Przepis dla 4 osób:
2 całe perliczki
4 gruszki
marynata do gruszek:
4 łyżki miodu akacjowego
200 ml piwa
4 gałązki rozmarynu
sól morska
grubo mielony czarny pieprz
szczypta imbiru
marynata do mięsa:
6 łyżek oliwy z oliwek
4 gałązki świeżego tymianku
4 rozgniecione ząbki czosnku
100 ml miodu akacjowego
sól morska
grubo mielony czarny pieprz
Składniki marynaty do gruszek połącz ze sobą. Gruszki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie zamarynuj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Składniki marynaty do mięsa połącz ze sobą. Perliczki umyj, oczyść, zamarynuj i odstaw do lodówki na 4-6 godzin.
Po tym czasie wstaw perliczki do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez godzinę. Po 40 minutach dodaj gruszki, ćwiartki cytryny i rozmaryn.
Euromat Rękawice kuchenne B... | Euromat Rękawice Kuchenne Z... | Ladelle WHIP IT Rękawice Ku... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Przepis dla 4 osób:
800 g combra jagnięcego (po 2 na osobę)
2 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 świeża czuszka (ostra papryczka)
1 pęczek dymki
4 suszone pomidory
sól
grubo mielony czarny pieprz
4 marynowane karczochy do dekoracji
Marynata:
100 ml piwa
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki natki pietruszki
kumin
czarny pieprz
imbir
nasiona kolendry
Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksuj. Włóż do miski umyty, oczyszczony i osuszony comber jagnięcy, zalej marynatą i odstaw do lodówki na 4-6 godzin.
Po tym czasie wyjmij mięso, obsmaż na patelni, a następnie przełóż do kamionki z czosnkiem, dymką, rozmarynem, tymiankiem i suszonymi pomidorami. Całość oprósz solą i grubo mielonym czarnym pieprzem, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15 minut.
Tak przygotowaną jagnięcinę podawaj z suszonymi pomidorami i marynowanymi karczochami.
Altom Serwis Obiadowy YALTA... | Chodzież Serwis obiadowy Iw... | Duo Serwis obiadowy FALA bi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Przepis dla 4 osób:
800 g oczyszczonego rostbefu argentyńskiego (4 plastry)
1 pęczek rukoli
1/2 główki sałaty lodowej
1 łyżka małych kaparów
kilka posiekanych listków bazylii
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki tartego parmezanu
4 suszone pomidory
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka miodu spadziowego
100 ml piwa
grubo mielony czarny pieprz
estragon
Sos winegret:
2 łyżki musztardy dijon
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego estragonu
2 łyżki octu estragonowego
sól
pieprz
cukier (do smaku)
1/4 szklanki bulionu drobiowego
1 mała cebula szalotka
Przygotuj mięso: składniki marynaty zmiksuj, dodaj ulubione przyprawy, a następnie natrzyj nią plastry rostbefu i odstaw do lodówki (im dłużej mięso pozostanie w marynacie, tym głębszy będzie jego efekt smakowy, może stać w lodówce nawet 12 godzin). Po tym czasie mięso usmaż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony.
Przygotuj sos winegret: musztardę, estragon i ocet estragonowy połącz i dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Następnie, ubijając powoli, wlewaj oliwę. Gdy sos zacznie gęstnieć, wlej bulion i dodaj drobno posiekaną szalotkę.
Przygotuj sałatkę: rukolę i porwaną sałatę lodową połącz z suszonymi pomidorami, kaparami, posiekaną bazylią i orzeszkami piniowymi.
Przygotowany rostbef ułóż na talerzu i umieść na nim wcześniej przygotowaną sałatkę. Całość skrop sosem winegret, posyp świeżo tartym parmezanem i czarnym pieprzem.
Arcoroc Benidorm Kufel do piwa | Garneczki Kufel termiczny d... | OOTB Kufel do piwa róg Wiki... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Przepis dla 4 osób:
300 g mielonej łopatki wieprzowej
300 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
1 pokrojona w kostkę cebula
1 op. przyprawy kebab-gyros
1 główka sałaty lodowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pomidory bez skóry
1 pęczek świeżej mięty
1 pokrojona w cienkie talarki czerwona cebula
1 starty i odciśnięty z nadmiaru wody ogórek
200 g jogurtu bałkańskiego
1 cytryna
sól
czarny pieprz
Emulsja do grillowania:
2 łyżki miodu wielokwiatowego
200 ml piwa
grubo mielony czarny pieprz
sos tzatziki:
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml jogurtu greckiego
1 świeży ogórek
kilka gałązek świeżej mięty
2 ząbki czosnku
sól
czarny pieprz mielony
cukier
Przygotuj sos tzatziki: jogurty wymieszaj, dodaj obranego i startego ogórka oraz posiekaną miętę. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, solą i czarnym pieprzem.
Umytą i oczyszczoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, połącz z talarkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorami. Następnie dopraw oliwą, solą i pieprzem.
Przygotuj emulsję do grillowania: składniki emulsji zagotuj i zdejmij z ognia, gdy woda odparuje, a sos zgęstnieje.
Przygotuj mięso: mięso wieprzowe i wołowe połącz ze sobą. Cebulę i czosnek przesmaż na łyżce oliwy, dodaj do mięsa i dopraw przyprawą kebab-gyros. Całość dokładnie wymieszaj, uformuj podłużne kotleciki, lekko je spłaszcz, nadziej na patyczki do szaszłyków i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie kotleciki posmaruj emulsją piwno-miodową i upiecz na grillu lub na patelni grillowej (5 min z każdej strony). Tak przygotowane szaszłyki podawaj z sałatką skropioną oliwą z oliwek i sosem tzatziki.
Chasseur Patelnia Grillowa ... | Alessi Patelnia Grillowa Dr... | Valdinox Patelnia Grillowa ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |