Śledź pod pierzynką

To jedna z najpopularniejszych świątecznych wersji śledzia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast majonezu możesz użyć gęstego jogurtu lub śmietany
Składniki:
5 solonych filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
3 ziemniaki
3 buraczki
majonez (wg uznania)
3 jajka
pieprz

Krok 1

Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze pół godziny.

Krok 2

Odsączone filety pokrój w cienkie paseczki.

Krok 3

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku, następnie ostudź i obierz. Ogórki obierz. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.

Krok 4

Cebulę drobno posiekaj, trzy ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jaja zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 5

W przezroczystym naczyniu ułóż następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy możesz posypać pieprzem.

Krok 6

Wierzch sałatki posyp startymi jajkami i udekoruj pokrojonym w pałeczki ogórkiem kiszonym. Odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły.

Rada: najlepiej ułożyć sałatkę w przezroczystym i szerokim naczyniu - będzie ładnie wyglądała i przy nakładaniu niedużej porcji będzie możliwość wzięcia wszystkich składników na raz. Ilość majonezu zależy od Ciebie, jeśli lubisz sałatki z dużą ilością, możesz położyć grubsze warstwy.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Zdjęcie Cegeco Słoik Sinfonia 050300275 Zdjęcie Kilner Słoik weck 1l zielony 0025.662 Zdjęcie Słoik szklany z wieczkiem czerwonym 500 ml
Cegeco Słoik Sinfonia 05030... Kilner Słoik weck 1l zielon... Słoik szklany z wieczkiem c...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


POPULARNE
NAJNOWSZE