Takie śniadania zauroczyły mnie, kiedy jeszcze na studiach spędzałam lato na kursach letnich organizowanych przez Uniwersytet Berkeley w Kalifornii. W weekendy całe rodziny spędzały leniwe przedpołudnia w miłych lokalikach jedząc różne pyszności, z pankejkami, tostami francuskimi i kanapkami na ciepło na czele.
My też urządzamy sobie takie uczty w domu. Pankejki najlepiej smażyć, kiedy mamy porannych gości: z jednej porcji wychodzi dość dużo placuszków, a najlepsze są te ciepłe, prosto z patelni. Latem banany można zastąpić dowolnymi miękkimi owocami - malinami, jagodami, truskawkami, a sos karmelowy bitą śmietaną, lub - to znowu klasyka - syropem klonowym, który coraz częściej można kupić w polskich supermarketach. Jakoś nie mogę się przekonać do grilowanego boczku, który zwykle jest podawany z naleśnikami polanymi syropem klonowym (bo tak właśnie pankejki jedzą amerykanie), ale kto odważny, niech próbuje. Ja taki boczek raczej położyłabym na toście z jajkiem w wersji dla taty. Na pewno to doceni.
Przygotowanie klasycznych tostów francuskich zajmuje naprawdę parę minut. Przypomina mi się scena z filmu "Sprawa Kramerów", w której Dustin Hoffman smaży na śniadanie swojemu filmowemu synkowi właśnie takie tosty. Ich podstawowa wersja to plasterki pieczywa tostowego moczone w jajkach roztrzepanych z mlekiem. Ta wersja jest również bardzo smaczna, a komu się nie chce wycinać kieszonki w chałce z przepisu poniżej, może po prostu usmażyć kromki (wtedy cieńsze rzecz jasna) i zjeść je z brzoskwiniami.
1 puszka brzoskwiń
4 kromki chałki o grubości 3 cm
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
4 połówki brzoskwiń pokrój na cienkie plasterki. W plastrach chałki ostrym nożem wytnij kieszonkę (dlatego kromki muszą być takie grube) i w tę kieszonkę delikatnie włożyć plasterki brzoskwiń. Mleko i jajka roztrzep z cynamonem i cukrem waniliowym. Zmocz z obydwu stron nadziane plastry chałki w mleku z jajkiem. Uważaj, żeby ich nie trzymać w mleku zbyt długo, bo chałka za bardzo rozmięknie. Na patelni rozgrzej masło i usmaż kromki na złoto-brązowy kolor. Podawaj z pozostałymi brzoskwiniami.
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 i 1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki maślanki
7,5 dag roztopionego masła
banany
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce trzepaczką ubij mleko, maślankę, jajko i roztopione masło. Wlej miksturę do suchych składników i dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera. Smaż niewielkie placuszki na rozgrzanej teflonowej patelni, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki, wtedy przewróć na drugą stronę. Podawaj z plasterkami bananów i sosem karmelowym.
Sos Karmelowy
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki masła
1 szklanka śmietanki 30 proc.
W rondelku z grubym dnem podgrzej cukier z wodą. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i gotuj syrop do momentu, aż będzie jasnobursztynowy (zajmie to około 12 minut). Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj, a następnie, ciągle mieszając, wlej śmietankę - ostrożnie, bo będzie gwałtownie bulgotać. Przestaw z powrotem na niewielki gaz i mieszaj, aż sos będzie aksamitny.
4 kromki pieczywa tostowego
4 plasterki żółtego sera
4 jajka
masło
sól, pieprz
szczypiorek
Pieczywo zrumień w tosterze, na gorące kromki ułóż plasterki żółtego sera. Na patelni, na niewielkiej ilości masła usmaż jajka sadzone, dopraw solą i pieprzem. Na każdej kromce połóż usmażone jajko, posyp szczypiorkiem.
źródło: Okazje.info