Tarta, tartaletki i kruche ciasteczka na Dzień Babci

Uwielbiam kruche ciasto. Za cudowny maślany smak, delikatność i wiele możliwości zastosowań. Bo przecież samo jest przepyszne w postaci kruchych ciasteczek, poza tym doskonale uzupełnia słodkie bądź słone tarty

Dzień Babci to doskonały pretekst do kruchego szaleństwa. Po pierwsze, oprócz kwiatów babcie dostaną po paczuszce pysznych serduszek zrobionych własnoręcznie przez Julkę i Wojtusia. Po drugie, zrobimy dwie doskonałe tarty: jedną z fetą i szpinakiem, a drugą (naprawdę wyjątkową!) z creme brulée i marakują.

Tajemnicą udanego kruchego ciasta jest jego szybkie wyrobienie, za długo zagniatane będzie twarde. Najlepszą metodą jest utarcie opuszkami palców zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę, z mąką - w wyglądzie przypomina to mokry piasek. Ciasto będzie bardziej kruche, jeśli użyjemy mieszanki mąki pszennej z krupczatką w proporcji 3:1. Dodanie żółtka również zwiększa kruchość i delikatność ciasta. Po utarciu mąki z masłem dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto trzeba koniecznie schłodzić w lodówce.

Potem można zacząć produkować tarty. I tu możliwości komponowania jest naprawdę ogrom, bo zarówno wersji słodkich, jak i słonych jest bez liku. Latem upieczony spód wypełniam kremem budyniowym i posypuję świeżymi owocami w całości - truskawkami, porzeczkami, jagodami czy malinami.

Mój sposób na śliwki, wiśnie lub morele - usuwam pestki, śliwki i morele kroję na pół i układam na podpieczonym spodzie, a potem zalewam kremem - 1 jajko i 2 żółtka utarte ze 100 g cukru na puszysty kogel-mogel mieszam z 300 ml podgrzanej śmietanki 30 proc. Tak przygotowanym kremem zalewam owoce i piekę przez 30-40 minut w 160 st. C, aż krem się zetnie. Pycha!

Tarta wytrawna? Proszę bardzo! Jedną z naszych ulubionych jest tarta z cukinią - wystarczy zetrzeć na tarce 2 duże cukinie, odcisnąć je z nadmiaru wody, przesmażyć na oliwie z pęczkiem posiekanej dymki, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć cukinie na podpieczony spód i zalać 3 jajkami roztrzepanymi ze 150 ml śmietanki 30 proc. Po 30 minutach w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C pyszna tarta jest gotowa.

Ciasteczka cukrowe

200 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

cukier waniliowy

2,5 szklanki mąki

szczypta soli

gruby cukier do posypania ciasteczek

Wszystkie składniki ciasta zagnieć niezbyt długo, bo będzie twarde. Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia).

Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinaj serduszka. Piekarnik nagrzej do 170 st. C (termoobieg 150 st. C). Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 10 minut lub do czasu zrumienienia.

Tartaletki ze szpinakiem i fetą

Ciasto:

125 g mąki

75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki

szczypta soli

1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

zimna woda

masło do wysmarowania foremek

Farsz:

250 g liści szpinaku (najlepiej młodego)

25 g masła

150 ml śmietanki 30 proc.

3 żółtka

150 g fety

orzeszki piniowe do posypania

sól

pieprz

Posmaruj masłem 6 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm (można oczywiście upiec jedną dużą tartę). W dużej misce rozetrzyj masło z mąką, tak jak na kruszonkę, dodaj sól, gałkę muszkatołową, wlej niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na sześć równych części, rozwałkuj i wyłóż nim przygotowane foremki. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 30 min.

Z papieru do pieczenia wytnij 6 krążków o średnicy nieco większej niż tartaletki, krążki połóż na ciasto i wsyp specjalne kuleczki do obciążenia (możesz też użyć zwykłej suchej fasoli lub grochu). Tartaletki piecz przez 10 minut w 180 st. C. Wyjmij z pieca i ostrożnie usuń pergamin.

Szpinak umyj, dokładnie osusz i posiekaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany szpinak i smaż na małym ogniu, aż woda odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej śmietankę, dodaj żółtka i wymieszaj.

Fetę pokrusz i wsyp na dno podpieczonych tartaletek. Na pokruszony ser nałóż masę szpinakową. Piecz przez 10 minut, posyp tartaletki orzechami i piecz kolejne 5 minut. Podawaj np. z sałatką z pomidorów.

Tarta brulée z marakują

Ciasto:

125 g mąki

75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

zimna woda

masło do wysmarowania foremki

Farsz:

6 żółtek

75 g cukru

500 ml śmietanki 30 proc.

4 marakuje

4 łyżki cukru

Wysmaruj masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. W dużej misce rozetrzyj masło z mąką tak jak na kruszonkę, dodaj sól, cukier puder, wlej niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przełóż na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkuj w koło o średnicy o 6 cm większej niż średnica foremki. Ciasto ostrożnie przełóż do foremki, delikatnie dociśnij do brzegów i obetnij nadmiar ciasta. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto wyłóż arkuszem pergaminu i wsyp obciążenia. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut, delikatnie usuń pergamin i piecz kolejne 10 minut. Wystudź.

W metalowej misce utrzyj żółtka z cukrem, następnie miskę umieść nad rondlem z wrzącą wodą i ubijaj przez 10 minut, aż krem zacznie gęstnieć. W rondelku podgrzej śmietankę i gorącą wlej do ubitych żółtek. Podgrzewaj 5-8 minut, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i wystudź. Marakuję przekrój i łyżką wyjmij miąższ do miseczki. Kiedy krem wystygnie, dodaj do niego marakuje, delikatnie wymieszaj i przełóż na upieczony i wystudzony spód. Wstaw do lodówki na mniej więcej 3 godziny. Schłodzoną tartę posyp cukrem i skarmelizuj opalarką. Jeśli nie masz opalarki, możesz cukier rozpuścić na suchej patelni, podgrzewać, aż będzie bursztynowy i po lekkim przestudzeniu ozdobić nim ciasto.

Więcej o:
Copyright © Agora SA