Wrzesień to jeden z najlepszych kulinarnie miesięcy w Polsce, pełen fantastycznych warzyw i wspaniałych owoców.
Dania z warzyw polecaliśmy pod koniec wakacji (przepisy znajdziesz na Palcelizac.gazeta.pl), dziś proponujemy ciasta i ciasteczka. Nie mogę się zdecydować, czy upiec szarlotkę, odwróconą tartę z brzoskwiniami, ciasto z gruszkami, a może tartę z serem i figami... Wszystkie wyglądają szalenie apetycznie i nie są skomplikowane w wykonaniu. Autorka, Aneta Kosiba, szczególnie poleca drożdżowe z nektarynkami i odwróconą tartę z brzoskwiniami.
To na deser lub podwieczorek. Na obiad zaś polecamy kurczaka lub indyka. Za pomocą przypraw i dodatków ze "zwykłych" produktów w prosty sposób można przygotować inną wersję codziennego drugiego dania lub zaskoczyć rodzinę nowymi, orientalnymi smakami.
Polecamy też nowy program kulinarny dla dzieci "Deserownia".