Palce Lizać, nr 88, 11. września

Ciasta z owocami

Wrzesień to jeden z najlepszych kulinarnie miesięcy w Polsce, pełen fantastycznych warzyw i wspaniałych owoców.

Dania z warzyw polecaliśmy pod koniec wakacji (przepisy znajdziesz na Palcelizac.gazeta.pl), dziś proponujemy ciasta i ciasteczka. Nie mogę się zdecydować, czy upiec szarlotkę, odwróconą tartę z brzoskwiniami, ciasto z gruszkami, a może tartę z serem i figami... Wszystkie wyglądają szalenie apetycznie i nie są skomplikowane w wykonaniu. Autorka, Aneta Kosiba, szczególnie poleca drożdżowe z nektarynkami i odwróconą tartę z brzoskwiniami.

To na deser lub podwieczorek. Na obiad zaś polecamy kurczaka lub indyka. Za pomocą przypraw i dodatków ze "zwykłych" produktów w prosty sposób można przygotować inną wersję codziennego drugiego dania lub zaskoczyć rodzinę nowymi, orientalnymi smakami.

Polecamy też nowy program kulinarny dla dzieci "Deserownia".

Za tydzień zapraszamy na kulinarną podróż do Japonii. Kuchnia japońska to nie tylko sushi.

Copyright © Agora SA