2 gruszki (najlepiej odmiany Williams, średniodojrzałe)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 pęczek rukoli
16 plasterków szynki parmeńskiej
30 g parmezanu startego na grube wiórki
Gruszki umyj, osusz (nie musisz obierać), przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój na 4 części i skrop sokiem z cytryny. Gałązki rukoli umyj i osusz. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz wiórki parmezanu. Zwijaj w ruloniki.
150 g ziołowego twarożku
4 kromki pumpernikla
8 dużych plasterków wędzonego łososia
1 słoiczek czerwonego kawioru
Każdą kromkę pumpernikla posmaruj twarożkiem, na to połóż po plastrze łososia, a następnie kolejną warstwę twarożku i ponownie plastry łososia. Zakończ twarożkiem. Tak przygotowane kromki włóż na godzinę do lodówki. Przed podaniem pokrój je ostrym nożem na cztery części. Wierzch każdej udekoruj łyżeczką kawioru.
300 g szynki lub polędwicy
1 opakowanie chleba pełnoziarnistego (najlepiej okrągłe kromki)
20 plasterków żółtego sera masło do posmarowania
pomidorki koktajlowe
ogórek
gałązki rozmarynu lub estragonu do dekoracji
Foremką wytnij krążki z sera i szynki lub polędwicy (oraz z chleba, jeśli nie jest okrągły). Krążek chleba posmaruj masłem, połóż plasterek wędliny i ser. Przykryj kolejnym krążkiem chleba,posmaruj masłem, połóż wędlinę i ser. Umyty i osuszony ogórek pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Na kanapeczkach ułóż zwinięty w rulon plasterek ogórka, ćwiartkę pomidorka i gałązkę rozmarynu lub estragonu.