1 kg schabu wieprzowego bez kości
2 bulwy kopru włoskiego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki masła
sól
pieprz
Nasiona kopru rozgnieć w moździerzu lub wsyp do plastikowej torebki i rozgnieć wałkiem. Bulwy kopru pokrój na ósemki, czosnek posiekaj. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i obsyp roztartymi nasionami kopru i solą.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, smaż schab ze wszystkich stron przez około 6 minut, następnie przełóż na talerz, a na patelnię wrzuć koper i czosnek. Smaż aż około 6 minut, aż koper będzie złotobrązowy. Następnie kolejno dodawaj: wino, bulion i masło, mieszając po dodaniu każdego składnika.
Całość przełóż do małej brytfanki, na wierzch połóż obsmażony schab, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut.
Gotowy schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i na zimno do kanapek.
![]() |
![]() |
![]() |
EH Excellent Houseware owal... | Küchenprofi naczynie żarood... | Termisil Naczynie żaroodpor... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 duża bulwa kopru włoskiego
3 dymki
1 marchewka
3 plasterki boczku
2 jajka
75 g sera ricotta
35 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Koper, zieloną natkę kopru i dymkę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce, boczek pokrój w drobną kostkę. Wszystkie te składniki włóż do dużej miski.
Dodaj roztrzepane jajka, mąkę, proszek do pieczenia, ser ricotta, sól i wszystko wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej, ciasto nakładaj łyżką, formując niewielkie placuszki i smaż z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
1 bulwa kopru włoskiego
150 g rukoli
4-6 liści sałaty
100 g orzechów włoskich
6 dużych śliwek
200 g miękkiego sera koziego
1/4 szklanki oliwy
4 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
Orzechy upraż na suchej patelni. Sałatę i rukolę umyj i osusz. Bulwę kopru pokrój na cienkie plasterki, a śliwki na ćwiartki. Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na czterech talerzach rozłóż sałatę, rukolę i plasterki kopru, dodaj śliwki, posyp pokruszonym kozim serkiem i orzechami. Polej sosem i podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.
2 duże pstrągi
1 bulwa kopru włoskiego
1 cytryna
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Pstrągi umyj, osusz i natrzyj solą z obu stron (pamiętaj, aby osolić tuszki także od środka). Do każdej tuszki włóż plastry kopru, plasterki cytryny i skrop oliwą. Ryby zawiń w papier do pieczenia, połóż na blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 szt. C i piecz około 20 minut. Po tym czasie rozwiń papier i piecz jeszcze około 5 minut.
Rada: Do sałatek, dipów, sosów i zup można wykorzystać zarówno bulwy, jak i natkę. Smażony lub surowy fenkuł jest bardzo dobrym dodatkiem do makaronu