Palce Lizać, nr 59, 14. lutego

Na tłusty czwartek

Zima. Mróz za oknem nie odpuszcza. Podobno o tej porze roku lubimy jeść bardziej tłusto. Do tego za dwa dni będzie tłusty czwartek więc temat tygodnia właściwie sam się nasunął. Lubię polskie pączki i faworki, ale tym razem na ostatki zrobię galicyjskie smażone mleko... Wam także polecam wypróbowanie karnawałowych przepisów z innych krajów.

A jeśli przyjdzie wam ochota na kaloryczne danie nie na słodko, zapraszam do szkoły gotowania. Sycylijskie arancini tak jak pączki, smaży się w głębokim tłuszczu.

Zima to też sezon na mrożonki. Sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę podczas ich kupowania - zasady opisuje Katarzyna Bosacka.

Nie zapominamy, że dziś Walentynki - jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na wieczór, mamy propozycje na zimowe sałatki dla dwojga. A dzieci tym razem dzielnie pomagają formować klopsiki - szwedzkie, meksykańskie i wegetariańskie.

Za tydzień zapraszamy na prawdziwy domowy obiad, trochę w stylu retro - m. in. z zasmażanymi buraczkami, kompotami, rosołem i schabowym.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.