Sałatka z bobu i kaparów

Kiedy na straganach pojawia się bób, wiadomo, że zaczyna się lato.

Składniki:

500 g bobu

 

3-4 łyżki kaparów ze słoika

sos:

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

 

3 łyżki majonezu

 

3-4 ząbki czosnku

 

sok z cytryny

 

gałka muszkatołowa

 

sól

 

biały pieprz

 

cukier

 

listki rukoli do dekoracji

Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z majonezem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dopraw solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną gałki muszkatołowej.

Bób ugotuj w posolonej i lekko posłodzonej wodzie (około 20 minut), a następnie przelej zimną wodą. Dokładnie odsącz i obierz ze skórki. Dodaj odsączone kapary, wlej sos i wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami rukoli.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA