Palce Lizać, nr 72, 22. maja

Szparagi

Gdy zaczyna się sezon na szparagi, mój brat zajada się nimi prawie codziennie. Podaje je tylko z masłem i nie przeszkadza mu, że przez kilka tygodni jego menu jest tak mało urozmaicone. Ja też lubię szparagi, są lekkostrawne, niskokaloryczne i naprawdę bardzo smaczne. Z pewnością wypróbuję szparagowe propozycje Marty Gessler. Ciekawa jestem, czy mój brat zdecyduje się na jakąś odmianę...

W sobotę dzień mamy. W prezencie dla Zuzy Wiciejowskiej dzieci tym razem gotowały z tatą. W śniadaniowym menu: szparagi, muffiny z dżemem i koktajl owocowy. Palce lizać! Do tej listy idealnie pasują też jagodzianki, które prezentujemy w szkole gotowania.

A jeśli mowa o dzieciach, to polecam rozmowę z dietetyczką Agatą Ziemnicką, która wyjaśnia, skąd bierze się otyłość u najmłodszych i jak tego uniknąć.

Z tydzień zapraszam na piknik w warszawskiej Królikarni.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.