Palce Lizać, nr 66, 3. kwietnia

Jajka na Wielkanoc

Pewnie każdy z was ma takie potrawy, które kojarzą mu się ze Świętami Wielkanocnymi. Dla mnie to żurek, ciepły pasztet z chrzanem i jajka w majonezie. Takie jajka uwielbiam i zajadam się nimi nawet dwa razy w tygodniu, a jednak. W Wielkanoc zwykłe jajka smakują tak jakoś odświętnie. Moja mama podaje je z majonezem, w sałatce i obowiązkowo w białym barszczu, czyli zawsze na twardo. Wszystkim, którzy szukają pomysłu, by urozmaicić nieco świąteczne śniadanie wielkanocne, polecam nasz temat tygodnia - jajka z ciekawymi dodatkami, gotowane w koszulkach, smażone i pieczone z warzywami. Mam nadzieję, że moja mama też wybierze z naszych propozycji coś nowego na wielkanocny stół.

Dla dzieci na święta proponujemy pasztet drobiowy z warzywami, kanapki z przepiórczymi jajami i pastami rybnymi oraz pieczoną łopatkę jagnięcą. W szkole pieczenia zaś mamy domowe eklerki z bitą śmietaną.

Za tydzień zapraszam na śniadania z całego świata.

Wesołych Świąt!

Uwaga! Jeśli lubisz piec i fotografować swoje wypieki, zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym na najlepsze ciastko z kremem. Konkurs rusza już w najbliższy wtorek, szczegóły na stronie Palcelizac.gazeta.pl. Do wygrania atrakcyjne sprzęty kuchenne i książki, niezbędne przy pieczeniu ciast!

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.