Przepis dla 4 osób
Polewka:
2 l piwa
4 żółtka
200 g białego sera twarogowego
100 g masła
cynamon
Grzanki:
4 kromki bułki pszennej
1 łyżeczka masła
1 mała cebula
100 g startego ostrego żółtego sera
Piwo zagrzej, ale nie gotuj, dodaj masło i wymieszaj - masło musi się rozpuścić, ale roztwór nie może się zagotować. Roztrzep żółtka i ostrożnie połącz z piwem tak, aby się nie ścięły - piwo nie może być za gorące, a podczas dodawania żółtek cały czas je mieszaj. Dopraw cynamonem. Tuż przed podaniem do ciepłej zupy dodaj pokruszony biały ser (zupy nie gotuj).
Przygotuj grzanki: posmaruj kromki masłem, ułóż na blasze masłem do dołu, posyp posiekaną cebulą i żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz, aż ser się rozpuści, a bułka przyrumieni.
Polewkę podawaj z grzankami.
Alda Waza do zupy na podgrz... | Duo Waza do zupy FALA | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Przepis dla 4 osób
800 g wołowiny bez kości (np. wołowina zrazowa)
300 g boczku wędzonego
500 g borowików
1 litr rosołu
1 por
200 g marchwi
300 g cebuli
6 ząbków czosnku
300 g kaszy perłowej
300 g mąki
300 ml oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
Mięso pokrój na plastry, rozbij, posól, popieprz, obtocz w mące i podsmaż na oleju. Boczek pokrój w plastry. Warzywa umyj, obierz i pokrój w plasterki. Kaszę ugotuj na półtwardo. Grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw.
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, warzywa, plastry mięsa, boczek, grzyby i zakończ warstwą kaszy. Całość ostrożnie zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały, a płyn lekko zakrył danie. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz około 40 minut.
Küchenprofi Naczynie cerami... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Przepis dla 4 osób
1 kg ciasta pierogowego z mąki i wody
200 g białego sera
200 g świeżych kurek
100 g cebuli
3 ząbki czosnku
200 g boczku
200 ml gęstej śmietany
olej do smażenia
sól
pieprz
Przygotuj farsz: grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie połącz ze zmielonym białym serem, dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj pierogi: Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij krążki. Każdy nadziej farszem i dokładnie zlep pierogi. Surowe gotuj partiami we wrzątku przez ok. 20 min, aż wypłyną na powierzchnię.
Tuż przed podaniem podsmaż na chrupko kawałki boczku. Pierogi podawaj z boczkiem polane gęstą śmietaną.
Gefu Maszynka do pierogów 2... | Kela 15323 | Küchenprofi 0803542800 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Przepis dla 4 osób
3-kilogramowy świeży szczupak
1 kg warzyw: marchew, seler, por
1 cebula
sól
pieprz
imbir
200 g masła
100 g kopru
3 ząbki czosnku
Dzień wcześniej natrzyj tuszę szczupaka solą i wstaw do lodówki.
Następnego dnia rybę lekko sparz: zalej ją gorącą wodą i odstaw na ok. 10 min. Następnie przełóż na pergamin, obłóż pokrojonymi w plastry warzywami, posyp szczyptą imbiru, dopraw solą, pieprzem i zawiń w pergamin. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz 1 godzinę.
Rybę wyjmij z pergaminu. Podawaj polaną masłem, z warzywami, posypaną posiekanymi koprem i czosnkiem.
Składniki na 1 kg
1,2 kg świeżej jarzębiny
500 g cukru
Owoce jarzębiny umyj, zalej taką ilością zimnej wody, by je przykryła, i zagotuj. Po zagotowaniu odlej płyn. Następnie zalej jarzębinę wrzątkiem, tak by woda lekko ją pokryła, i dodaj cukier. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, na wolnym ogniu około 20 minut.
Gorącą konfiturę rozłóż do umytych, wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zakręć, odstaw do góry dnem i ostudź. Zapasteryzowaną konfiturę możesz przechowywać do 9 miesięcy.
Przepis dla 4 osób
1 l rosołu z kury
500 g świeżych borowików
250 g filetu z sandacza
100 g marchwi
50 g korzenia selera
1/2 pora
100 g ziemniaków
1/2 pęczek kopru
1/2 cebuli
100 g śmietany
2 ząbki czosnku
200 ml oleju do smażenia
sól
pieprz
Grzyby oczyść, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki przesmaż razem na oleju.
Rybę umyj, obierz ze skóry i pokrój w grubszą kostkę.
Pozostałe warzywa obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w rosole. Gdy będą miękkie, dodaj sandacza, grzyby z cebulą i gotuj jeszcze przez 20 min. Na koniec dodaj śmietanę, ale już nie zagotowuj. Dopraw solą, pieprzem i pokrojonym drobno koprem.
Przepis dla 4 osób
4 gicze cielęce
500 g marchwi
200 g selera
200 g cebuli
6 ząbków czosnku
koper
200 g śmietany
sól
pieprz
Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
Gicze cielęce umyj, posól i gotuj w wodzie około 20 min. Następnie wyjmij i odsącz. Każdą ułóż na osobnym pergaminie, obłóż warzywami, zawiń i wszystkie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. Piecz 30 minut. Po upieczeniu oddziel mięso od warzyw.
Przygotuj sos: Sos, który pozostał z pieczenia wraz z warzywami przelej do rondelka. Dodaj śmietanę, posiekany koper i podgrzej.
Mięso podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniakami.
Przepis dla 4 osób
2 kg żeberek wieprzowych (tzw. pasków)
1 kg świeżych śliwek
500 g kwaśnych jabłek
200 g cebuli
8 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy
10 g cukru
majeranek
sól
pieprz
Przygotuj mięso: Żeberka umyj i wytnij z nich kości tak, aby nie naruszyć powstałych po kościach kieszeni. Następnie posól mięso i natrzyj posiekanym czosnkiem i cebulą.
Przygotuj farsz: Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Ze śliwek usuń pestki i pozostaw w całości. Owoce krótko, przez około 10 min - przesmaż na patelni z dodatkiem musztardy i cukru. Farsz powinien być gęsty. Gdy jest bardzo płynny, odcedź go, a sos z duszenia dodaj do pieczenia.
W kieszenie boczku powkładaj farsz, ułóż mięso na blaszce i posyp majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz 1 godzinę. Podawaj na zimno lub na ciepło z pieczonymi ziemniakami i warzywami.
Przepis dla 4 osób
4 pstrągi
1/2 l jasnego piwa
100 g miodu
100 g cebuli
100 g oleju
kilka goździków
cynamon
sól
pieprz
Grzanki:
4 kromki bułki pszennej
1 łyżeczka masła
100 g startego ostrego żółtego sera
zioła (opcjonalnie, wg własnego uznania)
Cebulę obierz i pokrój w cząstki. Pstrągi umyj, posól i razem z cebulą obsmaż na oleju z każdej strony, aż się zrumienią. Przełóż wszystko do rondla. Piwo roztrzep z miodem i zalej nim rybę. Dodaj goździki, dopraw cynamonem, solą, pieprzem i duś pod przykryciem około 15 minut na wolnym ogniu. Kontroluj duszenie i sprawdzaj, czy ryba się nie rozpada (jeśli zaczyna się rozpadać, zakończ duszenie wcześniej).
Przygotuj grzanki: Posmaruj kromki masłem, ułóż na blasze masłem do dołu, posyp żółtym serem wymieszanym z posiekanymi ziołami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz, aż ser się rozpuści, a bułka przyrumieni.
Pstrągi podawaj z ciepłymi grzankami ziołowymi.
500 g miodu
1 kg mąki pszennej
10 jaj
200 g łuskanych orzechów laskowych
cynamon
100 g cukru
Z cukru przygotuj karmel, ostrożnie rozpuszczając go na suchej, gorącej patelni. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Wszystkie składniki (orzechy, jaja, cynamon, mąkę, miód) wymieszaj, dodaj przestudzony karmel i wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie jeszcze raz wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wytnij pierniczki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz około 40 minut.