185 g czerwonej papryki w całości, marynowanej w oliwie (ze słoika)
gałązki świeżej szałwii do przybrania
farsz:
50 g posiekanych czarnych oliwek bez pestek
200 g miękkiego koziego sera
1 zmiażdżony ząbek czosnku
pęczek świeżej, posiekanej szałwii (lub innych ziół)
sól
pieprz
Wyjmij paprykę ze słoika i podziel na dwa płaty, oliwę pozostaw.
Przygotuj farsz: do koziego serka i ziół dodaj oliwki, czosnek i łyżkę oliwy ze słoika.
Starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Małą łyżeczką, delikatnie nałóż farsz i zwiń papryki (możesz na 2-3 godziny wstawić do lodówki, by farsz stwardniał). Ułóż na półmisku i podawaj z gałązkami ziół.
![]() |
![]() |
![]() |
Inter-Deco Talerz na przyst... | talerzyk na przystawki lub ... | ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
500 g krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami
1 mała papryczka chilli
6 łyżeczek oliwy z oliwek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
szczypta papryki w proszku
sól
Krewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne, drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na dużej patelni o grubym dnie. Wrzuć czosnek i smaż przez 30 sekund. Dodaj krewetki, paprykę w proszku i szczyptę soli. Cały czas mieszając, smaż przez 2-3 minuty, aż krewetki zróżowieją i zaczną się skręcać. Podawaj gorące z chlebem.
![]() |
![]() |
![]() |
Napoleon WOK 56025 | Silit Wok Selara 0081413401 | Silit Wok Wuhan 0081603301 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
225 g całych migdałów bez skórki
4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
gruba sól morska
1 łyżka papryki w proszku
Na blachę do pieczenia wlej oliwę. Wsyp migdały i podrzuć kilkakrotnie, aby dokładnie pokryły się oliwą. Równomiernie rozłóż je na blasze. Kilkakrotnie podrzucając, opiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż staną się jasnobrązowe. Osącz na papierowym ręczniku i przesyp do miski. Kiedy migdały będą jeszcze ciepłe, posyp je obficie solą morską oraz papryką. Podrzuć kilkakrotnie, aby dokładnie się pokryły przyprawami. Podawaj na zimno lub na ciepło.
![]() |
![]() |
![]() |
Fissler Patelnia Patelnia d... | Tescoma Patelnia Presto 594... | Valdinox Patelnia 79024 24cm |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
4 duże piersi kurczaka
5 łyżek oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
6 posiekanych ząbków czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
cienko okrojona skórka z 1 cytryny
sok wyciśnięty z obu tych cytryn
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
cytryna pokrojona na ósemki
Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Po chwili dodaj paski kurczaka, mieszając smaż około 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodaj skórkę z 1cytryny i cały sok. Zostaw, żeby się zagotowało, a następnie zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Posyp cienko okrojoną skórką z cytryny. Podawaj z ósemkami cytryny i świeżą ciemną bagietką.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerpol Komplet noży SAKO | MELCHERS Komplet noży w dre... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
800 g małży w muszlach
1 kieliszek wytrawnego białego wina
1 listek laurowy
85 g masła
35 g okruchów z pszennego chleba
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz
cytryna pokrojona na ósemki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Małże włóż do dużego rondla, wlej wino, dodaj listek laurowy i gotuj na bardzo dużym ogniu 5 minut. Wyjmij małże i ułóż w połówkach muszli w dużym płytkim żaroodpornym naczyniu. Roztop masło i przełóż do miseczki, dodaj okruchy chleba, natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż masło trochę się zetnie. Napełnij muszle z małżami powstałą masą. Przed samym podaniem włóż do piekarnika na 10 minut. Podawaj z cytryną pokrojoną na ósemki.
![]() |
![]() |
![]() |
Creative Tops Komplet: Tale... | ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... | ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
150 g suszonych śliwek
1-2 opakowania wędzonego bekonu w plastrach
Każdą śliwkę zawiń w plasterek bekonu. Udekoruj świeżymi ziołami (jeżeli chcesz, możesz je zapiec w piekarniku).
![]() |
![]() |
![]() |
ELECTROLUX Blacha do piecze... | Florina Blacha do pieczenia... | Inmet Blacha do pieczenia A... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 główki cykorii
12 plastrów szynki parmeńskiej
1 dojrzały melon (np. galia)
pieprz i sos balsamico do dekoracji
Obierz melon i miąższ pokrój na łódeczki. Każdą łódeczkę zawiń w szynkę parmeńską i ułóż na 1-2 liściach cykorii. Udekoruj sosem balsamico i pieprzem.
Rada: Szynkę parmeńską możesz zastąpić inną szynką sezonowaną, np. westfalską
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Półmisek 110 | AMBITION Półmisek FALA biał... | Stelton - Półmisek średni |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
65 g maki
30 g masła
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
40 g drobno startego sera cheddar
1 jajko
Do rondla wlej 125 ml wody, dodaj masło, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Podgrzewaj do chwili, aż woda z masłem zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia i dodaj jednocześnie całą mąkę, wcześniej przesianą.
Ponownie postaw na ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż do chwili, gdy utworzy się gładka kulka, a ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdejmij z ognia i przełóż ciasto do miski. Ubij lekko jajka i po trochu dodawaj je do ciasta, starannie mieszając. Gotowe ciasto jest gładkie, gęste i lśniące. Dodaj do niego połowę sera.
Ciasto włóż do szprycki i wyciskaj kulki o średnicy 2 cm na dwie lekko natłuszczone blachy, pozostawiając odstępy między nimi.
Posmaruj ciasteczka roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sera. Piecz 20-25 minut w temperaturze 170 st. C. Podawaj gorące.
![]() |
![]() |
![]() |
Bosch MUM 57860 | Clatronic KM 3632 | Eldom WRK1100 |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |
24 pomidorki koktajlowe
170 g paluszków krabowych
4 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Pomidorki umyj i osusz. Z wierzchołka każdego pomidorka odkrój cienki plasterek, wydrąż miąższ z pestkami.
Przygotuj farsz: paluszki krabowe drobno pokrój i wymieszaj z majonezem i pietruszką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Małą łyżeczką faszeruj pomidorki. Do momentu podania przechowaj je w lodówce.
![]() |
![]() |
![]() |
Dekoria Obrus prostokątny b... | Mariall Design Obrus biały ... | Szykowny Dom Obrus Lniany B... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
30 g masła
30 g mąki
250 ml mleka
250 g ugotowanych krewetek koktajlowych
2 łyżki posiekanej pietruszki
Z ciasta francuskiego wytnij koła, w połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko posmaruj rozmąconym jajkiem. Połącz ze sobą kółka i krążki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C. Piecz na środkowej półce 10-12 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. (jeżeli będzie taka potrzeba, to wyjmij nadmiar ciasta ze środka).
Przygotuj nadzienie: roztop masło w rondelku, dodaj mąkę i podgrzewaj na małym ogniu chwilę, zdejmij z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, ponownie postaw na ogniu i stale mieszając, pozbądź się grudek. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu 2-3 minuty. Tuż przed podaniem dodaj krewetki i pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nadziewaj paszteciki.
![]() |
![]() |
![]() |
COOKie Fartuch Melania | Dekoria Fartuch szefa kuchn... | Now Designs lemon ND-16425005 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
450 g małych pieczarek
5 łyżek oliwy z oliwek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sok z cytryny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Pieczarki umyj i osusz. Odkrój trzony przy samym kapeluszu. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek i chwilę smaż, dodaj pieczarki i, mieszając, smaż, aż wchłoną tłuszcz. Zmniejsz płomień, smaż 5 minut, aż sok odparuje. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę, smaż przez minutę. Podawaj z chrupiącą bagietką.
![]() |
![]() |
![]() |
BLAUMANN Przybory kuchenne ... | La Cucina Przybory Kuchenne... | Rigamonti Przybory Kuchenne... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 bakłażan
1 gomółka mozzarelli
oliwa z oliwek
gotowy sos pesto
50 g orzeszków pinii
żółtko
Z ciasta wykrój koła (średnica większej szklanki). Na patelni, na oliwie usmaż plastry bakłażana, ułóż na cieście 2 plasterki bakłażana tak, aby zachodziły na siebie, pozostawiając 1,5-2-cm brzeg ciasta.
Na bakłażanach ułóż plasterki sera i posmaruj pesto. Skrop oliwą i posyp orzeszkami.
Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15 minut w piecu rozgrzanym do 200 st. C
![]() |
![]() |
![]() |
Altom Deska do pizzy obroto... | Kassel Deska do Krojenia 93601 | Zwilling Deska do krojenia ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 świeże filety łososia (około 750 g)
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka natki pietruszki do przybrania
sos mojo:
2 obrane ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
sól
Przygotuj sos mojo: czosnek, kmin i paprykę wrzuć do pojemnika robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrza. Włączając i wyłączając urządzenie, ucieraj przez minutę. Przy pracującym robocie stopniowo, kropla po kropli, dolewaj oliwę, aż cała zostanie użyta i mieszanina trochę zgęstnieje. Wlej ocet i mieszaj jeszcze przez minutę. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj łososia: zdejmij skórkę, filety przekrój w poprzek na pół, a następnie w wzdłuż na plastry grubości 2 cm. Usuń ości. Dopraw rybę solą i pieprzem. Oliwę rozgrzej na dużej patelni o grubym dnie. Na gorącym tłuszczu kładź kawałki ryby i, od czasu do czasu obracając, smaż około 10 minut, aż się zarumienią z obu stron. Przełóż łososia na półmisek i skrop sosem mojo. Podawaj gorące z pozostałym sosem w miseczce do zamaczania.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Mała miseczka Colomb... | Leonardo Miseczka Optic 049441 | MISECZKA La Rochere - Sator... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami
4 obrane ząbki czosnku
2 łyżeczki nasion kolendry
1 mała cytryna
4 gałązki świeżego tymianku
4 łodyżki kopru
2 małe świeże papryczki chilli
oliwa z pierwszego tłoczenia do zalania
Oliwki rozłóż na desce do krojenia i rozgnieć je, aby lekko popękały. Płaską stroną noża rozgnieć czosnek. W moździerzu utrzyj nasiona kolendry. Pokrój cytrynę wraz ze skórką na małe kawałki. Do dużej miski wrzuć i dokładnie wymieszaj oliwki, czosnek, nasiona kolendry, gałązki tymianku, koper oraz chilli. Dopraw do smaku pieprzem. Przełóż składniki do słoika z pokrywką typu twist. Zalej taką ilością oliwy, aby pokryła oliwki. Szczelnie zakręć. Zostaw oliwki w temperaturze pokojowej na 24 godziny, a następnie marynuj w lodówce przez co najmniej tydzień, najlepiej dwa tygodnie, przed podaniem.
![]() |
![]() |
![]() |
NUOVA R2S ZESTAW NA PRZEKĄS... | THK Komplet miseczek na prz... | ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
450 g młodych, małych ziemniaków
1 łyżka posiekanego koperku
sól
sos aioli:
1 duże żółtko o temperaturze pokojowej
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2 obrane duże ząbki czosnku
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
5 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotuj sos aioli: żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz dokładnie zmiksuj. Nie przerywając miksowania, bardzo powoli dodawaj oliwę, a następnie olej słonecznikowy. Sos aioli powinien być gęsty i gładki. Przełóż ziemniaki do dużego rondla z zimną, osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 7 minut, aż będą miękkie. Odlej i wrzuć do dużej miski. Kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe, polej je sosem aioli i delikatnie obtocz w sosie. Odstaw na 20 minut, aby ziemniaki zamarynowały się w sosie. Przełóż ziemniaki z aioli na ogrzany półmisek, posyp posiekanym koperkiem, posól i podawaj ciepłe.
![]() |
![]() |
![]() |
Cedzak , śr. 26 cm. | Cedzak , śr. 28 cm. | Galicja Cedzak składany zie... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
450 g mrożonych krążków kalmarów
mąka pszenna do oprószenia
olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
ósemki cytryny do przybrania
aioli do podania
Kalmary rozmroź, opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia. Lekko oprósz krążki mąką. W głębokim garnku rozgrzej oliwę do temperatury 180-190 st.C. Ostrożnie, partiami wkładaj krążki kalmarów, aby nie spadła temperatura oleju. Kilkakrotnie obracając, smaż przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotobrązowej barwy i pokryją się chrupiącą skórką. Łyżką cedzakową wyjmij i dokładnie odsącz na papierowym ręczniku. Posyp solą i podawaj na gorąco z ósemkami cytryny do skropienia. Uzupełnieniem będzie miseczka aioli do zamaczania.
Przepisy pochodzą z pierwszego wydania Palce Lizać Extra.
![]() |
![]() |
![]() |
Philips HD9240/90 | SEVERIN FR 2431 | TEFAL FF175D |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |