Palce Lizać, nr 58, 7. lutego

Słodkie chwile

Koleżanka wróciła z wakacji w Bretanii. - Jadłam tam fantastyczny słony karmel! Jest obłędny w smaku, nie wiesz, gdzie u nas można taki kupić? Nie wiem, ale za to wiem, jak przygotować podobny sos. I słone karmelki - bo połączenie słodkiego karmelu z solą jest zaskakująco smaczne. Przygotowaliśmy dla was przepisy m.in. z takimi właśnie nieoczywistymi połączeniami: słone karmelki, miętowe bezy, czekoladowe biscotti. Te wszystkie drobne przekąski to takie "słodkie chwile", które można przygotować wspólnie (lub jako prezent) z okazji zbliżających się walentynek.

To wydanie jest wyjątkowo słodkie: Julka na przyjęcie urodzinowe poprosiła o babeczki, przygotowaliśmy dla niej kokosowe, marchewkowe i czekoladowe. A w szkole gotowania polecamy deser lodowo-kawowy.

Słodycz przełamujemy daniami gulaszowymi - każde spróbowaliśmy i każde jest warte grzechu.

Za tydzień sprawdzimy, co można przygotować na koniec karnawału.

Copyright © Agora SA