Palce Lizać, nr 96, 6. listopada

Domowe obiady

W domu mojej mamy tradycyjny obiad to pieczony kurczak i mizeria lub sałata ze śmietaną. Teściowa zawsze robi bitki i sałatkę z ogórkiem kiszonym, a babcia - schabowego i surówkę z czerwonej kapusty. A do każdego zestawu - gotowane ziemniaczki. Ja często przygotowuję nowe potrawy, łączę różne smaki, szukam inspiracji w magazynach i w internecie. Ale kiedy podam jeden z klasycznych zestawów obiadowych, widzę, jak wszystko szybciej znika z talerzy. Ciekawa jestem, z czym moje dzieci będą kojarzyć smaki dzieciństwa. Wcale bym się nie zdziwiła, jeśli będzie to właśnie klasyczny polski obiad. Taki jak w dzisiejszych naszych przepisach.

Na deser, jeśli nie zdecydujecie się na ciasto ze śliwkami, placki z jabłkami lub kisiel, polecam maślane ciasteczka z owocowym akcentem.

Za tydzień przygotujemy pasty i dipy. Do kanapek, krakersów, chrupiących warzyw. Zapraszamy!

Copyright © Agora SA