Marynaty do mięs na grill

Dzięki nim nawet po krótkim pieczeniu na ruszcie mięsa są kruche, soczyste i aromatyczne.

Do steków

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

pieprz

Wymieszaj składniki, włóż steki na co najmniej 3 godziny.

Do schabu

1/3 szklanki oliwy

1/3 szklanki octu winnego

1/4 szklanki soku jabłkowego

1/2 małego selera

1/2 małego pora

2-3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Obrany seler zetrzyj na tarce, umyty i osuszony por pokrój w cienkie plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z olejem, octem winnym, sokiem jabłkowym oraz imbirem. Marynuj schab co najmniej godzinę.

Do drobiu

4 łyżki sosu imbirowego z soją (gotowy, do kupienia)

4 łyżki oliwy

1 łyżka posiekanej kolendry

3 posiekane małe cebule

2 posiekane ząbki czosnku

Wymieszaj wszystkie składniki, marynuj drób 1-2 godziny.

Do baraniny

1 szklanka oleju

2/3 szklanki octu winnego

po 3 ziarna jałowca i pieprzu

po 1/2 pęczka rozmarynu i estragonu

1-2 liście laurowe

Posiekaj zioła, rozgnieć przyprawy, dodaj olej i ocet, wymieszaj. Marynuj mięso 8-12 godzin.

Do ryb

1/2 szklanki sosu sojowego

3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili

4 łyżki cherry

1 łyżka oliwy

świeżo zmielony pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki, włóż porcje ryby. Marynuj 1-2 godziny

Marynata orientalna

sok z 1 cytryny i skórka otarta z cytryny

sok z 1 pomarańczy

1/2 łyżki brązowego cukru

1/2 łyżeczki kuminu

szczypta curry

2 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżki oleju

sól, pieprz

Wszystkie składniki marynaty wrzuć do plastikowego woreczka, dodaj przygotowane do grillowania kawałki mięsa, wymieszaj i włóż na godzinę do lodówki.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA