1 szklanka mleka
40 g drożdży
150 g roztopionego masła
150 g cukru
4 żółtka
500 g mąki pszennej
1,5 kg śliwek
kruszonka:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
80 g zimnego masła
szczypta soli
Ciasto. Podgrzej mleko i podziel na pół. Do połowy podgrzanego mleka dodaj pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, pozostały cukier, wyrośnięte drożdże i mleko z masłem. Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj lub rozciągnij palcami w przygotowanej blasze do pieczenia. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.
Kruszonka. Wszystkie składniki przesyp na stolnicę i utrzyj z pokrojonym w kostkę zimnym masłem tak, aby przypominała piasek.
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie na wyrośniętym cieście ułóż połówki owoców przecięciem do góry. Posyp kruszonką, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 15-20 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze około 40 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
MPM MMR-02Z | Ravanson MR-7010 SET Life | ZELMER Mix Robi 381.61SL |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
250 g liści szpinaku
pęczek rukoli
150 g niebieskiego sera
100 g orzechów pekan lub włoskich
8 śliwek
sos:
1/4 szklanki oliwy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
szczypta soli
Przygotuj sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Szpinak, rukolę i śliwki umyj i osusz. Ze śliwek usuń pestki i pokrój je w ćwiartki. Niebieski ser pokrój w kostkę. Na talerzach rozłóż liście szpinaku i rukolę, potem ser, śliwki i orzechy. Tuż przed podaniem polej sosem.
1,5 kg śliwek
około 120 g cukru
6-7 goździków
ocet 10 proc.
woda
Ocet połącz z wodą w stosunku 1 do 5 - będzie go potrzeba tyle, by przykryć wszystkie śliwki w garnku (najwygodniej jest odmierzać szklanką). Roztwór wlej do garnka, wrzuć goździki i zagotuj. Śliwki umyj i osusz, a następnie zalej gorącym roztworem, przykryj ściereczką i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź śliwki, zachowując roztwór z octu. Następnie ponacinaj je z jednej strony, wyjmij pestki, do środka wsyp po pół łyżeczki cukru, zamknij i ciasno poukładaj w słoikach, a te delikatnie przykryj nakrętkami. Tak przygotowane owoce odstaw na jedną dobę, aby puściły sok. Następnego dnia słoiki uzupełnij zimnym roztworem octu, zakręć i odstaw w suche i ciemne miejsce. Śliwki są gotowe do jedzenia po trzech dniach.
Słoiki można przechowywać do jednego roku, po otwarciu mogą stać w lodówce do dwóch tygodni.
10 plasterków wędzonego boczku
5 twardych śliwek
listki oregano
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. W zagłębienia po pestkach włóż po listku oregano i każdą połówkę owiń plasterkiem boczku. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. i piecz około 15 minut, aż boczek będzie złocisty.
Rada: boczek nie może być zbyt suchy, aby nie stwardniał podczas pieczenia. Najlepiej, jeśli kupisz boczek krojony, bo zwykłym nożem trudno pokroić go w cienkie plastry.