Z piwem i do piwa

Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, działa też pozytywnie na nasze zdrowie. Gdy dodamy je do potraw, spraw, że mięso stanie się bardziej soczyste i nabierze specyficznego aromatu.
Marynowana perliczka z pieca podana z gruszkami w miodzie i piwie z czarnym pieprzem Marynowana perliczka z pieca podana z gruszkami w miodzie i piwie z czarnym pieprzem Fot. Paweł Słomczyński

Marynowana perliczka z pieca podana z gruszkami w miodzie i piwie z czarnym pieprzem

Przepis dla 4 osób:

 

2 całe perliczki

4 gruszki

 

marynata do gruszek:

4 łyżki miodu akacjowego

200 ml piwa

4 gałązki rozmarynu

sól morska

grubo mielony czarny pieprz

szczypta imbiru

 

marynata do mięsa:

6 łyżek oliwy z oliwek

4 gałązki świeżego tymianku

4 rozgniecione ząbki czosnku

100 ml miodu akacjowego

sól morska

grubo mielony czarny pieprz

 

Składniki marynaty do gruszek połącz ze sobą. Gruszki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie zamarynuj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Składniki marynaty do mięsa połącz ze sobą. Perliczki umyj, oczyść, zamarynuj i odstaw do lodówki na 4-6 godzin.

Po tym czasie wstaw perliczki do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez godzinę. Po 40 minutach dodaj gruszki, ćwiartki cytryny i rozmaryn.

Zdjęcie Euromat Rękawice kuchenne Barbecue F0837B Zdjęcie Euromat Rękawice Kuchenne Z Magnesem Zdjęcie Ladelle WHIP IT Rękawice Kuchenne 2 Szt. 40954
Euromat Rękawice kuchenne B... Euromat Rękawice Kuchenne Z... Ladelle WHIP IT Rękawice Ku...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Pieczona jagnięcina z suszonymi pomidorami i marynowanymi karczochami Pieczona jagnięcina z suszonymi pomidorami i marynowanymi karczochami Fot. Paweł Słomczyński

Pieczona jagnięcina z suszonymi pomidorami i marynowanymi karczochami

Przepis dla 4 osób:

 

800 g combra jagnięcego (po 2 na osobę)

2 gałązki tymianku

2 gałązki rozmarynu

2 ząbki czosnku

1 świeża czuszka (ostra papryczka)

1 pęczek dymki

4 suszone pomidory

sól

grubo mielony czarny pieprz

4 marynowane karczochy do dekoracji

 

Marynata:

100 ml piwa

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki miodu lipowego

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki natki pietruszki

kumin

czarny pieprz

imbir

nasiona kolendry

 

Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksuj. Włóż do miski umyty, oczyszczony i osuszony comber jagnięcy, zalej marynatą i odstaw do lodówki na 4-6 godzin.

Po tym czasie wyjmij mięso, obsmaż na patelni, a następnie przełóż do kamionki z czosnkiem, dymką, rozmarynem, tymiankiem i suszonymi pomidorami. Całość oprósz solą i grubo mielonym czarnym pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15 minut.

Tak przygotowaną jagnięcinę podawaj z suszonymi pomidorami i marynowanymi karczochami.

Zdjęcie Altom Serwis Obiadowy YALTA 19el Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Iwona 44 el. 2S0255 Zdjęcie Duo Serwis obiadowy FALA biały
Altom Serwis Obiadowy YALTA... Chodzież Serwis obiadowy Iw... Duo Serwis obiadowy FALA bi...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Marynowany rostbef argentyński podany na rukoli z suszonymi pomidorami i świeżo tartym parmezanem Marynowany rostbef argentyński podany na rukoli z suszonymi pomidorami i świeżo tartym parmezanem Fot. Paweł Słomczyński

Marynowany rostbef argentyński podany na rukoli z suszonymi pomidorami i świeżo tartym parmezanem

Przepis dla 4 osób:

 

800 g oczyszczonego rostbefu argentyńskiego (4 plastry)

1 pęczek rukoli

1/2 główki sałaty lodowej

1 łyżka małych kaparów

kilka posiekanych listków bazylii

1 łyżka prażonych orzeszków piniowych

3 łyżki tartego parmezanu

4 suszone pomidory

 

Marynata:

1/2 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki musztardy dijon

1 łyżka miodu spadziowego

100 ml piwa

grubo mielony czarny pieprz

estragon

 

Sos winegret:

2 łyżki musztardy dijon

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka świeżego estragonu

2 łyżki octu estragonowego

sól

pieprz

cukier (do smaku)

1/4 szklanki bulionu drobiowego

1 mała cebula szalotka

 

Przygotuj mięso: składniki marynaty zmiksuj, dodaj ulubione przyprawy, a następnie natrzyj nią plastry rostbefu i odstaw do lodówki (im dłużej mięso pozostanie w marynacie, tym głębszy będzie jego efekt smakowy, może stać w lodówce nawet 12 godzin). Po tym czasie mięso usmaż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony.

Przygotuj sos winegret: musztardę, estragon i ocet estragonowy połącz i dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Następnie, ubijając powoli, wlewaj oliwę. Gdy sos zacznie gęstnieć, wlej bulion i dodaj drobno posiekaną szalotkę.

Przygotuj sałatkę: rukolę i porwaną sałatę lodową połącz z suszonymi pomidorami, kaparami, posiekaną bazylią i orzeszkami piniowymi.

Przygotowany rostbef ułóż na talerzu i umieść na nim wcześniej przygotowaną sałatkę. Całość skrop sosem winegret, posyp świeżo tartym parmezanem i czarnym pieprzem.

Zdjęcie Arcoroc Benidorm Kufel do piwa Zdjęcie Garneczki Kufel termiczny do piwa SOUDEK 10872 Zdjęcie OOTB Kufel do piwa róg Wikinga 700 ml 0001207
Arcoroc Benidorm Kufel do piwa Garneczki Kufel termiczny d... OOTB Kufel do piwa róg Wiki...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Szaszłyki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros podane z tzatzikami i świeżą miętą Szaszłyki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros podane z tzatzikami i świeżą miętą Fot. Paweł Słomczyński

Szaszłyki wieprzowo-wołowe z przyprawą kebab-gyros podane z tzatzikami i świeżą miętą

Przepis dla 4 osób:

 

300 g mielonej łopatki wieprzowej

300 g mielonej wołowiny

2 ząbki czosnku

1 pokrojona w kostkę cebula

1 op. przyprawy kebab-gyros

1 główka sałaty lodowej

2 łyżki oliwy z oliwek

2 pomidory bez skóry

1 pęczek świeżej mięty

1 pokrojona w cienkie talarki czerwona cebula

1 starty i odciśnięty z nadmiaru wody ogórek

200 g jogurtu bałkańskiego

1 cytryna

sól

czarny pieprz

 

Emulsja do grillowania:
2 łyżki miodu wielokwiatowego

200 ml piwa

grubo mielony czarny pieprz

 

sos tzatziki:

200 ml jogurtu naturalnego

100 ml jogurtu greckiego

1 świeży ogórek

kilka gałązek świeżej mięty

2 ząbki czosnku

sól

czarny pieprz mielony

cukier

 

Przygotuj sos tzatziki: jogurty wymieszaj, dodaj obranego i startego ogórka oraz posiekaną miętę. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, solą i czarnym pieprzem.

Umytą i oczyszczoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, połącz z talarkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorami. Następnie dopraw oliwą, solą i pieprzem.

Przygotuj emulsję do grillowania: składniki emulsji zagotuj i zdejmij z ognia, gdy woda odparuje, a sos zgęstnieje.

Przygotuj mięso: mięso wieprzowe i wołowe połącz ze sobą. Cebulę i czosnek przesmaż na łyżce oliwy, dodaj do mięsa i dopraw przyprawą kebab-gyros. Całość dokładnie wymieszaj, uformuj podłużne kotleciki, lekko je spłaszcz, nadziej na patyczki do szaszłyków i odstaw do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie kotleciki posmaruj emulsją piwno-miodową i upiecz na grillu lub na patelni grillowej (5 min z każdej strony). Tak przygotowane szaszłyki podawaj z sałatką skropioną oliwą z oliwek i sosem tzatziki.

Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa Panini 3380-08 21cm Zdjęcie Alessi Patelnia Grillowa Dressed Zdjęcie Valdinox Patelnia Grillowa 28cm
Chasseur Patelnia Grillowa ... Alessi Patelnia Grillowa Dr... Valdinox Patelnia Grillowa ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: