185 g czerwonej papryki w całości, marynowanej w oliwie (ze słoika)
gałązki świeżej szałwii do przybrania
farsz:
50 g posiekanych czarnych oliwek bez pestek
200 g miękkiego koziego sera
1 zmiażdżony ząbek czosnku
pęczek świeżej, posiekanej szałwii (lub innych ziół)
sól
pieprz
Wyjmij paprykę ze słoika i podziel na dwa płaty, oliwę pozostaw.
Przygotuj farsz: do koziego serka i ziół dodaj oliwki, czosnek i łyżkę oliwy ze słoika.
Starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Małą łyżeczką, delikatnie nałóż farsz i zwiń papryki (możesz na 2-3 godziny wstawić do lodówki, by farsz stwardniał). Ułóż na półmisku i podawaj z gałązkami ziół.
Inter-Deco Talerz na przyst... | talerzyk na przystawki lub ... | ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
500 g krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami
1 mała papryczka chilli
6 łyżeczek oliwy z oliwek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
szczypta papryki w proszku
sól
Krewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne, drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na dużej patelni o grubym dnie. Wrzuć czosnek i smaż przez 30 sekund. Dodaj krewetki, paprykę w proszku i szczyptę soli. Cały czas mieszając, smaż przez 2-3 minuty, aż krewetki zróżowieją i zaczną się skręcać. Podawaj gorące z chlebem.
Napoleon WOK 56025 | Silit Wok Selara 0081413401 | Silit Wok Wuhan 0081603301 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
225 g całych migdałów bez skórki
4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
gruba sól morska
1 łyżka papryki w proszku
Na blachę do pieczenia wlej oliwę. Wsyp migdały i podrzuć kilkakrotnie, aby dokładnie pokryły się oliwą. Równomiernie rozłóż je na blasze. Kilkakrotnie podrzucając, opiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż staną się jasnobrązowe. Osącz na papierowym ręczniku i przesyp do miski. Kiedy migdały będą jeszcze ciepłe, posyp je obficie solą morską oraz papryką. Podrzuć kilkakrotnie, aby dokładnie się pokryły przyprawami. Podawaj na zimno lub na ciepło.
Fissler Patelnia Patelnia d... | Tescoma Patelnia Presto 594... | Valdinox Patelnia 79024 24cm |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
4 duże piersi kurczaka
5 łyżek oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
6 posiekanych ząbków czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
cienko okrojona skórka z 1 cytryny
sok wyciśnięty z obu tych cytryn
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
cytryna pokrojona na ósemki
Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Po chwili dodaj paski kurczaka, mieszając smaż około 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodaj skórkę z 1cytryny i cały sok. Zostaw, żeby się zagotowało, a następnie zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Posyp cienko okrojoną skórką z cytryny. Podawaj z ósemkami cytryny i świeżą ciemną bagietką.
Gerpol Komplet noży SAKO | MELCHERS Komplet noży w dre... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
800 g małży w muszlach
1 kieliszek wytrawnego białego wina
1 listek laurowy
85 g masła
35 g okruchów z pszennego chleba
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz
cytryna pokrojona na ósemki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Małże włóż do dużego rondla, wlej wino, dodaj listek laurowy i gotuj na bardzo dużym ogniu 5 minut. Wyjmij małże i ułóż w połówkach muszli w dużym płytkim żaroodpornym naczyniu. Roztop masło i przełóż do miseczki, dodaj okruchy chleba, natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż masło trochę się zetnie. Napełnij muszle z małżami powstałą masą. Przed samym podaniem włóż do piekarnika na 10 minut. Podawaj z cytryną pokrojoną na ósemki.
Creative Tops Komplet: Tale... | ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... | ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
150 g suszonych śliwek
1-2 opakowania wędzonego bekonu w plastrach
Każdą śliwkę zawiń w plasterek bekonu. Udekoruj świeżymi ziołami (jeżeli chcesz, możesz je zapiec w piekarniku).
ELECTROLUX Blacha do piecze... | Florina Blacha do pieczenia... | Inmet Blacha do pieczenia A... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 główki cykorii
12 plastrów szynki parmeńskiej
1 dojrzały melon (np. galia)
pieprz i sos balsamico do dekoracji
Obierz melon i miąższ pokrój na łódeczki. Każdą łódeczkę zawiń w szynkę parmeńską i ułóż na 1-2 liściach cykorii. Udekoruj sosem balsamico i pieprzem.
Rada: Szynkę parmeńską możesz zastąpić inną szynką sezonowaną, np. westfalską
Alessi Półmisek 110 | AMBITION Półmisek FALA biał... | Stelton - Półmisek średni |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
65 g maki
30 g masła
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
40 g drobno startego sera cheddar
1 jajko
Do rondla wlej 125 ml wody, dodaj masło, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Podgrzewaj do chwili, aż woda z masłem zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia i dodaj jednocześnie całą mąkę, wcześniej przesianą.
Ponownie postaw na ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż do chwili, gdy utworzy się gładka kulka, a ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdejmij z ognia i przełóż ciasto do miski. Ubij lekko jajka i po trochu dodawaj je do ciasta, starannie mieszając. Gotowe ciasto jest gładkie, gęste i lśniące. Dodaj do niego połowę sera.
Ciasto włóż do szprycki i wyciskaj kulki o średnicy 2 cm na dwie lekko natłuszczone blachy, pozostawiając odstępy między nimi.
Posmaruj ciasteczka roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sera. Piecz 20-25 minut w temperaturze 170 st. C. Podawaj gorące.
Bosch MUM 57860 | Clatronic KM 3632 | Eldom WRK1100 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
24 pomidorki koktajlowe
170 g paluszków krabowych
4 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Pomidorki umyj i osusz. Z wierzchołka każdego pomidorka odkrój cienki plasterek, wydrąż miąższ z pestkami.
Przygotuj farsz: paluszki krabowe drobno pokrój i wymieszaj z majonezem i pietruszką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Małą łyżeczką faszeruj pomidorki. Do momentu podania przechowaj je w lodówce.
Dekoria Obrus prostokątny b... | Mariall Design Obrus biały ... | Szykowny Dom Obrus Lniany B... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
30 g masła
30 g mąki
250 ml mleka
250 g ugotowanych krewetek koktajlowych
2 łyżki posiekanej pietruszki
Z ciasta francuskiego wytnij koła, w połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko posmaruj rozmąconym jajkiem. Połącz ze sobą kółka i krążki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C. Piecz na środkowej półce 10-12 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. (jeżeli będzie taka potrzeba, to wyjmij nadmiar ciasta ze środka).
Przygotuj nadzienie: roztop masło w rondelku, dodaj mąkę i podgrzewaj na małym ogniu chwilę, zdejmij z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, ponownie postaw na ogniu i stale mieszając, pozbądź się grudek. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu 2-3 minuty. Tuż przed podaniem dodaj krewetki i pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nadziewaj paszteciki.
COOKie Fartuch Melania | Dekoria Fartuch szefa kuchn... | Now Designs lemon ND-16425005 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
450 g małych pieczarek
5 łyżek oliwy z oliwek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sok z cytryny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Pieczarki umyj i osusz. Odkrój trzony przy samym kapeluszu. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek i chwilę smaż, dodaj pieczarki i, mieszając, smaż, aż wchłoną tłuszcz. Zmniejsz płomień, smaż 5 minut, aż sok odparuje. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę, smaż przez minutę. Podawaj z chrupiącą bagietką.
BLAUMANN Przybory kuchenne ... | La Cucina Przybory Kuchenne... | Rigamonti Przybory Kuchenne... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 bakłażan
1 gomółka mozzarelli
oliwa z oliwek
gotowy sos pesto
50 g orzeszków pinii
żółtko
Z ciasta wykrój koła (średnica większej szklanki). Na patelni, na oliwie usmaż plastry bakłażana, ułóż na cieście 2 plasterki bakłażana tak, aby zachodziły na siebie, pozostawiając 1,5-2-cm brzeg ciasta.
Na bakłażanach ułóż plasterki sera i posmaruj pesto. Skrop oliwą i posyp orzeszkami.
Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15 minut w piecu rozgrzanym do 200 st. C
Altom Deska do pizzy obroto... | Kassel Deska do Krojenia 93601 | Zwilling Deska do krojenia ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 świeże filety łososia (około 750 g)
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka natki pietruszki do przybrania
sos mojo:
2 obrane ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
sól
Przygotuj sos mojo: czosnek, kmin i paprykę wrzuć do pojemnika robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrza. Włączając i wyłączając urządzenie, ucieraj przez minutę. Przy pracującym robocie stopniowo, kropla po kropli, dolewaj oliwę, aż cała zostanie użyta i mieszanina trochę zgęstnieje. Wlej ocet i mieszaj jeszcze przez minutę. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj łososia: zdejmij skórkę, filety przekrój w poprzek na pół, a następnie w wzdłuż na plastry grubości 2 cm. Usuń ości. Dopraw rybę solą i pieprzem. Oliwę rozgrzej na dużej patelni o grubym dnie. Na gorącym tłuszczu kładź kawałki ryby i, od czasu do czasu obracając, smaż około 10 minut, aż się zarumienią z obu stron. Przełóż łososia na półmisek i skrop sosem mojo. Podawaj gorące z pozostałym sosem w miseczce do zamaczania.
Alessi Mała miseczka Colomb... | Leonardo Miseczka Optic 049441 | MISECZKA La Rochere - Sator... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami
4 obrane ząbki czosnku
2 łyżeczki nasion kolendry
1 mała cytryna
4 gałązki świeżego tymianku
4 łodyżki kopru
2 małe świeże papryczki chilli
oliwa z pierwszego tłoczenia do zalania
Oliwki rozłóż na desce do krojenia i rozgnieć je, aby lekko popękały. Płaską stroną noża rozgnieć czosnek. W moździerzu utrzyj nasiona kolendry. Pokrój cytrynę wraz ze skórką na małe kawałki. Do dużej miski wrzuć i dokładnie wymieszaj oliwki, czosnek, nasiona kolendry, gałązki tymianku, koper oraz chilli. Dopraw do smaku pieprzem. Przełóż składniki do słoika z pokrywką typu twist. Zalej taką ilością oliwy, aby pokryła oliwki. Szczelnie zakręć. Zostaw oliwki w temperaturze pokojowej na 24 godziny, a następnie marynuj w lodówce przez co najmniej tydzień, najlepiej dwa tygodnie, przed podaniem.
NUOVA R2S ZESTAW NA PRZEKĄS... | THK Komplet miseczek na prz... | ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
450 g młodych, małych ziemniaków
1 łyżka posiekanego koperku
sól
sos aioli:
1 duże żółtko o temperaturze pokojowej
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2 obrane duże ząbki czosnku
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
5 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotuj sos aioli: żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz dokładnie zmiksuj. Nie przerywając miksowania, bardzo powoli dodawaj oliwę, a następnie olej słonecznikowy. Sos aioli powinien być gęsty i gładki. Przełóż ziemniaki do dużego rondla z zimną, osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 7 minut, aż będą miękkie. Odlej i wrzuć do dużej miski. Kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe, polej je sosem aioli i delikatnie obtocz w sosie. Odstaw na 20 minut, aby ziemniaki zamarynowały się w sosie. Przełóż ziemniaki z aioli na ogrzany półmisek, posyp posiekanym koperkiem, posól i podawaj ciepłe.
Cedzak , śr. 26 cm. | Cedzak , śr. 28 cm. | Galicja Cedzak składany zie... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
450 g mrożonych krążków kalmarów
mąka pszenna do oprószenia
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
ósemki cytryny do przybrania
aioli do podania
Kalmary rozmroź, opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia. Lekko oprósz krążki mąką. W głębokim garnku rozgrzej oliwę do temperatury 180-190 st.C. Ostrożnie, partiami wkładaj krążki kalmarów, aby nie spadła temperatura oleju. Kilkakrotnie obracając, smaż przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotobrązowej barwy i pokryją się chrupiącą skórką. Łyżką cedzakową wyjmij i dokładnie odsącz na papierowym ręczniku. Posyp solą i podawaj na gorąco z ósemkami cytryny do skropienia. Uzupełnieniem będzie miseczka aioli do zamaczania.
Przepisy pochodzą z pierwszego wydania Palce Lizać Extra.
Philips HD9240/90 | SEVERIN FR 2431 | TEFAL FF175D |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |