500 g cukinii
200 g liści szpinaku
100 g cebuli
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki bułki tartej
100 ml mleka
2 jaja
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka świeżego tymianku
masło do smarowania formy
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Bułkę tartą zalej mlekiem.
Cebulę pokrój w plastry i usmaż na 1 łyżce oliwy, dodaj cukinię i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj odciśniętą z mleka bułkę, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmaż szpinak. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek, sól i szczyptę gałki muszkatołowej.
Foremkę wysmaruj masłem, przełóż do niej połowę masy z cukinią, na niej ułóż warstwę szpinaku, a na wierzch - pozostałą masę z cukinii. Powierzchnię pasztetu wyrównaj i przykryj folią aluminiową. Foremkę wstaw do większej formy, którą napełnij wrzącą wodą do połowy wysokości (pieczenie w kąpieli wodnej), całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz przez 1 godzinę.
Rada: poza sezonem świeże liście szpinaku możesz zastąpić mrożonym. W sklepach dostępny jest szpinak mrożony w liściach i rozdrobniony. Obie wersje są dobre. Pamiętaj jednak, żeby przed smażeniem szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody.
Kaiser Keksówka Brot Back 2... | Kaiser Inspiration Keksówka... | Silit Keksówka zamykana 637... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
1/2 litra bulionu warzywnego
400 g cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
4 łyżki gęstej śmietany 30 proc.
sól
pieprz
Cukinię umyj, pokrój w drobne paski, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę, następnie dodaj roztarty czosnek, wymieszaj i dodaj cukinię. Smaż na dużym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie całość przełóż do gotującego się bulionu i gotuj przez ok. 20 minut. Zupę ostrożnie zmiksuj, aż uzyskasz jednolity krem. Dopraw solą i pierzem. Schłodzoną śmietanę ubij.
Porcje zupy podawaj z kleksem ubitej śmietany.
Guzzini 29890011 | Lakeland 17885 | Gamm 122051862 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 bakłażan
2 szalotki
50 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
Bakłażana ponakłuwaj widelcem, owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30 minut, aż będzie miękki. Szalotki pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Miękkiego bakłażana obierz ze skórki, połącz z posiekaną szalotką i rozgnieć widelcem. Masę dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj drobno posiekany czosnek.
Rada: zamiast dodawać czosnek, możesz podać kawior na grzankach czosnkowych.
Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Dekoria Komplet noży w blok... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 bakłażan
1 szalotka
1 ząbek czosnku
oliwa
świeża bazylia
1 dojrzały pomidor
1 opakowanie (ok. 125 g) mozzarelli
sól
pieprz
Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.
Plastry bakłażana usmaż porcjami na złoty kolor na oliwie i wyjmuj na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Szalotkę i czosnek bardzo drobno posiekaj i rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Na nich poukładaj plastry bakłażana, następnie warstwę plastrów mozzarelli, listków bazylii i na koniec pokrojonych w plastry pomidorów.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj przez około 10 minut.
Naczynie żaroodporne Ambiti... | Alorno Naczynie Żaroodporne... | Alorno Naczynie Żaroodporne... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 duże dojrzałe pomidory
1 cebula
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cukinia
1 ząbek czosnku
oliwa
natka pietruszki
sól
pieprz
Pomidory, cukinię i cebulę obierz i pokrój w plastry. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w krążki. Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż cebulę. Nieduże naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż warstwy warzyw na przemian, kolejno: plastry pomidora, bakłażana, cukinii, krążki papryki oraz cebulę. Układaj warstwy do wyczerpania składników, kończąc na warstwie cebuli.
Dopraw solą, pieprzem, posiekanymi drobno czosnkiem i natką pietruszki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170 st. C i piecz przez około 20 minut.
Altom Valdinox Modern. Komp... | Tadar Komplet Garnków z Pok... | Elo-Pol Komplet 4 Garnków E... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 mała cukinia
2 łyżki masła sklarowanego
10 oczyszczonych krewetek 16/20
100 g sera gorgonzola
świeża mięta
sól
pieprz
Cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie plastry, które następnie pokrój w paski, by przypominały makaron tagliatelle (wstążki).
Gotowe tagliatelle wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty.
Krewetki oczyść i smaż na klarowanym maśle przez około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Ugotowane tagliatelle z cukinii przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem, dodaj ser, drobno posiekaną miętę i szybko smaż, aż ser się rozpuści. Podawaj z krewetkami.
Gefu Pasta Perfetta Maszynk... | Unold 68801 Nudelmeister | PrimPol Maszynka do makaron... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
1 mały bakłażan
1 ziemniak
białka z 2 jaj
2 łyżki mąki pszennej
1 cebula
6 pomidorków truskawkowych
1 pomidor
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
masło do wysmarowania kokilek
sól, pieprz
Bakłażana pokrój w kostkę i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.
Ziemniaka obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij, dodaj posiekany czosnek, mąkę, cebulę pokrojoną w kostkę, osuszone kawałki bakłażana i całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, dodaj listki tymianku, wlej białka i ponownie delikatnie wymieszaj. Masę włóż do wysmarowanej masłem ceramicznej foremki, na wierzch poukładaj ćwiartki pomidorków, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 15-20 minut.
Rada: zapiekankę możesz przygotować w osobnych porcjach - masę podziel równomiernie do mniejszych kokilek.
W.M. Bartleet & Sons T390 | Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 | Florentyna Kokilki Solid Ró... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
12 szt. makaronu w kształcie dużych muszli
oliwa z oliwek
100 g sera koziego
farsz:
1 cukinia (około 300 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
1/3 szklanki listków świeżej szałwii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, skrop oliwą z oliwek i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj farsz: na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę, a pod koniec dodaj posiekany czosnek.
Cukinię zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, przełóż na patelnię z cebulą i czosnkiem, dodaj kolendrę oraz szałwię.
Całość smaż przez około 5 minut, do momentu gdy cukinia będzie miękka. Zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem.
Farszem napełnij muszle, włóż do naczynia żaroodpornego, posyp pokruszonym serem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez 10 minut.
Alessi Garnek Mami do Makaronu | Silit Garnek Passion 320175... | Tvs Garnek do Makaronu Spag... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
1 duży bakłażan
ok. 200 g ryżu (najlepiej do risotto, arborio lub carnaroli)
1 duży dojrzały pomidor
100 g oscypka
150 g kurek
1 cebula
rukola
natka pietruszki
200 ml białego wytrawnego wina
200 ml bulionu warzywnego
4 łyżki masła
sól
pieprz
Bakłażana przekrój wzdłuż na pół i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym. Z połówek wydrąż miąższ, aby powstały łódeczki. Pomidora sparz, obierz ze skórki, przekrój, usuń pestki. Pomidora i miąższ bakłażana pokrój w drobną kostkę.
Przygotuj risotto: cebulę pokrój w drobną kostkę i podziel na dwie części. Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklij połowę cebuli, następnie dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić. Dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 1-2 łyżki wazowe bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie. Czynność powtarzaj do czasu, aż ryż będzie prawie miękki.
Na osobnej patelni na pozostałych dwóch łyżkach masła przesmaż pozostałą cebulę, dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez około 8-10 minut. Pod koniec smażenia dodaj miąższ bakłażana i pomidora, ryż z cebulą i listki rukoli. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Powstały farsz przełóż do łódeczek z bakłażana, na wierzch ułóż pokrojony w plasterki oscypek, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez około 10 minut, aż ser się rozpuści.
Duo Serwis obiadowy KWADRAT... | Karolina Serwis Obiadowy dl... | Villeroy&Boch Serwis Ob... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 średni bakłażan
1 mała marchew
1 czuszka (ostra papryczka)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka miso (pasty ze sfermentowanej soi)
1 łyżeczka oleju sezamowego
olej do smażenia
Bakłażan pokrój na kawałki i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.
Marchewkę obierz, z czuszki usuń gniazdo nasienne, następnie warzywa pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj sos sojowy z cukrem, pastą miso i ok. 3 łyżkami wody.
Na patelni rozgrzej oleje, dodaj imbir i posiekany czosnek, dodaj kawałki bakłażana, następnie marchew i paprykę. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj sos, wymieszaj i smaż jeszcze przez ok. 5 minut.
Rada: olej sezamowy ma bardzo intensywny smak i aromat. Łatwo może zdominować smak potraw, dlatego używa się go w niewielkich ilościach.
Campingaz Culinary Modular ... | Schulte-Ufer Wok Green Life... | Silit Wok Wuhan 0081603301 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g schłodzonego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18 proc.
sól
masło oraz bułka tarta do wysmarowania i posypania formy
farsz:
1 szt. (ok. 300 g) cukinii
1/4 szklanki brandy
1 opakowanie budyniu waniliowego
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 tabliczka posiekanej białej czekolady
Przygotuj ciasto: Na stolnicę przesiej mąkę i cukier puder, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, dodaj jajko i śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i posyp cienką warstwą bułki tartej. Schłodzone ciasto rozwałkuj, nawiń na wałek, przenieś do formy, dociśnij i przytnij brzegi. Na ciasto połóż folię aluminiową, a wierzch wysyp fasolą, ryżem lub specjalnymi ciężarkami do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Przygotuj farsz: Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Odciśnij i dodaj brandy, odstaw na około 30 minut. Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a pod koniec gotowania dodaj cukinię, orzechy i czekoladę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Gotową masę przełóż na upieczoną i przestudzoną tartę, następnie ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 20-30 minut. Gdy ostygnie, obficie posyp cukrem pudrem.
Rada: tartę możesz przygotować w wersji bez alkoholu - wówczas nie odciskaj startej cukinii z soku.
Kaiser HOME 2300659275 | Kitchen Craft Forma do tart... | Tescoma Gusto 622060 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |