ciasto:
200 g mąki pszennej
10 g drożdży piwnych
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
farsz:
1 cukinia
1 cebula
1 bakłażan
1 papryka
1 ząbek czosnku
50 g tartego parmezanu
2 jajka
150 ml gęstej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki tymianku
oliwa do duszenia
sól
pieprz
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i cukier puder, a następnie zrób wgłębienie. Do miseczki wlej 60 ml ciepłej wody, rozdrobnij w niej drożdże, dodaj oliwę, jajko, wymieszaj i przelej do mąki. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto będzie już odchodzić od ręki, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Następnie rozwałkuj je na grubość 3 cm i wyłóż nim formę o średnicy 26 cm.
Przygotuj farsz: warzywa umyj. Cebulę i cukinię obierz, a z papryki usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a resztę warzyw pokrój w plasterki. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, cebulę i smaż 3 minuty. Następnie dodaj resztę warzyw, zioła i duś około 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie odsącz na sicie.
Jajka ubij ze śmietaną i dodaj parmezan. Masą połącz z warzywami, dopraw solą, pieprzem i przełóż na ciasto.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 30 minut.
Rosendahl GRAND CRU 20345 | Silit Forma do tarty 28cm 6... | Sillinie Forma do pieczenia... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła z lodówki
1 jajko
2 łyżki wody
sól
1 roztrzepane jajko
farsz:
70 g masła
200 g kurek
200 g pokrojonych prawdziwków
2 szalotki
2 żółtka
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku zrób dołek, dodaj roztrzepane jajko wymieszane z wodą i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a wierzch wysyp suchą fasolą, grochem lub specjalnymi ciężarkami do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut. Następnie usuń obciążenie i folię, posmaruj roztrzepanym jajkiem (zachowaj resztę - użyjesz jej za chwilę do farszu) i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 5 minut.
Przygotuj farsz: grzyby oczyść, umyj, osusz, większe pokrój w grubą kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj grzyby i duś około 6 minut. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i jeszcze chwilę duś. Kiedy płyn wyparuje, zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Resztę jajka wymieszaj z żółtkami, śmietaną, szczypiorkiem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Wystudzone grzyby rozłóż na cieście i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20-25 minut, aż masa się zetnie. Podawaj na ciepło.
AEG-Electrolux EOB 8851AAX | SMEG SF 122B | Smeg SF 750 PX |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
Ciasto:
280 g mąki razowej
120 g masła z lodówki
szczypta soli morskiej
2 jajka
Farsz:
2 jajka
1 kg dyni
80 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany 18 proc.
70 g kaparów
150 g sera camembert pokrojonego w kostkę
50 g pestek dyni
pieprz
Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z masłem i solą, aż powstaną zacierki. Następnie dodaj 2 jajka i zagnieć ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę o średnicy 26 cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 10 minut.
Przygotuj farsz: dynię oczyść, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej bulionem i duś około 20 minut, aż zmięknie. Następnie zmiksuj, przestudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami farszu. Masę wyłóż na podpieczone ciasto, posyp drobno pokrojonym serem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 50 minut.
ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... | Luminarc Serwis Obiadowy QU... | MariaPaula Serwis obiadowy ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
220 g mąki
100 g masła z lodówki
30 g zmielonych orzechów włoskich
około 2 łyżki zimnej wody
szczypta soli morskiej
Farsz:
25 g masła
3 łodygi selera naciowego
220 ml śmietany 30 proc.
200 g sera z niebieską pleśnią
3 żółtka
łyżeczka drobno posiekanej pietruszki
sól
pieprz
Przygotować małe formy na tartaletki.
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, dodaj orzechy, wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Następnie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 6 form do tartaletek i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij tartaletki z lodówki, na każdej połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 10 minut.
Przygotuj farsz: na patelni roztop masło, dodaj drobno posiekany seler i smaż, aż będzie miękki. Następnie dodaj dwie łyżki śmietany i pokruszony ser. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Resztę śmietany rozgrzej w rondlu, a gdy będzie bardzo gorąca, wlej żółtka i cały czas mieszaj. Po chwili dodaj masę serową, pietruszkę.
Tartaletki z podpieczonym ciastem napełnij ciepłą masą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 15 minut.
KAISER Forma do tarty LA FO... | Mastrad MA-F43014 | SilikoMart 93061 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
500 g rolady pleśniowej z koziego sera pokrojonej w plasterki
liście obrane z małego pęczka świeżego tymianku
70 g czarnych oliwek bez pestek
70 g filetów anchois z oliwy
1 żółtko
łyżka oliwy
pieprz
Ciasto rozmroź (jeśli używasz mrożonego), rozwiń i ułóż na mim plasterki sera tak, by pozostawić 2,5 cm brzegu. Na serze rozłóż anchois i oliwki.
Całość posyp tymiankiem i skrop oliwą. Roztrzep żółtko i posmaruj nim brzegi ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20 minut, aż ser się roztopi, a ciasto zbrązowieje.
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
60 g masła
1 jajko
1 żółtko
Farsz:
60 g masła
400 g pora (tylko jasna część)
150 g sera brie
2 jajka
1 żółtko
50 ml śmietany 30 proc.
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj jajko wymieszane z wodą i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 10-12 kokilek lub form na muffinki (pozostałe ciasto pozostaw do wykorzystania). Na każdej połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 10 minut.
Przygotuj farsz: na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojonego w plasterki pora, duś na małym ogniu, aż zmięknie (pilnuj, aby por ściemniał), a następnie odcedź. W misce wymieszaj jedno jajko, żółtko i śmietanę. Ser obierz ze skórki i pokrusz . Przestudzonego pora rozłóż do kokilek, posyp serem, zalej masą śmietanową, a brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wytnij krążki, przykryj nimi każdą kokilkę, dociśnij, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponakłuwaj patyczkiem.
Przygotowane kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 40 minut.
Eurofirany Obrus Silver Kre... | Or-Tex Obrus Plamoodporny Z... | Obrus brązowy 150x220 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
ciasto:
125 g mąki pszennej
75 g masła z lodówki
szczypta soli
około 2 łyżki zimnej wody
farsz:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
3 jajka
250 ml tłustej śmietany
100 g startego sera gruy?re (lub innego sera dojrzewającego)
gałka muszkatołowa
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut. Następnie usuń folię i ciężarki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i podpiekaj jeszcze około 5 minut
Przygotuj farsz: jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Papryki opiecz w piecyku lub nad palnikiem kuchenki gazowej i obierz ze skóry. Następnie pokrój na paski, ułóż na cieście, posyp tartym serem i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 30 minut, aż masa się zetnie. Podawaj na ciepło.
Judge - Stolnica Silikonowa | Practic Stolnica 5048 | STOLNICA MATA SILIKONOWA |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
200 g drobno mielonej mąki orkiszowej
150 g chudego twarogu
80 g zimnego masła
sól
Farsz:
2 jajka
450 g pomidorków koktajlowych
150 g ziołowego twarogu
200 g białego twarogu
świeżo mielony biały pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, dodaj twaróg i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę o średnicy 26 cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 10 minut.
Przygotuj farsz: w jajkach oddziel żółtka od białek. Ziołowy twarożek wymieszaj ze zwykłym, dodaj żółtka i dopraw solą i pieprzem. Z białek ubij pianę, połącz z masą serową i rozsmaruj na cieście. Na wierzchu rozłóż pokrojone na pół pomidorki,
wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 30 minut.
Iittala Miska Sarjaton biała | Practic Miska plastikowa 7110 | Tadar Miska WYSOKA 75127 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g masła z lodówki
około 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
1 kg obranych jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g masła
3 łyżki cukru
gotowy sos tofi
1 łyżka płatków migdałowych
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.
Przygotuj farsz: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzej masło, dodaj kawałki jabłek i duś, aż zmiękną (pilnuj by się nie rozpadły). Następnie zdejmij z ognia, ostudź i wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, zalej gotowym sosem tofi i posyp płatkami migdałowymi. Podawaj schłodzone.
AMBITION TALERZ DESEROWY 20... | Florentyna Talerze Dmuchawi... | FLORINA PREMIUM Talerze des... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g masła z lodówki
1 łyżeczka cukru pudru
około 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
6 żółtek
75 g cukru
600 ml śmietanki 36 proc.
słoiczek powideł śliwkowego
4 łyżki cukru pudru
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 30 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 10 minut.
Przygotuj farsz: do miski wsyp cukier i dodaj żółtka. Umieść miskę na rondlu z wrzącą wodą i ubijaj przez 10 minut, aż krem zacznie gęstnieć. W drugim rondlu zagotuj śmietanę, dodaj krem, wymieszaj i gotuj przez około 5-10 minut. Zdejmij z ognia i wystudź. Ciasto posmaruj cienką warstwą powidła, wyłóż krem i wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem i skarmelizuj opalarką do brulee, aż uzyska brązową skorupkę.
Gefu 35360 Palnik do Creme ... | Kuchenprofi Palnik do Creme... | Pasabahce Creme Brulee 0,17... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Ciasto:
125 g mąki
75 g masła z lodówki
szczypta soli
zimna woda
Farsz:
4 gruszki
skórka z połowy cytryny
200 ml likieru amaretto
175 g cukru
100 ml wody
3 jajka
200 g zmielonych migdałów
50 g maki
240 ml śmietany 36 proc.
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.
Przygotuj farsz: gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, wrzuć do rondla, dodaj skórkę z cytryny, dwie łyżki cukru, likier i wodę. Gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż owoce będą miękkie. Po tym czasie pozostaw gruszki do ostygnięcia w syropie, a następnie pokrój je na plasterki. Pozostały cukier utrzyj z jajkami, wlej roztopione masło (dwie łyżki zostaw na posmarowanie gruszek) i wymieszaj. Następnie dodać mąkę i migdały. Gotową masę wlej na podpieczone ciasto, na wierzchu ułóż plasterki gruszek i posmaruj pozostałym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20-30 minut. Podawaj z bitą śmietaną.
Bloomingville Fartuszek dzi... | Gadget Factory Fartuszek - ... | Ministerstwogadzetów Fartus... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
125 g mąki
75 g masła z lodówki
25 g mielonych migdałów
około 2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Farsz:
6 fig
100 g cukru
600 ml wody
500 g sera ricotta
4 żółtka
laska wanilii
3 łyżki płynnego miodu
Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, migdały, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 15 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.
Przygotuj farsz: do rondla wrzucić figi, wsyp połowę cukru, wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 10 minut i sprawdzaj, czy figi się nie rozpadają. Następnie odcedź, ostudź i przekrój na pół.
Do sera dodaj żółtka, resztę cukru, ziarenka z rozciętej laski wanilii, 2 łyżki miodu i starannie wymieszaj. Przełóż na podpieczone ciasto, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 30 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, ułóż na wierzch połówki fig i polej pozostałym miodem.
Florentyna Komplet Garnków ... | Komplet Garnków 12el 4488 | Tadar Komplet Garnków z Sil... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |