Palce Lizać, nr 82, 31. lipca

Holandia od kuchni

Co wiemy o kuchni holenderskiej? Niestety, niewiele. Większość wymieni sery gouda i edam, sos holenderski i... znaną scenę z filmu "Pulp Fiction", w której John Travolta i Samuel L. Jackson podczas podróży samochodem wymieniają się uwagami m.in. na temat frytek z majonezem. Tymczasem, jak udowadnia Paweł Wiśniewski, szef kuchni w ambasadzie Królestwa Niderlandów w Warszawie, to coś więcej niż tylko ser, ziemniaki i gotowane warzywa. Spróbujcie koniecznie zdrowej sałatki z komosy ryżowej z wędzonym halibutem, czipsów serowych z salsą ze śledzia, pomidorów i ziół czy zielonego orzeźwiającego chłodnika z dodatkiem koziego sera. Na deser polecam lody, są przepyszne!

Na bazarach pełno jest warzyw i owoców sezonowych, polecamy więc przepisy na czereśniowe słodkie clafoutis w szkole gotowania i brzoskwinie w syropie. Dzieci zaś po wspinaniu się po ściance ze smakiem zjadają drugie śniadanie.

Za tydzień zapraszam w podróż do Portugalii.

Copyright © Agora SA