Placki warzywne z orzechami

Szybkie do zrobienia i niedrogie. Inna wersja placków ziemniaczanych, smakują i jako ciepła przystawka, i jako danie główne

Składniki:

600 g ziemniaków

300 g marchewki

150 g posiekanych orzechów laskowych

2 żółtka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Odciśnij i wymieszaj z natką pietruszki, żółtkami, mąką ziemniaczaną i orzechami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na rozgrzanym oleju na patelni usmaż placuszki, aż zarumienią się z obydwu stron. Przełóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. C na około 10 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA