Sałatka jarzynowa

Najłatwiejsza i najpopularniejsza. Często przyrządzana po gotowaniu wywarów, bo jej główne składniki to ugotowane warzywa. Wersji jest wiele, cebulę można zastąpić porem, a groszek fasolą lub kukurydzą.
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1 średni ziemniak (opcjonalnie)
1/2 niedużego selera
4 ogórki kiszone lub konserwowe
1 cebula lub nieduży por
2 jajka na twardo
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
4 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde.

Krok 2

Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek.

Krok 3

Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz.

Krok 4

Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku.

Krok 5

Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.

Krok 6

Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Rady: Sałatkę możesz wykonać z warzyw, które posłużyły np. do ugotowania wywaru czy rosołu. Niektórzy zamiast groszku dodają fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką. Kompozycja sałatki zależy od upodobań, można ją doprawić słodką sproszkowaną papryką lub curry.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

POPULARNE
NAJNOWSZE