składniki:
4 gicze baranie
600 g kapusty kiszonej
200 g świeżych podgrzybków5 g zmielonych grzybów suszonych
200 g cebuli
1 ząbek czosnku 2 g kminku
masło klarowane
600 g młodych ziemniaków
sól kamienna lub morska
marynata:
3 gałązki świeżego rozmarynu
1/4 doniczki świeżego tymianku
300 ml czerwonego wina wytrawnego
100 ml oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
sól
pieprz
Przygotuj marynatę: dzień wcześniej wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i mieszanką polej oczyszczone, umyte oraz osuszone gicze. Odstaw na około 8-12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmij gicze, a marynatę odstaw do wykorzystania. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. C, polej mięso marynatą i piecz około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem.
Przygotuj kapustę: cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na klarowanym maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smaż wszystko ok. 6 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę, dopraw całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i duś pod przykryciem około 20 minut.
Przygotuj ziemniaki: obierz je, umyj i przekrój wzdłuż na połówki, ułóż na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 40 minut. Gicze podawaj z kapustą i ziemniakami. Możesz także dodać smażone na klarowanym maśle pokrojone pomidory z dodatkiem świeżych ziół i młodych porów
![]() |
![]() |
![]() |
Berghoff Wyciskacz do czosn... | Termisil Naczynie żaroodpor... | KlawyDom nóż do krojenia ce... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
składniki:
500 g pstrąga
200 g marchwi
100 g pora 50 g korzenia selera
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
liść laurowy
masło klarowane
koper
Pstrąga wyfiletuj. Pozostałe części ryby (łeb, kręgosłup i ogon) opłucz w zimnej wodzie, usuń skrzela, włóż do garnka z zimną wodą, dodaj sól, pieprz, liść laurowy i powoli gotuj około 30 minut. Po tym czasie wywar jest gotowy. Odcedź go. Warzywa obierz, oczyść i pokrój w zapałkę. Smaż je wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym maśle klarowanym około 3 minuty i przełóż do odcedzonego wywaru. Filety pokrój w paski i również przełóż do wywaru. Całość gotuj jeszcze około 20 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Zestaw noży kutych | Tescoma Szklana miska GIRO ... | Motta Podstawka drewniana p... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
składniki:
1 pstrąg (ok. 350 g)
100 g podgrzybków
100 g cebuli
5 g czosnku
1/4 pęczka świeżego koperku
1/4 pęczka świeżej natki pietruszki
60 g masła
20 g masła klarowanego
sól
pieprz
Pstrąga umyj, osusz i wytnij skrzela.
Masło wymieszaj z solą, pieprzem, posiekaną połową pietruszki oraz koperku i włóż do środka tuszy pstrąga.
Grzyby oczyść, pokrój w paski i usmaż na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dopraw czosnkiem, solą, pieprzem oraz pozostałymi pietruszką i koperkiem.
Pstrąga natnij wzdłuż grzbietu, nafaszeruj smażonymi grzybami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez mniej więcej 20 minut.
Podawaj z warzywnym spaghetti (marchewką, korzeniem selera oraz cebulą pokrojonymi metodą julienne, czyli w zapałkę, i przesmażonymi na maśle).
![]() |
![]() |
![]() |
TEFAL Patelnia E4400652 | GERLACH Nóż do ryb Barok | AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL D... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
składniki:
600 g schabu
200 g kiszonej kapusty
2 ząbki czosnku
80 g kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki kminku
100 g cebuli
placki:
500 g ziemniaków
80 g mąki pszennej
1 jajko
masło klarowane
sól
pieprz
Schab pokrój na kotlety, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na klarowanym maśle po mniej więcej 4 minuty z każdej strony. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na maśle, dodaj posiekaną i odciśniętą kiszoną kapustę. Dopraw posiekanym czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Duś około 20 minut, dodaj schab i duś kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij, dodaj mąkę, jajko, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Placki usmaż na złoto na maśle klarowanym.
Schab podawaj z kapustą i plackami.
![]() |
![]() |
![]() |
Leifheit 23120 - Tarka czwo... | Sagaform BBQ Ściereczka kuc... | Duo Talerze PORTO 50516 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
składniki:
600 g baraniego udźca
200 g marchwi
200 g cebuli
100 g selera
100 g pora
100 ml czerwonego wytrawnego wina
60 g musztardy
40 g masła klarowanego
80 g mąki pszennej
40 g koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
świeży tymianek
świeży rozmaryn
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
woda lub bulion do podlewania przy duszeniu
kluski kładzione:
300 g mąki pszennej
100 ml wody
2 jajka
Przygotuj mięso: Udziec potnij w grubą kostkę, przypraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, koncentrat, posiekany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem. Tak przygotowane mięso odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce.
Po tym czasie wyciągnij mięso z marynaty, oprósz mąką i smaż na klarowanym maśle, aż się zrumieni. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę i smaż wszystko 5 minut, podlewając pozostałą marynatą. Całość duś pod przykryciem około 1,5 godziny na wolnym ogniu, podlewając wodą lub bulionem. Na koniec dopraw świeżymi ziołami.
Przygotuj kluski: Składniki na kluski wyrób na jednolitą masę. Gotuj w osolonej wodzie przez mniej więcej 6 minut, zrzucając łyżeczką ciasto z talerza do wody.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Mała miseczka Colomb... | Amefa Komplet 72 szt. 1120 ... | Garnek Silit 0316185011 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
składniki:
200 g białej kiełbasy
300 g wędzonych kości
10 g suszonych grzybów
włoszczyzna: po 100 g marchwi, selera, pora, pietruszki
80 ml śmietany
2 liście laurowe
1/2 l zakwasu żytniego
2 ząbki czosnku
majeranek
ziele angielskie
200 g purée z ziemniaków
60 g boczku
2 jajka na twardo
sól
pieprz
Suszone grzyby mocz przez kilka godzin w szklance zimnej wody.
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Białą kiełbasę włóż do wrzątku na mniej więcej 20 minut, następnie wyjmij ją, a do wody włóż pokrojoną włoszczyznę, wędzone kości, przyprawy i gotuj około godziny. Gotowy wywar odcedź, wlej do zakwasu i dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotuj, dodaj śmietanę, wymieszaj.
Żurek dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem, dodaj pokrojone w plastry białą kiełbasę i jaja.
Podawaj z ziemniaczanym purée z dodatkiem przesmażonego boczku.
składniki:
200 g wołowiny
200 g wieprzowiny
300 g cebuli
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ciasto na pierogi:
400 g mąki
1 jajko
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
100 g kwaśnej śmietany
20 ml octu jabłkowego
Mięso dwukrotnie zmiel w maszynce, dodając pokrojoną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto: Z mąki, jajka, ciepłej wody, łyżeczki soli zagnieć elastyczne ciasto i odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wytnij z niego małe krążki. Na każdy nałóż kulkę farszu i dokładnie zlep. Surowe pierożki wrzucaj do wrzątku i gotuj około 10 minut.
Pielmieni podawaj skropione octem z dodatkiem kwaśnej śmietany.
składniki:
200 g kiszonej kapusty
1 jajko
150 g mąki pszennej
200 ml mleka
masło klarowane
sól
pieprz
Z mąki, jajka i mleka zrób ciasto naleśnikowe.
Kapustę opłucz, dobrze odciśnij i posiekaj. Następnie dodaj ją do ciasta naleśnikowego i dopraw do smaku.
Fuczki wielkości placków ziemniaczanych smaż na maśle klarowanym po mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Podawaj jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa lub ryb.
składniki:
400 g kaszanki z podrobami
200 g cebuli
20 g masła klarowanego
40 g musztardy
świeży tymianek
sól
pieprz
ciasto na pierogi:
400 g mąki pszennej
1 jajko
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
200 g ogórków kiszonych
Przygotuj farsz: Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na klarowanym maśle wraz z kaszanką wyciągniętą z flaka, musztardą i świeżym tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj ciasto: Z mąki, jajka, ciepłej wody, łyżeczki soli zagnieć elastyczne ciasto, a następnie odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wytnij z niego małe krążki. Na każdy nałóż kulkę ostudzonego farszu i dokładnie zlep. Surowe pierożki wrzucaj do wrzątku i gotuj około 6 minut.
Podawaj z kiszonymi ogórkami.
składniki:
200 ml mleka
20 g cukru
100 g płatków owsianych
150 g świeżych malin
szczypta soli
Płatki włóż do rondelka i zalej mlekiem. Powoli podgrzewaj, dodając cukier, i cały czas mieszaj aż do momentu, gdy płatki wchłoną całe mleko. Na końcu dodaj świeże maliny.
składniki:
200 g mąki pszennej
100 ml mleka
20 g cukru
1 jabłko utarte bez skórki
klarowane masło do smażenia
cukier puder do posypania
Wymieszaj mąkę, mleko i cukier na jednolitą masę. Dodaj starte jabłko i delikatnie wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni wylewaj porcje ciasta i usmaż placki na maśle z obu stron na złoty kolor.
Gotowe podawaj posypane cukrem pudrem.
składniki:
naleśniki:
250 ml maślanki
250 g mąki pszennej
1 jajko
20 g cukru
5 g sody oczyszczonej
5 g proszku do pieczenia
40 g masła
masło klarowane do smażenia
nadzienie:
150 g twarogu
100 g jagód
10 g cukru waniliowego
Maślankę wymieszaj z jajkiem, a następnie z pozostałymi suchymi produktami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą). Wszystko dobrze wymieszaj (możesz użyć miksera), dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na mniej więcej 30 minut.
Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszaj z jagodami.
Naleśniki smaż na maśle klarowanym, nakładaj twaróg i zwijaj w rulonik.