Kawa na zimno

Śmietana, lody, likier, starta czekolada... kto by psuł sobie przyjemność i liczył kalorie, kiedy w upalny dzień trzyma się w rękach pucharek czegoś tak fantastycznie kawowego i rozkosznie zimnego.

Kawa mrożona

2 porcje

100 g śmietanki

 

1 torebka cukru waniliowego

 

100 g lodów wanilinowy

 

100 g lodów ajerkoniakowych

 

2 łyżki likieru kawowego

 

200 ml mocnego naparu kawy (mocno schłodzonego)

 

starta czekolada

 

wafelki do dekoracji

Schłodzoną śmietankę wymieszaj z cukrem wanilinowym i ubij na sztywno, wstaw do lodówki. Przygotuj kawę i mocno schłodź.

Do dwóch wysokich szklanek włóż po porcji lodów waniliowych i ajerkoniakowych, zalej schłodzoną kawą, dolej likier i delikatnie zamieszaj. Udekoruj bitą śmietaną i wafelkami, posyp startą czekoladą i od razu podawaj.

Shake mocca z miętą

2 porcje

180 ml mleka

 

150 g lodów czekoladowych

 

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

2 łyżki likieru kawowego

 

1 łyżeczka likieru miętowego

 

szczypta mielonego kardamonu

 

wiórki czekoladowe do dekoracji

Zmiksuj mleko z likierem kawowym i miętowym, dodaj kawę i dopraw kardamonem. Dołóż 100 g lodów i szybko zmiksuj. Przelej do wysokich szklanek. Pozostałe lody ułóż na wierzchu drinka i udekoruj grubymi wiórkami czekolady. Od razu podawaj.

Café liégeois

6 porcji

[czyt. ljeżła']

6 porcji espresso

 

1 l lodów kawowych

 

6 ciasteczek cynamonowych

 

300 ml śmietanki

 

50 g cukru pudru

 

kakao

Schłodzoną śmietankę wymieszaj z cukrem wanilinowym i ubij na sztywno, wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem rozlej gorące espresso do sześciu wysokich szklanek, dodaj po kulce lodów kawowych (możesz przygotowac je wcześniej i wstawić do zamrażalnika), na lodach połóż ciasteczko cynamonowe, dodaj porcję bitej śmietany i posyp kakao. Podawaj od razu

Kawowy deser dla dorosłych

4 porcje

100 ml likieru kawowego Kahlua

 

50 ml wódki

 

50 ml mleka

 

600 ml śmietanki

 

sorbet:

 

100 ml likieru kawowego Kahlua

 

200 ml wody

 

100 g drobnego cukru

Przygotuj sorbet: wlej do rondelka wodę, dodaj cukier, wstaw na średni ogień. Mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj likier, zagotuj i odparuj trochę płynu. Zdejmij z ognia, ostudź, przelej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij, rozbij masę widelcem, przełóż z powrotem do naczynia i wstaw ponownie na godzinę do zamrażalnika.

Ubij schłodzoną śmietankę, wstaw do lodówki.

Tuż przed podaniem, wymieszaj w shakerze z kostkami lodu mleko, likier i wódkę. Przelej do 4 wysokich szklanek, ostrożnie - tak, by utworzyć warstwy - dodaj bitą śmietanę. Wyjmij sorbet kawowy z zamrażalnika i ponownie użyj widelca, aby go rozłożyć na porcje. Ostrożnie ułóż sorbet na śmietanie i od razu podawaj.

Rada: w wersji bezalkoholowej zastąp likier esencjonalnym espresso i zrezygnuj z wodki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.