Leniwe śniadania

Sobotnie i niedzielne poranki, a właściwie w naszym przypadku raczej przedpołudnia, są stworzone do śniadań w stylu amerykańskim

Takie śniadania zauroczyły mnie, kiedy jeszcze na studiach spędzałam lato na kursach letnich organizowanych przez Uniwersytet Berkeley w Kalifornii. W weekendy całe rodziny spędzały leniwe przedpołudnia w miłych lokalikach jedząc różne pyszności, z pankejkami, tostami francuskimi i kanapkami na ciepło na czele.

My też urządzamy sobie takie uczty w domu. Pankejki najlepiej smażyć, kiedy mamy porannych gości: z jednej porcji wychodzi dość dużo placuszków, a najlepsze są te ciepłe, prosto z patelni. Latem banany można zastąpić dowolnymi miękkimi owocami - malinami, jagodami, truskawkami, a sos karmelowy bitą śmietaną, lub - to znowu klasyka - syropem klonowym, który coraz częściej można kupić w polskich supermarketach. Jakoś nie mogę się przekonać do grilowanego boczku, który zwykle jest podawany z naleśnikami polanymi syropem klonowym (bo tak właśnie pankejki jedzą amerykanie), ale kto odważny, niech próbuje. Ja taki boczek raczej położyłabym na toście z jajkiem w wersji dla taty. Na pewno to doceni.

Przygotowanie klasycznych tostów francuskich zajmuje naprawdę parę minut. Przypomina mi się scena z filmu "Sprawa Kramerów", w której Dustin Hoffman smaży na śniadanie swojemu filmowemu synkowi właśnie takie tosty. Ich podstawowa wersja to plasterki pieczywa tostowego moczone w jajkach roztrzepanych z mlekiem. Ta wersja jest również bardzo smaczna, a komu się nie chce wycinać kieszonki w chałce z przepisu poniżej, może po prostu usmażyć kromki (wtedy cieńsze rzecz jasna) i zjeść je z brzoskwiniami.

Brzoskwiniowe Tosty Francuskie

1 puszka brzoskwiń

4 kromki chałki o grubości 3 cm

2 jajka

3/4 szklanki mleka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

4 połówki brzoskwiń pokrój na cienkie plasterki. W plastrach chałki ostrym nożem wytnij kieszonkę (dlatego kromki muszą być takie grube) i w tę kieszonkę delikatnie włożyć plasterki brzoskwiń. Mleko i jajka roztrzep z cynamonem i cukrem waniliowym. Zmocz z obydwu stron nadziane plastry chałki w mleku z jajkiem. Uważaj, żeby ich nie trzymać w mleku zbyt długo, bo chałka za bardzo rozmięknie. Na patelni rozgrzej masło i usmaż kromki na złoto-brązowy kolor. Podawaj z pozostałymi brzoskwiniami.

Pankejki (pancakes) z bananami i sosem karmelowym

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

1 jajko

1 i 1/4 szklanki mleka

3/4 szklanki maślanki

7,5 dag roztopionego masła

banany

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce trzepaczką ubij mleko, maślankę, jajko i roztopione masło. Wlej miksturę do suchych składników i dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera. Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanej teflonowej patelni, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki, wtedy przewróć na drugą stronę. Podawaj z plasterkami bananów i sosem karmelowym.

Sos Karmelowy

1 i 1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

3 łyżki masła

1 szklanka śmietanki 30 proc.

W rondelku z grubym dnem podgrzej cukier z wodą. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i gotuj syrop do momentu, aż będzie jasnobursztynowy (zajmie to około 12 minut). Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj, a następnie, ciągle mieszając, wlej śmietankę - ostrożnie, bo będzie gwałtownie bulgotać. Przestaw z powrotem na niewielki gaz i mieszaj, aż sos będzie aksamitny.

Tosty z jajkiem

4 kromki pieczywa tostowego

4 plasterki żółtego sera

4 jajka

masło

sól, pieprz

szczypiorek

Pieczywo zrumień w tosterze, na gorące kromki ułóż plasterki żółtego sera. Na patelni, na niewielkiej ilości masła usmaż jajka sadzone, dopraw solą i pieprzem. Na każdej kromce połóż usmażone jajko, posyp szczypiorkiem.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.