Sezon na bakłażany i cukinie

Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - kiedyś niedoceniane, dzisiaj zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, szybkie w przygotowaniu.
Pasztet z cukinii i szpinaku Pasztet z cukinii i szpinaku Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Pasztet z cukinii i szpinaku

500 g cukinii

200 g liści szpinaku

100 g cebuli

2 łyżki oliwy

1/2 szklanki bułki tartej

100 ml mleka

2 jaja

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

1 łyżeczka świeżego tymianku

masło do smarowania formy

Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Bułkę tartą zalej mlekiem.

Cebulę pokrój w plastry i usmaż na 1 łyżce oliwy, dodaj cukinię i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj odciśniętą z mleka bułkę, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmaż szpinak. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, sól i szczyptę gałki muszkatołowej.

Foremkę wysmaruj masłem, przełóż do niej połowę masy z cukinią, na niej ułóż warstwę szpinaku, a na wierzch - pozostałą masę z cukinii. Powierzchnię pasztetu wyrównaj i przykryj folią aluminiową. Foremkę wstaw do większej formy, którą napełnij wrzącą wodą do połowy wysokości (pieczenie w kąpieli wodnej), całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz przez 1 godzinę.

Rada: poza sezonem świeże liście szpinaku możesz zastąpić mrożonym. W sklepach dostępny jest szpinak mrożony w liściach i rozdrobniony. Obie wersje są dobre. Pamiętaj jednak, żeby przed smażeniem szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.

Zdjęcie Kaiser Keksówka Brot Back 2300750385 Zdjęcie Kaiser Inspiration Keksówka 30cm 625119 Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297
Kaiser Keksówka Brot Back 2... Kaiser Inspiration Keksówka... Silit Keksówka zamykana 637...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Krem z cukinii z wiejską śmietanką Krem z cukinii z wiejską śmietanką Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Krem z cukinii z wiejską śmietanką

1/2 litra bulionu warzywnego

400 g cukinii

1 cebula

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

4 łyżki gęstej śmietany 30 proc.

sól

pieprz

Cukinię umyj, pokrój w drobne paski, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę, następnie dodaj roztarty czosnek, wymieszaj i dodaj cukinię. Smaż na dużym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie całość przełóż do gotującego się bulionu i gotuj przez ok. 20 minut. Zupę ostrożnie zmiksuj, aż uzyskasz jednolity krem. Dopraw solą i pierzem. Schłodzoną śmietanę ubij.

Porcje zupy podawaj z kleksem ubitej śmietany.

Zdjęcie Guzzini 29890011 Zdjęcie Lakeland 17885 Zdjęcie Gamm 122051862
Guzzini 29890011 Lakeland 17885 Gamm 122051862
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kawior z bakłażana Kawior z bakłażana Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Kawior z bakłażana

1 bakłażan

2 szalotki

50 ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

Bakłażana ponakłuwaj widelcem, owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30 minut, aż będzie miękki. Szalotki pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Miękkiego bakłażana obierz ze skórki, połącz z posiekaną szalotką i rozgnieć widelcem. Masę dopraw solą i pieprzem.

Na koniec dodaj drobno posiekany czosnek.

Rada: zamiast dodawać czosnek, możesz podać kawior na grzankach czosnkowych.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem Zdjęcie Dekoria Komplet noży w bloku S&P Soho czerwony
Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży... Dekoria Komplet noży w blok...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zapiekany bakłażan z mozzarellą Zapiekany bakłażan z mozzarellą Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekany bakłażan z mozzarellą

1 bakłażan

1 szalotka

1 ząbek czosnku

oliwa

świeża bazylia

1 dojrzały pomidor

1 opakowanie (ok. 125 g) mozzarelli

sól

pieprz

Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.

Plastry bakłażana usmaż porcjami na złoty kolor na oliwie i wyjmuj na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Szalotkę i czosnek bardzo drobno posiekaj i rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Na nich poukładaj plastry bakłażana, następnie warstwę plastrów mozzarelli, listków bazylii i na koniec pokrojonych w plastry pomidorów.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj przez około 10 minut.

Zdjęcie Naczynie żaroodporne Ambition 8,6 l Zdjęcie Alorno Naczynie Żaroodporne Cacerola 3l Zdjęcie Alorno Naczynie Żaroodporne Lasagne 2l
Naczynie żaroodporne Ambiti... Alorno Naczynie Żaroodporne... Alorno Naczynie Żaroodporne...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ratatouille Ratatouille Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Ratatouille

2 duże dojrzałe pomidory

1 cebula

1 czerwona papryka

1 bakłażan

1 cukinia

1 ząbek czosnku

oliwa

natka pietruszki

sól

pieprz

Pomidory, cukinię i cebulę obierz i pokrój w plastry. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w krążki. Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż cebulę. Nieduże naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż warstwy warzyw na przemian, kolejno: plastry pomidora, bakłażana, cukinii, krążki papryki oraz cebulę. Układaj warstwy do wyczerpania składników, kończąc na warstwie cebuli.

Dopraw solą, pieprzem, posiekanymi drobno czosnkiem i natką pietruszki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170 st. C i piecz przez około 20 minut.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Pink 8el Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Truskawki Białe 8el Zdjęcie Elo-Pol Komplet 4 Garnków Emaliowanych Cebulka 4el
Altom Valdinox Modern. Komp... Tadar Komplet Garnków z Pok... Elo-Pol Komplet 4 Garnków E...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tagliatelle z cukinii z krewetkami w sosie z gorgonzoli Tagliatelle z cukinii z krewetkami w sosie z gorgonzoli Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Tagliatelle z cukinii z krewetkami w sosie z gorgonzoli

1 mała cukinia

2 łyżki masła sklarowanego

10 oczyszczonych krewetek 16/20

100 g sera gorgonzola

świeża mięta

sól

pieprz

Cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie plastry, które następnie pokrój w paski, by przypominały makaron tagliatelle (wstążki).

Gotowe tagliatelle wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty.

Krewetki oczyść i smaż na klarowanym maśle przez około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem.

Ugotowane tagliatelle z cukinii przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem, dodaj ser, drobno posiekaną miętę i szybko smaż, aż ser się rozpuści. Podawaj z krewetkami.

Zdjęcie Gefu Pasta Perfetta Maszynka do makaronu 28400 Zdjęcie Unold 68801 Nudelmeister Zdjęcie PrimPol Maszynka do makaronu WHITE 70033
Gefu Pasta Perfetta Maszynk... Unold 68801 Nudelmeister PrimPol Maszynka do makaron...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Zapiekanka z bakłażana Zapiekanka z bakłażana Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekanka z bakłażana

1 mały bakłażan

1 ziemniak

białka z 2 jaj

2 łyżki mąki pszennej

1 cebula

6 pomidorków truskawkowych

1 pomidor

1 ząbek czosnku

świeży tymianek

masło do wysmarowania kokilek

sól, pieprz

Bakłażana pokrój w kostkę i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.

Ziemniaka obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij, dodaj posiekany czosnek, mąkę, cebulę pokrojoną w kostkę, osuszone kawałki bakłażana i całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, dodaj listki tymianku, wlej białka i ponownie delikatnie wymieszaj. Masę włóż do wysmarowanej masłem ceramicznej foremki, na wierzch poukładaj ćwiartki pomidorków, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 15-20 minut.

Rada: zapiekankę możesz przygotować w osobnych porcjach - masę podziel równomiernie do mniejszych kokilek.

Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T390 Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Zdjęcie Florentyna Kokilki Solid Różowe 180ml 2szt
W.M. Bartleet & Sons T390 Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Florentyna Kokilki Solid Ró...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Muszle makaronowe faszerowane cukinią z serem kozim Muszle makaronowe faszerowane cukinią z serem kozim Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Muszle makaronowe faszerowane cukinią z serem kozim

12 szt. makaronu w kształcie dużych muszli

oliwa z oliwek

100 g sera koziego

farsz:

1 cukinia (około 300 g)

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej kolendry

1/3 szklanki listków świeżej szałwii

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, skrop oliwą z oliwek i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotuj farsz: na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodaj posiekany czosnek.

Cukinię zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, przełóż na patelnię z cebulą i czosnkiem, dodaj kolendrę oraz szałwię.

Całość smaż przez około 5 minut, do momentu gdy cukinia będzie miękka. Zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem.

Farszem napełnij muszle, włóż do naczynia żaroodpornego, posyp pokruszonym serem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez 10 minut.

Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Silit Garnek Passion 320175811 20cm Zdjęcie Tvs Garnek do Makaronu Spaghetti Mineralia 5,2l
Alessi Garnek Mami do Makaronu Silit Garnek Passion 320175... Tvs Garnek do Makaronu Spag...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Bakłażan faszerowany ryżem z oscypkiem Bakłażan faszerowany ryżem z oscypkiem Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Bakłażan faszerowany ryżem z oscypkiem

1 duży bakłażan

ok. 200 g ryżu (najlepiej do risotto, arborio lub carnaroli)

1 duży dojrzały pomidor

100 g oscypka

150 g kurek

1 cebula

rukola

natka pietruszki

200 ml białego wytrawnego wina

200 ml bulionu warzywnego

4 łyżki masła

sól

pieprz

Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym. Z połówek wydrąż miąższ, aby powstały łódeczki. Pomidora sparz, obierz ze skórki, przekrój, usuń pestki. Pomidora i miąższ bakłażana pokrój w drobną kostkę.

Przygotuj risotto: cebulę pokrój w drobną kostkę i podziel na dwie części. Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklij połowę cebuli, następnie dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić. Dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 1-2 łyżki wazowe bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie. Czynność powtarzaj do czasu, aż ryż będzie prawie miękki.

Na osobnej patelni na pozostałych dwóch łyżkach masła przesmaż pozostałą cebulę, dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez około 8-10 minut. Pod koniec smażenia dodaj miąższ bakłażana i pomidora, ryż z cebulą i listki rukoli. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Powstały farsz przełóż do łódeczek z bakłażana, na wierzch ułóż pokrojony w plasterki oscypek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez około 10 minut, aż ser się rozpuści.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy KWADRATY biały Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613 Zdjęcie Villeroy&Boch Serwis Obiadowy Mariefleur Basic 10-4100-7609
Duo Serwis obiadowy KWADRAT... Karolina Serwis Obiadowy dl... Villeroy&Boch Serwis Ob...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Bakłażan w słodko-ostrym sosie Bakłażan w słodko-ostrym sosie Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Bakłażan w słodko-ostrym sosie

1 średni bakłażan

1 mała marchew

1 czuszka (ostra papryczka)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka miso (pasty ze sfermentowanej soi)

1 łyżeczka oleju sezamowego

olej do smażenia

Bakłażan pokrój na kawałki i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.

Marchewkę obierz, z czuszki usuń gniazdo nasienne, następnie warzywa pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj sos sojowy z cukrem, pastą miso i ok. 3 łyżkami wody.

Na patelni rozgrzej oleje, dodaj imbir i posiekany czosnek, dodaj kawałki bakłażana, następnie marchew i paprykę. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj sos, wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 5 minut.

Rada: olej sezamowy ma bardzo intensywny smak i aromat. Łatwo może zdominować smak potraw, dlatego używa się go w niewielkich ilościach.

Zdjęcie Campingaz Culinary Modular - Wok Zdjęcie Schulte-Ufer Wok Green Life Wok 1870-258-34 34cm Zdjęcie Silit Wok Wuhan 0081603301
Campingaz Culinary Modular ... Schulte-Ufer Wok Green Life... Silit Wok Wuhan 0081603301
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta na słodko z cukinią Tarta na słodko z cukinią Fot. Łukasz Giza / Agencja Wyborcza.pl

Tarta na słodko z cukinia

ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g schłodzonego masła

100 g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka śmietany 18 proc.

sól

masło oraz bułka tarta do wysmarowania i posypania formy

farsz:

1 szt. (ok. 300 g) cukinii

1/4 szklanki brandy

1 opakowanie budyniu waniliowego

3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1 tabliczka posiekanej białej czekolady

Przygotuj ciasto: Na stolnicę przesiej mąkę i cukier puder, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, dodaj jajko i śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i posyp cienką warstwą bułki tartej. Schłodzone ciasto rozwałkuj, nawiń na wałek, przenieś do formy, dociśnij i przytnij brzegi. Na ciasto połóż folię aluminiową, a wierzch wysyp fasolą, ryżem lub specjalnymi ciężarkami do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź.

Przygotuj farsz: Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Odciśnij i dodaj brandy, odstaw na około 30 minut. Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a pod koniec gotowania dodaj cukinię, orzechy i czekoladę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Gotową masę przełóż na upieczoną i przestudzoną tartę, następnie ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 20-30 minut. Gdy ostygnie, obficie posyp cukrem pudrem.

Rada: tartę możesz przygotować w wersji bez alkoholu - wówczas nie odciskaj startej cukinii z soku.

Zdjęcie Kaiser HOME 2300659275 Zdjęcie Kitchen Craft Forma do tarty KCMCHB86 Zdjęcie Tescoma Gusto 622060
Kaiser HOME 2300659275 Kitchen Craft Forma do tart... Tescoma Gusto 622060
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA