Sos beszamelowy

Sos wymyślił Louis de Béchamel. Kilkanaście lat pracował nad jego smakiem. Dzisiaj uzyskasz to w kilkanaście minut.

Składniki:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 szklanki mleka

sól

biały pieprz

gałka muszkatołowa

1. Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu.

2. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha.

3. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu podawaj.

Rady : sos przyrządzaj bezpośrednio przed podaniem - gdy stygnie tworzy się na nim nieładny kożuch, ciemniejszy od reszty. Możesz dodać do sosu starty żółty ser, musztardę, przecier pomidorowy, zioła, utarty chrzan, czy sok z cytryny. Sos beszamelowy jest znakomity do zapiekania warzyw, np. cykorii

Cykoria w plastrach szynki, pieczona pod beszamelem

8 cykorii

200 g wędzonej szynki w plastrach

sól

70 g startego żółtego sera

1 łyżka masła

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sos beszamelowy

1. Cykorie umyj, dokładnie osusz, usuń z nich rdzeń. W dużej ilości posolonego wrzątku blanszuj cykorie około 5 minut. Wyjmij, dokładnie osącz z wody, zostaw do ostygnięcia.

2. Każdą cykorię owiń plasterkiem wędzonej szynki i ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym tak, aby złączenia szynki znalazły się na dole. Polej je świeżo przyrządzonym sosem beszamelowym (tak jak wyżej opisano), posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 20 minut. Przed podaniem posyp posiekana natką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA