19 potraw z żurawinami

Surowe owoce żurawin są zbyt kwaśne, by je jeść na surowo. Ale po przetworzeniu nie mają sobie równych.
Tarta z kozim serem i żurawinami Tarta z kozim serem i żurawinami Fot. Martina Urban

Tarta z kozim serem i żurawinami

na ciasto:

180 g zimnego masła i trochę masła do formy

250 g mąki

sól

60 g suszonych żurawin amerykańskich

po 1/2 łyżeczki zmielonych kardamonu i kolendry

2-3 łyżek cukru

150 ml soku pomarańczowego

1/2 pęczku tymianku

sól i pieprz

1 jajko

200 g koziego sera

 

4 małe foremki na tartę (o średnicy 12 cm)

 

Masło pokrój na małe kawałki. Zagnieć ciasto z mąki, masła, szczypty soli i 4 łyżek wody, odstaw na 30 minut.

Żurawiny pokrój i wymieszaj w garnku z przyprawami, cukrem i sokiem pomarańczowym. Gotuj w wysokiej temperaturze, stale mieszając, aż do uzyskania syropu. Przełóż do metalowej miski i zostaw, aż całkowicie ostygnie.

Tymianek umyj, osusz i oskub listki. Połowę listków wymieszaj z jajkiem i kozim serem. Przypraw solą i pieprzem.

Ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką, rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wytnij cztery krążki o średnicy 14 cm. Formy na tarty wysmaruj masłem, ułóż w nich ciasto i lekko dociśnij. Do foremek wlej syrop żurawinowy, a następnie włóż kozi ser. Całość przykryj ciastem, które wystaje poza brzegi formy. Tarty wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (w przypadku piekarników z termoobiegiem do 180 st. C), piecz na najniższej półce przez 20 minut.

Upieczone tarty wyjmij z foremek, połóż na talerzu. Udekoruj tymiankiem. Najlepiej podawaj gorące lub ciepłe.

Rada: Tartę można podawać jako główne danie obiadowe w połączeniu z sałatką przyrządzoną z różnych gatunków sałat i przypraw (np. rukolą czy rukwią wodną).

Zdjęcie Silikomart Silikonowe foremki do muffinek 6 szt CUP01 Zdjęcie Lurch FlexiGastro forma na 24 babeczki 67100 Zdjęcie Zenker stolnica silikonowa 58x48cm
Silikomart Silikonowe forem... Lurch FlexiGastro forma na ... Zenker stolnica silikonowa ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym Fot. Martina Urban

Sznycelki z indyka z pasztetem i sosem żurawinowym

4 sznycle z piersi indyczej (po ok. 150 g)

olej do smażenia

sól

pieprz

 

sos żurawinowy:

250 ml soku żurawinowego

150 g cukru

1 laska cynamonu

340 g świeżych żurawin

1 pomarańcza

 

pasztet:

300 g mielonej wieprzowiny

1 duża cebula

3 kromki pieczywa tostowego

1/2 pęczka tymianku

1/2 pęczka szałwi

2 łyżki oleju

4 łyżki suszonych żurawin

1 jajko

200 g jadalnych kasztanów

sól

pieprz

 

Przygotuj sos żurawinowy: do garnka wlej sok żurawinowy, dodaj cukier, cynamon i żurawiny. Pomarańczę umyj, cienko zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę i sok pomarańczowy dodaj do sosu i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Sos można podawać na ciepło lub na zimno.

Przygotuj pasztet: cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tosty rozdrobnij. Tymianek i szałwię umyj i otrząśnij z wody, oskub listki i drobno posiekaj. Cebulę zrumień na łyżce oleju, wystudź. Zioła, rozkruszony chleb, mielone mięso i suszone żurawiny rozgnieć z jajkiem i cebulą, mocno dopraw solą i pieprzem. Kasztany odsącz z zalewy i delikatnie wymieszaj z masą mięsną. Niedużą formę do pieczenia (ok. 15x22 cm) natłuść olejem, przełóż masę i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Pasztet wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry.

Sznycle lekko rozbij, posyp solą i pieprzem, usmaż na niewielkiej ilości oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z pasztetem i sosem żurawinowym.

Zdjęcie ORION SIEKACZ DO ZIÓŁ 8831666 Zdjęcie Silit Forma prostokątna 637280 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960782
ORION SIEKACZ DO ZIÓŁ 88316... Silit Forma prostokątna 637... Tefal Patelnia A1960782
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sznycle cielęce z sosem żurawinowym Sznycle cielęce z sosem żurawinowym Fot. Martina Urban

Sznycle cielęce z sosem żurawinowym

80 g suszonych żurawin

12 niedużych sznycli cielęcych (po ok. 40 g)

z polędwiczek, udźca lub łopatki

2 pęczki dymki

2 gałązki rozmarynu

1 ząbek czosnku

200 g kaszki kukurydzianej

100 g zimnego masła

1 łyżka brązowego cukru

4 łyżki octu balsamicznego

sól, pieprz

 

Żurawiny mocz co najmniej 12 godzin w wodzie lub soku żurawinowym (płyn powinien jedynie lekko przykrywać owoce).

Sznycle obsusz ręcznikiem papierowym (jeśli mięso jest z udźca lub łopatki, rozbij je lekko tłuczkiem). Dymkę pokrój na kawałki długości 3-4 cm, większe cebulki przekrój na pół. Oderwij listki z gałązek rozmarynu, obierz czosnek. Rozmaryn i czosnek drobno posiekaj.

Polentę przyrządź zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu kaszki kukurydzianej (przepis na polentę także w ?Ragout z sarniny z żurawinami i grzybami?).

Sznycle oprósz solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, smaż mięso na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni, odłóż na talerz. Na patelnię wrzuć szalotki, smaż 2-3 minuty. Dodaj rozmaryn, czosnek i brązowy cukier. Z chwilą, gdy cukier zacznie się rozpuszczać, zalej 4 łyżkami octu balsamicznego. Dodaj żurawiny z 4 łyżkami płynu, w którym się moczyły i krótko zagotuj. Pozostałe masło po kawałku dodawaj do sosu, dopraw do smaku i już więcej nie gotuj.

Przełóż mięso na patelnię, odgrzej, podawaj z sosem żurawinowym i polentą.

 

Rada: Sos żurawinowy jest znakomitym dodatkiem także do Saltimbocca alla Romana, czyli sznycli cielęcych obłożonych szynką parmeńską i szałwią ? po prostu zrezygnuj wtedy z szalotki i rozmarynu.

Zdjęcie Patelnia Fissler 5910320100 Zdjęcie Salix Tłuczek SIMPLE 12463 Zdjęcie Tłuczek do mięsa Leifheit
Patelnia Fissler 5910320100 Salix Tłuczek SIMPLE 12463 Tłuczek do mięsa Leifheit
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym Fot. Martina Urban

Pierś kaczki z selerem i chutneyem żurawinowo-pomarańczowym

chutney żurawinowo-pomarańczowy:

2 pomarańcze

1 łyżka masła

170 g świeżych żurawin

2 łyżki cukru

100 ml soku jabłkowego

6 łyżki białego wina

1 laska cynamonu

6?8 sztuk anyżu gwiazdkowego

sól, pieprz

 

4 filety z kaczej piersi (po 150 g)

sól, pieprz

300 g selera bulwiastego

1 oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Pomarańcze obierz ze skórki, ściągając również albedo (białą część), podziel na cząstki i wyjmij pestki (zbierz wyciekający sok). Rozgrzej masło, dodaj żurawiny i posyp cukrem. Krótko karmelizuj, cały czas mieszając. Dodaj cząstki pomarańczy i zebrany sok, sok jabłkowy, wino i przyprawy. Gotuj bez przykrycia tak długo, aż sos nabierze gęstej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (termoobieg: 160 stopni). Filety dopraw solą i pieprzem. Obsmaż na patelni najpierw od strony pokrytej skórką, obróć i obsmaż z drugiej strony. Przełóż mięso do żaroodpornej formy skórką do góry i piecz w piekarniku 10-15 minut.

Seler obierz i pokrój w cienkie paski. Rozgrzej oliwę i krótko podsmaż paski selera. Dołóż masło i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z pietruszką. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku razem z paskami selera i chutneyem.

Zdjęcie Zestaw pojemników na przyprawy 3 Zdjęcie Garnek Silit 0322187511 Zdjęcie Gerpol Nóż kuchenny ELEGANCE
Zestaw pojemników na przypr... Garnek Silit 0322187511 Gerpol Nóż kuchenny ELEGANCE
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Filety z soli z karmelizowanymi żurawinami Filety z soli z karmelizowanymi żurawinami Fot. Martina Urban

Filety z soli z karmelizowanymi żurawinami

1 por

100 g czerwonej soczewicy

600 g filetów z soli

sól, pieprz

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki masła

2 łyżki brązowego cukru

100 g świeżych żurawin amerykańskich

250 ml bulionu drobiowego (lub sosu powstałego podczas smażenia ryby)

1/2 pęczka koperku

 

Białą i zieloną część pora dokładnie opłucz, przekrój na pół i gotuj wraz z soczewicą 10 minut w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu pory odsącz, przelej dużą ilością zimnej wody, a następnie pokrój w grube plastry.

Filety z soli osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła, smaż rybę po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Cukier stop na patelni, dodaj żurawiny, krótko karmelizuj. Wlej bulion i gotuj na dużym ogniu, aż zawartość patelni odparuje o połowę. Dodaj soczewicę i por, całość zagotuj. Koperek umyj i grubo posiekaj.

Filety z soli ponownie podgrzej na patelni. Resztę masła dodaj kawałkami do ryby. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, przełóż na talerze. Danie posyp koperkiem i podawaj z ziemniakami z wody.

Słodko-kwaśne curry z krewetek z żurawinami amerykańskimi Słodko-kwaśne curry z krewetek z żurawinami amerykańskimi Fot. Martina Urban

Słodko-kwaśne curry z krewetek z żurawinami amerykańskimi

200 g krewetek

2 marchewki

1 por

1 ząbek czosnku

kawałek korzenia imbiru

2 gałązki kolendry

1 limonka

2 łyżeczki oleju

40 g suszonych żurawin amerykańskich

sos sojowy

2 łyżeczki miodu

pieprz czarny mielony

 

Krewetki umyj i oczyść. Marchewkę i por pokrój na małe kawałki. Czosnek, imbir i kolendrę posiekaj. Limonkę pokrój w plastry.

Na rozgrzanym oleju smaż krewetki przez ok. 3 minuty, zdejmij z patelni. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia krewetek podduś czosnek i imbir. Dodaj warzywa, żurawiny, plastry limonki i 1/4 szklanki wody. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 8 minut. Następnie dodaj krewetki, dopraw sosem sojowym, miodem i pieprzem. Posyp kolendrą. Podawaj z ryżem.

Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym Fot. Martina Urban

Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

150 ml soku pomarańczowego

4 łyżki likieru pomarańczowego

50 g (3 łyżki) cukru

1 laska wanilii

3 płatki żelatyny (lub ok. 10 g zwykłej)

300 ml śmietany 36-proc.

1 pomarańcza ze skórą

jedno średnie jabłko

sok z cytryny do skropienia jabłek

50 g suszonych żurawin amerykańskich

2 gałązki mięty

 

4 małe foremki (np. do sufletów)

 

Sok pomarańczowy i likier rozgrzej z 2 łyżkami cukru, odparuj do 100 ml. Strąk wanilii rozetnij i wyjmij miąższ. Płatki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Waniliowy miąższ, strąk wanilii i śmietanę dodaj do syropu pomarańczowego, zagotuj.

Żelatynę odciśnij, rozpuść w przygotowanym płynie i wystudź, od czasu do czasu mieszając. Gdy śmietanka pomarańczowa zacznie się ścinać, przełóż ją do małych foremek i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny.

Pomarańczę umyj, cienko ściągnij skórkę i wyciśnij sok. Jabłka obierz, pokrój w plasterki skrop sokiem z cytryny. Żurawiny, jabłko, sok i skórkę pomarańczową rozgrzej w garnku z pozostałym cukrem i gotuj na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Miętę umyj, osusz, oberwij listki.

Za pomocą małego nożyka oddziel krem od brzegów foremek i gotowy deser ostrożnie zsuń na talerzyki. Przed podaniem udekoruj sosem żurawinowym i listkami mięty.

Sernik z jabłkami i żurawinami Sernik z jabłkami i żurawinami Fot. Martina Urban

Sernik z jabłkami i żurawinami

300 g wielokrotnie zmielonego sera

2 jabłka

2 łyżki suszonych żurawin amerykańskich

2 łyżki soku pomarańczowego

2 jajka

50 ml soku gruszkowego

3 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka oleju

skórka z cytryny

szczypta soli

 

Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry. Żurawiny wymieszaj z sokiem pomarańczowym, dodaj pokrojone jabłka.

Ser, jajka, sok gruszkowy, skórkę z cytryny, sól, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj do uzyskania kremowej masy. Dodaj jabłka z żurawinami. Żaroodporną formę nasmaruj tłuszczem, przełóż do niej masę serowo-jabłkową. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. Sernik podawaj z sosem waniliowym.

Kanapka z kurczakiem i żurawinami Kanapka z kurczakiem i żurawinami Fot. Martina Urban

Kanapka z kurczakiem i żurawinami

300 g filetu z piersi kurczaka

sól

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa brązowego cukru

1 łyżeczka mielonego pieprzu

 

dodatkowo:

8 kromek chleba tostowego

1 pęczek rukoli

50 g sałaty lodowej

4 łyżki majonezu

1 łyżka sosu chili

50 g suszonych żurawin

 

 

Filety z piersi kurczaka opłucz i osusz. Dopraw solą. Podgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszaj z cukrem i pieprzem, a następnie skrop nim filety. Smaż przez kolejne 2-3 minuty. Pozostaw do ostygnięcia.

Chleb tostowy delikatnie opiecz. Rukolę opłucz i podziel na kawałki. Sałatę lodową opłucz i pokrój. Żurawiny pokrój. Zmieszaj majonez, żurawiny i sos chili.

Filety z piersi kurczaka pokrój. 4 kromki chleba posmaruj majonezem z żurawinami, a następnie nałóż rukolę i sałatę lodową. Filety umieść na sałacie i przykryj pozostałymi kromkami. Delikatnie ściśnij i przekrój kanapki po przekątnej na trójkąty.

Pomidory faszerowane serem kozim, żurawinami i orzechami włoskimi Pomidory faszerowane serem kozim, żurawinami i orzechami włoskimi Fot. Martina Urban

Pomidory faszerowane serem kozim, żurawinami i orzechami włoskimi

4 duże pomidory (np. malinowe)

pieprz

4 okrągłe dojrzałe serki kozie

30 g orzechów włoskich

2 cebule dymki

80 g suszonych żurawin amerykańskich

2 łyżeczki świeżych listków tymianku

1 łyżka oliwy z oliwek

 

Pomidory umyj, odetnij górną część, usuń miąższ, wnętrze osusz papierowym ręcznikiem i oprósz pieprzem.

Ser kozi obierz i pokrusz. Orzechy włoskie posiekaj i upraż. Dymki oczyść i drobno pokrój. Żurawiny grubo pokrój. Wszystkie składniki połącz, dodając tymianek i oliwę z oliwek. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij pomidory i przykryj odciętymi częściami.

Każdy pomidor zawiń w folię aluminiową i zapiekaj na grillu przez ok. 5 minut.

Paprykowa przystawka z żurawinami amerykańskimi Paprykowa przystawka z żurawinami amerykańskimi Fot. Martina Urban

Paprykowa przystawka z żurawinami amerykańskimi

2 strąki zielonej papryki

2 strąki żółtej papryki

2 łyżeczki oleju

30 g orzechów włoskich

50 g suszonych żurawin amerykańskich

 

sos vinaigrette:

1 ząbek czosnku

1 cytryna

6 gałązek mięty

1 mała gałązka rozmarynu

1 łyżka białego octu winnego

sól, pieprz

4 łyżki oliwy z oliwek

 

Strąki papryki podziel na ćwiartki, oczyść i umyj. Każdą część posmaruj olejem i piecz na grillu węglowym przez 2?3 minuty.

Czosnek obierz, cytrynę umyj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Miętę i rozmaryn umyj, osusz i posiekaj. Sok z cytryny połącz z octem, solą, pieprzem i skórką z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek i zioła.

Powstałym sosem vinaigrette polej paprykę, a następnie posyp ją posiekanymi orzechami włoskimi i żurawinami.

Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem żurawin Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem żurawin Fot. Martina Urban

Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem żurawin

100 g naturalnego sera tofu

80 g suszonych żurawin

600 g zielonej fasolki

125 g pomidorków koktajlowych

30 g orzechów włoskich

rzeżucha do posypania

 

marynata:

1 imbir wielkości orzecha włoskiego

1 cytryna

sól, pieprz

1 łyżeczka płynnego miodu

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

 

Przygotuj marynatę: imbir obierz i utrzyj, cytrynę opłucz, wyciśnij z niej sok, a z połowy zetrzyj skórkę. Do soku z cytryny dodaj sól, pieprz, miód, imbir, startą skórkę i oliwę z oliwek. Ser tofu pokrój w kostkę. Tofu i żurawiny włóż do miski i polej marynatą. Odstaw na 15 minut.

Fasolkę opłucz i ewentualnie potnij na mniejsze kawałki. Gotuj w posolonej wodzie przez 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedź i pozostaw, aby obeschła.

Pomidorki opłucz i pokrój w trójkąty. Orzechy rozdrobnij i podsmaż bez tłuszczu.

Fasolkę, pomidory i orzechy dodaj do tofu i żurawin. Dopraw solą i pieprzem.

 

Rada: Jeśli chcesz wziąć sałatkę na piknik ? włóż ją do zamykanego pojemniczka i posyp rzeżuchą.

Szparagi z sosem szynkowym Szparagi z sosem szynkowym Fot. Martina Urban

Szparagi z sosem szynkowym

2,5 kg białych szparagów

sól

 

sos szynkowy:

20 g pestek słonecznika

2 cebulki dymki

200 g surowej szynki w plastrach

2 łyżki kremu balsamicznego (białego)

sok z połowy pomarańczy

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, chili w proszku

 

50 g suszonych żurawin amerykańskich

garść listków rukoli

 

Przygotuj sos szynkowy: na małej patelni upraż bez tłuszczu pestki słonecznika, cebulki oczyść, opłucz, drobno pokrój, szynkę pokrój w kostkę. Krem balsamiczny wymieszaj z sokiem z pomarańczy i oliwą z oliwek. Przypraw solą, pieprzem i chili w proszku. Dodaj cebulkę, szynkę, żurawiny i pestki słonecznika. Wymieszaj.

Liście rukoli oczyść, opłucz i osusz.

Szparagi obierz, odetnij końcówki. Gotuj w osolonej wodzie przez 12-15 minut.

Szparagi odcedź i wyłóż na półmisek. Polej sosem szynkowym i posyp listkami rukoli. Resztę sosu podaj w oddzielnym naczyniu.

 

Rada: Tak przygotowane szparagi można podawać jako przystawkę lub jako danie główne z ziemniakami w mundurkach.

Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawin Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawin Fot. Martina Urban

Szaszłyki z kurczaka z sosem z mango i żurawin

1 dojrzałe mango

sok z 1 limonki

50 g suszonych żurawin amerykańskich

1 mała zielona papryczka chili

kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego

sól

400 g filetów z piersi kurczaka

2 łyżki oleju

pieprz

kilka łodyg selera naciowego (opcjonalnie)

 

Mango obierz, miąższ zmiksuj na puree z sokiem z limonki. Żurawiny drobno posiekaj. Papryczkę chili oczyść, umyj i także drobno posiekaj. Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Żurawiny, chili i imbir dodaj do puree z mango i lekko posól.

Filety z piersi kurczaka pokrój wzdłuż na cienkie plastry i nadziewaj je metodą harmonijkową na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki usmaż na patelni lub na grillu węglowym (po 2-3 minuty z obu stron), a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Szaszłyki podawaj z sosem z mango i żurawin i ewentualnie z łodygami selera naciowego.

Schab z sosem żurawinowo-musztardowym Schab z sosem żurawinowo-musztardowym Fot. Martina Urban

Schab z sosem żurawinowo-musztardowym

400 g schabu

sól, pieprz

2 łyżeczki oliwy z oliwek

sos:

2 łyżki stołowe pesto bazyliowego

sok z 1 pomarańczy

1 łyżka stołowa musztardy Dijon

sól, pieprz

80 g suszonych żurawin

 

1 pomarańcza

kilka liści bazylii

 

Schab natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż schab z obu stron. Następnie piecz w temperaturze 175 st. C (termoobieg: 155 st. C) przez 15-20 minut.

Pesto bazyliowe zmieszaj z sokiem z pomarańczy i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Żurawiny pokrój i dodaj do sosu.

Schab pokrój w plastry i polej sosem. Pomarańczę obierz, podziel na części usuwając białe skórki. Plastry schabu z kawałkami pomarańczy i liśćmi bazylii włóż do zamykanego pudełka, które można zabrać na piknik.

Prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne Prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne Fot. Martina Urban

Prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne

ciasto drożdżowe:

250 g mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka drożdży w proszku

8 łyżek wermutu Noilly Prat (ewentualnie wody)

7 łyżek oliwy z oliwek

50 g bekonu

1 cebula

20 g orzechów włoskich

sól, pieprz

75 g suszonych żurawin

 

dodatkowo:

100 g cukini

1 czerwona papryka

50 g czarnych oliwek (drylowanych)

kilka liści szałwi

2 łyżki oliwy z oliwek

mąka do posypania formy

 

Mąkę zmieszaj z solą i drożdżami. Dodaj wermut Noilly Prat i 6 łyżek oliwy z oliwek, a następnie zmiksuj wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub mąki. Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut, aby urosło.

Bekon pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Żurawiny pokrój, a orzechy rozdrobnij. Bekon, cebulę i orzechy duś na oliwie (jak długo?). Odstaw na 15-20 minut.

Cukinię opłucz i pokrój w kostkę. Paprykę opłucz i pokrój w cienkie paski.

Formę do tarty (24-26 cm) nasmaruj tłuszczem. Posyp formę mąką i umieść w niej ciasto. Na cieście ułóż oliwki, cukinię i paprykę. Posyp szałwią i skrop oliwą.

Piecz w temperaturze 200 st. C (termoobieg:180 st. C) przez 20-25 minut.

Kisz lotaryński z żurawinami Kisz lotaryński z żurawinami Fot. Martina Urban

Kisz lotaryński z żurawinami

na kruche ciasto:

250 g mąki

1 płaska łyżeczka soli

180 g zimnego masła

3-4 łyżki zimnej wody

 

na nadzienie:

3 jajka (rozmiar M)

200 ml tłustej śmietany

80 g sera gruyere (lub ementalera)

2 łyżeczki listków tymianku

sól, pieprz

100 g suszonych żurawin amerykańskich

30 g bekonu (lub boczku)

 

tymianek do przybrania

 

W misce wymieszaj mąkę z solą. Pokrój masło na kawałki, dodaj do mąki wraz z wodą, wszystko posiekaj nożem do powstania suchej kruszonki. Następnie masę zagnieć rękami na gładkie ciasto. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy i wyłóż na natłuszczoną formę do tarty (o średnicy 26-28 cm). Dociśnij ciasto do brzegów formy, na dnie ponakłuwaj widelcem. Formę włóż na godzinę do lodówki.

Wymieszaj jajka ze śmietaną. Dodaj starty ser i tymianek, dopraw solą i pieprzem. Żurawiny ułóż na cieście, na nie wlej masę z jajek, sera i śmietany. Kisz piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C (termoobieg: 180 st. C) przez 35-40 minut.

Bekon pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, usmażyć bez tłuszczu bekon na chrupko. Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj kisz z bekonem, przybrany świeżym tymiankiem.

Muffinki z batatami i żurawinami Muffinki z batatami i żurawinami Fot. Martina Urban

Muffinki z batatami i żurawinami

składniki na 12 muffinek:

 

250 g batatów (słodkich ziemniaków)

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g brązowego cukru

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka soli

125 ml oleju roślinnego

1 jajko

150 g niskotłuszczowego jogurtu

kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)

40 g bekonu

30 g orzechów włoskich

2 łyżeczki świeżego tymianku

125 g suszonych żurawin amerykańskich

 

dodatkowo:

12 małych pasków bekonu (25 g)

tymianek

czerwona papryka w proszku

 

Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Gotuj przez ok. 20 minut, aż zmiękną. Odcedź i utłucz widelcem.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, pieprzem cayenne i solą. W osobnym naczyniu połącz olej, jajka, jogurt i purée z batatów. Obie masy wymieszaj. Imbir obierz i drobno pokrój. Orzechy pokrusz. Bekon pokrój w kostkę i smaż, aż stanie się chrupiący. Do ciasta dodaj imbir, bekon, orzechy, tymianek i żurawiny.

W zagłębienia foremek na muffinki włóż papierowe foremki. Do każdej nałóż ciasto. Piecz w temperaturze 175 st. C (termoobieg: 160 st.C) przez 25-30 minut. Pozostaw, aby ostygły.

Paski bekonu smaż, aż staną się chrupiące. Muffinki udekoruj czerwoną papryką, a na wierzch połóż paski bekonu i tymianek.

Muffinki z morelami i żurawinami Muffinki z morelami i żurawinami Fot. Martina Urban

Muffinki z morelami i żurawinami

składniki na 12 muffinek:

 

ciasto:

150 g masła

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g cukru

2 jajka

200 g kwaśnej śmietany (ile proc.?)

4 łyżki soku z moreli (z puszki)

starta skórka z 1 cytryny

150 g połówek moreli (z puszki)

125 g suszonych żurawin amerykańskich

 

dodatkowo:

4 łyżki stołowe dżemu morelowego

2 łyżeczki pokruszonych pistacji

 

Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz kwaśną śmietanę, jajka, sok z moreli i skórkę z cytryny, a następnie dodaj masło, wymieszaj z mąką. Odłóż 2 połówki moreli do dekoracji, pozostałe pokrój w kostkę i dodaj do ciasta razem z żurawinami (trochę zostaw do dekoracji).

W zagłębienia foremek na muffinki włóż papierowe foremki. Do każdej nałóż ciasto. Piecz w temperaturze 175 st. C (termoobieg: 160 st. C) przez 25-30 minut. Następnie pozostaw, aby ostygły.

Dżem morelowy podgrzej i posmaruj nim muffinki. Udekoruj plastrami moreli, żurawinami i pistacjami.

 

Przepisy pochodzą z pierwszego wydania Palce Lizać Extra.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.