Klasyczny chłodnik

Na gorące dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający i lekkostrawny chłodnik.
2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach
1 l dobrego kefiru lub zsiadłego mleka
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka na twardo
2 ogórki
po dużym pęczku szczypiorku i koperku
1-2 łyżki koncentratu buraczanego
cukier
sól
pieprz

Z botwiny odetnij korzonki i usuń. Jeśli są uformowane buraczki, opłucz je, obierz i pokrój w ćwiartki. Zostaw 1/3 liści, opłucz i pokrój. Starannie opłucz łodygi, otrzep z wody i pokrój na 2-3-centymetrowe kawałki. Botwinę włóż do garnka, wlej 3/4 szklanki wrzątku i sok z cytryny. Wsyp łyżeczkę cukru i postaw garnek na małym ogniu. Duś pod lekko uchyloną pokrywką 5-8 minut, następnie wystudź.

Do drugiego dużego garnka wlej mocno schłodzony kefir lub zsiadłe mleko oraz śmietanę, starannie je roztrzep. Dodaj posiekane koperek i szczypior (zostaw trochę do dekoracji) oraz pokrojone kostkę jajko i pokrojony w dużą kostkę obrany ogórek. Wlej ostudzoną botwinkę, dopraw koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Po doprawieniu przykryj zupę i wstaw na godzinę do lodówki.

Chłodnik rozlej do talerzy, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka i udekoruj posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Zdjęcie Duo Waza do zupy FALA Zdjęcie GIARDINO Waza 2L GX13976 Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208
Duo Waza do zupy FALA GIARDINO Waza 2L GX13976 HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE