Blok czekoladowy

Prosty, smaczny, a co najważniejsze słodki pomysł na zimowy deser.
Składniki:

250 g masła roślinnego

3/4 szklanki cukru

500 g mleka w proszku

3 łyżki kakao

5 paczek herbatników petit beurre

Przygotowanie:

W garnku na bardzo małym ogniu rozpuść masło roślinne, wsyp cukier, dolej 7-8 łyżek wody i mieszaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsyp mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność czekoladowego smaku bloku i jego kolor.

Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszone herbatniki. Ponownie postaw garnek z masą na małym ogniu i przez cały czas mieszając, gotuj przez 2 minuty.

Gorącą masę czekoladową z herbatnikami przełóż do podłużnej formy wyłożonej folią. Wyrównaj wierzch i lekko dociśnij. Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z formy pokrój na kawałki.

Zdjęcie Clatronic HM 3471 Zdjęcie CLATRONIC HMS 3320 Zdjęcie Clatronic Profi Cook HM 1026
Clatronic HM 3471 CLATRONIC HMS 3320 Clatronic Profi Cook HM 1026
Porównaj ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE