1 główka sałaty lodowej
1 ogórek
2 pomidory
1 papryka
1 mała cebula
garść czarnych oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4-5 filetów anchois
2 jaja na twardo
Sos winegret:
4-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 duży starty ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka musztardy
oregano
tymianek
sól
pieprz
Liście sałaty umyj, wysusz i porwij na drobne kawałki. Ogórka dokładnie umyj i - nie obierając ze skórki - przekrój na pół, a następnie pokrój na niezbyt cienkie plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w paski. Pomidory pokrój w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki.
Odsącz tuńczyka, oliwki i anchois. Filety anchois podziel na kawałki.
Przygotuj sos. Do oliwy dodaj ocet winny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i musztardę. Dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki oprócz jajek wymieszaj. Polej sosem, a na wierzchu ułóż jajka pokrojone w ćwiartki.
![]() |
![]() |
![]() |
Duka Deska do Krojenia z No... | M-COLLECTION Deska do kroje... | Zwilling Deska do krojenia ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
3 pomidory
1 ogórek
2 duże papryki
1 cebula
kawałek twardego słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski lub kozi)
1 łyżka czarnych oliwek bez pestek
natka pietruszki
olej słonecznikowy lub oliwa
Warzywa obierz i pokrój w niewielkie kawałki, wymieszaj i polej olejem lub oliwą.
Do miski przełóż niewielką ilość warzyw, a następnie zetrzyj na wierzch warstwę sera. Na ser przełóż kolejną porcję warzyw i znowu zetrzyj ser. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników.
Na koniec posyp siekaną natką pietruszki i pokrojonymi oliwkami.
![]() |
![]() |
![]() |
Nóż 978301 | Nóż do krojenia warzyw ostr... | VOYAGER V7562 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 małe jabłka
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 średniej wielkości korzenia selera
1/3 szklanki rodzynek
3 łyżki majonezu
łyżka kwaśnej śmietany
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
cynamon
10 połówek orzechów włoskich
Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z połową soku z cytryny. Seler obierz i włóż na minutę do wrzącej wody, następnie pokrój w cienkie słupki, wymieszaj z resztą soku z cytryny i dodaj do jabłek.
Do wrzącej wody włóż rodzynki i odstaw na 3 minuty. Następnie odsącz je i dodaj do warzyw. Całość posyp pieprzem i szczyptą cynamonu.
Przygotuj sos z majonezu wymieszanego ze śmietaną, z solą i pieprzem.
Orzechy grubo posiekaj i upraż: przełóż na rozgrzaną patelnię i mieszaj, aż się zrumienią.
Do warzyw dodaj uprażone orzechy, polej sosem i podawaj.
![]() |
![]() |
![]() |
Drosselmeyer Dziadek do orz... | Dziadek do orzechów Nutwork | Koziol Dziadek do orzechów ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 główka sałaty rzymskiej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka sosu Worcestershire
świeżo starty parmezan
grzanki
oliwa z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Przygotuj dressing: zmieszaj sos Worcestershire, ocet balsamiczny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj sól, szczyptę pieprzu, sok z cytryny oraz odrobinę oliwy.
Przygotuj grzanki: wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Niewielką bagietkę pokrój na centymetrowe kostki, połóż na blachę i polej oliwą z czosnkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10 minut lub aż zbrązowieją.
Sałatę porwij palcami, wymieszaj z grzankami i posyp parmezanem. Polej dressingiem tuż przed podaniem, bo sałata szybko więdnie.
Rada: sałatkę cezar można uzupełniać o inne dodatki: kawałki grillowanego kurczaka, anchois, kapary, owoce morza czy przesmażony bekon. W Meksyku zamiast grzanek dodają tortillę.
![]() |
![]() |
![]() |
Altom Serwis Obiadowy YALTA... | Ambition Serwis obiadowy Cl... | THK Porcelanowy zestaw obia... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |