Jagnięcina - szlachetny smak

Kiedyś zajmowała znaczące miejsce w kuchni polskiej, w czasach PRL-u zapomniana, dziś dzięki renesansowi kuchni regionalnej wraca na nasze stoły.
Zapiekane pomidory z duszoną łopatką jagnięcą, anchois i kozim serem Zapiekane pomidory z duszoną łopatką jagnięcą, anchois i kozim serem Fot. MARCIN URBAN

Zapiekane pomidory z duszoną łopatką jagnięcą, anchois i kozim serem

8 średnich pomidorów

120 g twardego koziego sera

400 g łopatki jagnięcej

1 puszka anchois

2 łyżki miodu

1 łyżka oleju

1 cebula

1 łyżeczka kminku

kilka gałązek majeranku

1 gałązka tymianku

400 ml sosu z pieczeni lub wywaru mięsnego

sól

pieprz

 

Cebulę obierz, mięso jagnięce drobno pokrój. W rondelku podsmaż na oleju mięso jagnięce wraz z cebulą, dodaj miód, kminek, dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień i szybko podsmaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj sos z pieczeni, zmniejsz ogień i duś bez przykrycia około 45 minut tak, aby mięso było bardzo miękkie.

Kozi ser zetrzyj na tarce. Pomidory na wysokości 3/4 przekrój w poprzek i wydrąż.

Mięso jagnięce wyjmij z sosu, ostudź i drobno posiekaj. Dodaj anchois w takiej ilości, aby smak ci odpowiadał, a następnie dopraw listkami majeranku i tymianku i wymieszaj. Farszem napełnij wydrążone pomidory, delikatnie polej częścią sosu z duszenia i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj ok. 10-15 minut.

Podawaj gorące od razu po upieczeniu polane pozostałym sosem z duszenia.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania owalne duże czerwone LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka... Vialli Design Naczynie do z...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gicz jagnięca pieczona w ziołach  z czosnkiem i ziemniakami Gicz jagnięca pieczona w ziołach z czosnkiem i ziemniakami Fot. MARCIN URBAN

Gicz jagnięca pieczona w ziołach z czosnkiem i ziemniakami

4 gicze jagnięce
200 g czosnku
kilka gałązek rozmarynu
1 kg ziemniaków
100 ml oleju
sól

pieprz

Gicze natrzyj solą i pieprzem, wielokrotnie nakłuj nożem, a w miejscach nacięć włóż obrane ząbki czosnku i igiełki rozmarynu (ważne - pozostałe nieobrane ząbki czosnku wykorzystasz później). Podlej olejem i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godzin (najlepiej przygotuj mięso dzień wcześniej).

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj na parze lub upiecz w folii.
Gicze jagnięce przełóż do brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj wodą, aby otrzymać naturalny sos. Pod koniec dodać pozostałe, nieobrane ząbki czosnku.

Ziemniaki obsmaż na tłuszczu. Podawaj z pieczonymi giczami i pieczonym czosnkiem.

Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Modesto 4el 0015290011 Zdjęcie Florina Zestaw Garnków Novigo Zestaw Garnków Szary 8el Zdjęcie Tadar Zestaw Garnków Quatro 8el
Silit Zestaw Garnków Modest... Florina Zestaw Garnków Novi... Tadar Zestaw Garnków Quatro...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Nóżki jagnięce w chrupiącym naleśniku z duszonymi porami i borowikami Nóżki jagnięce w chrupiącym naleśniku z duszonymi porami i borowikami Fot. MARCIN URBAN

Nóżki jagnięce w chrupiącym naleśniku z duszonymi porami i borowikami

6 szt. nóżek jagnięcych
bukiet garni
1 duży por
300 g świeżych borowików
2 ząbki czosnku

6 naleśników
300 ml śmietany 30 proc.
100 g masła
sól
pieprz

gałka muszkatołowa
świeża natka pietruszki

 

Oczyszczone nóżki jagnięce ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z bukietem garni (liściem laurowym, gałązką tymianku i gałązką natki pietruszki). Wyjmij mięso, wystudź, obierz z kostek i drobno pokrój.

Pora oczyść, pokrój w kawałki, zeszklij na 50 g masła z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodaj mięso i wymieszaj.

Borowiki oczyść (większe sztuki pokrój) i usmaż na pozostałym maśle, z dodatkiem soli, pieprzu i obranych, całych ząbków czosnku. Połowę borowików wymieszaj z jagnięciną i porami. Podziel na sześć porcji, zawiń w naleśniki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj do zrumienienia.

Wyłóż na talerz z pozostałymi borowikami, udekoruj smażonym porem i natką pietruszki.

Zdjęcie Tadar Patelnia do Naleśników Ceramiczna Green 74365 28cm Zdjęcie Patelnia do Naleśników Czerwona Zdjęcie Kamille Patelnia do Naleśników Km-0620mr 24cm
Tadar Patelnia do Naleśnikó... Patelnia do Naleśników Czer... Kamille Patelnia do Naleśni...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Comber jagnięcy pieczony w skorupce z soli Comber jagnięcy pieczony w skorupce z soli Fot. MARCIN URBAN

Comber jagnięcy pieczony w skorupce z soli

3 combry jagnięce

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka tymianku

odrobina pieprzu czarnego

 

skorupka solna:

400 g mąki pszennej

400 g soli

4 białka

250 ml wody

 

Oczyszczony comber jagnięcy oprósz pieprzem.

W misce wymieszaj składniki na skorupkę solną. Ciasto podziel na 6 części i cienko rozwałkuj. Na trzech kawałkach ułóż combry, przykryj pozostałymi kawałkami rozwałkowanego ciasta. Nożem odetnij nadmiar ciasta i wyrównaj boki. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 10 minut.

Zdjęcie Fartuch Jamie Oliver denim Zdjęcie Nytta Design Click-on 705-3 Zdjęcie Garneczki Fartuszek dziecięcy CZERWONY KAPTUREK 657
Fartuch Jamie Oliver denim Nytta Design Click-on 705-3 Garneczki Fartuszek dziecię...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Potrawka jagnięca z warzywami Potrawka jagnięca z warzywami Fot. MARCIN URBAN

Potrawka jagnięca z warzywami

1 i 1/2 kg łopatki jagnięcej lub innej części dobrej do duszenia
2 łyżki mąki
1 litr wywaru z drobiu
100 ml wytrawnego czerwonego wina
5 ząbków czosnku
3 pomidory drobno pokrojone
1 łyżeczka przecieru z pomidorów
1/2 kg ziemniaków
6 marchewek
120 g fasoli szparagowej
2 rzepy białe
olej do smażenia
1 łyżka masła
5-8 małych szalotek
suszony tymianek
sól
pieprz
świeża natka pietruszki

Ziemniaki, marchew, fasolkę szparagową i rzepę obierz, pokrój i ugotuj.
Mięso pokrój w średnią kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron, doprawiając solą i pieprzem. Dodaj mąkę i przesmaż całość do zrumienienia. Dolej wino, odparuj je, następnie wlej wywar, dodaj przecier, pokrojone pomidory, tymianek i całe, obrane ząbki czosnku. Duś bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie. Następnie zdejmij z ognia, ale nie wyjmuj z garnka.

Szalotki obierz, jeśli są większe - przekrój na pół i dodaj do ugotowanych warzyw. Potem przesmaż je na maśle, przełóż do mięsa i całość zagotuj. Duś jeszcze chwilę i podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie Maxwell & Williams Półmiski 46x18 cm Round MW_AA0431 Zdjęcie Villeroy&Boch Anmut Flowers 10-1637-1761 Zdjęcie Villeroy&Boch Rose Cottage 10-4141-2225
Maxwell & Williams Półmiski... Villeroy&Boch Anmut Flowers... Villeroy&Boch Rose Cottage ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jesienna zupa z jagnięciną Jesienna zupa z jagnięciną Fot. MARCIN URBAN

Moja ulubiona jesienna zupa z jagnięciną

1 łopatka jagnięca
200 g chudego boczku
1/4 główki kapusty włoskiej
200 g fasoli "Jaś"
4-5 średnich ziemniaków
1 duża biała rzepa
3 marchewki
1 główka obranego czosnku
1 cebula
1 średni seler
1 mały por

sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
szczypta suszonego tymianku
natka pietruszki

 

Dzień wcześniej namocz fasolę.

Warzywa obierz i pokrój. Cebulę podduś na odrobinie tłuszczu wraz z pokrojonym boczkiem. Dodaj obrane i pokrojone mięso jagnięce, fasolę i zalej wodą (dla lepszego smaku możesz wykorzystać podczas gotowania kostkę jagnięcą). Gotuj do momentu, gdy mięso i fasola będą półtwarde - wówczas dołóż warzywa, przyprawy, zioła i gotuj dalej do miękkości. Zupa powinna być gęsta i aromatyczna. Podawaj z tostem z wiejskiego chleba z czosnkiem lub ze smalcem jagnięcym.

Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie Villeroy & Boch - New Wave - waza
HENDI Waza na zupę DI DIM 3L HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... Villeroy & Boch - New Wave ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pasztet z jagnięciny Pasztet z jagnięciny Fot. MARCIN URBAN

Pasztet z jagnięciny

Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej typ 500
250 g masła
125 ml wody
sól

Farsz mięsny:
700 g jagnięciny z udźca
300 g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
300 ml śmietany 30 proc.
3 jaja
12 suszonych śliwek
4 ząbki czosnku
50 g pistacji
sól

pieprz
duża szczypta gałki muszkatołowej

 

Przygotuj ciasto: zagnieć ciasto ze wszystkich składników, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj farsz: jagnięcinę oczyścić, zmiel lub zmiksuj. Podobnie przygotuj podgardle (lub boczek). Masę dokładnie wymieszaj z jajkami, śmietaną, przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj pistacje i całe lub pokrojone suszone śliwki, wymieszaj. Masę wstaw do lodówki na czas wałkowania ciasta i przygotowania foremki.

Przygotuj pasztet: rozwałkuj ciasto na mniej więcej 3-5 mm grubości, tak by płaty wystawały za brzegi formy i dały się potem połączyć. Wyłóż nim formę na pasztet i dociśnij. Nałóż do środka masę mięsną, zwisające po bokach formy ciasto zawiń do góry, przykryj nim masę mięsną i dokładnie zlep. Na powierzchni ciasta zrób nożem dwa otwory, aby podczas pieczenia para wodna miała ujście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175-180 st. C i piecz przez 70 minut.

Wystudzony pasztet możesz zalać galaretą przez otwory w kruchym cieście.

Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie SNB Keksówka CAFFE CREME 00301 Zdjęcie Tadar Keksówka silikonowa ZIELONA 75541
Silit Keksówka zamykana 637... SNB Keksówka CAFFE CREME 00... Tadar Keksówka silikonowa Z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krokiety jagnięce z grillowanymi warzywami Krokiety jagnięce z grillowanymi warzywami Fot. MARCIN URBAN

Krokiety jagnięce z grillowanymi warzywami

ok. 600 g mielonego lub siekanego udźca jagnięcego

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka gałązek bazylii

kilka gałązek mięty

2 jajka

4 kromki białego pieczywa

2 łyżki oliwy orzechowej
1 łyżeczka musztardy

3 kubki (po 125 g) jogurtu naturalnego

100 g mąki

100 g bułki tartej

sól, pieprz

olej do smażenia

 

warzywa do grillowania: bakłażan, kolorowa papryka, cukinia

 

Przygotuj orzechowy sos winegret: 2 łyżki oliwy orzechowej wymieszaj z łyżeczką musztardy.

Z pieczywa wykrój biały miąższ, pokrój go w kostkę i wymieszaj z przygotowanym sosem.

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu, dodaj kilka listków posiekanej bazylii.

Do miski przełóż mięso, dodaj miks cebulowo-czosnkowy, namoczony chleb, 1 jajko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kulki, obtocz je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż w głębokim tłuszczu.

Przygotuj dip jogurtowo-ziołowy: pozostały jogurt wymieszaj z posiekaną bazylią i miętą, dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj warzywa: wybrane warzywa umyj, oczyść, pokrój w kawałki i ugrilluj na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju.

Usmażone krokiety podawaj z grillowanymi warzywami i dipem jogurtowo-ziołowym.

Zdjęcie Amefa Sztućce Chopin 24-częściowy Zdjęcie BergHOFF Sztućce Stella Matt 1272429 Zdjęcie SSW Sztućce Melon 2375
Amefa Sztućce Chopin 24-czę... BergHOFF Sztućce Stella Mat... SSW Sztućce Melon 2375
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pieczone kotleciki jagnięce z orientalną nutą Pieczone kotleciki jagnięce z orientalną nutą Fot. MARCIN URBAN

Pieczone kotleciki jagnięce z orientalną nutą

4 kotleciki jagnięce (150 g na osobę) z antrykotu

1 szczypta cynamonu

 

sos:

2 cebule

kawałek korzenia imbiru

2 obrane ząbki czosnku

30 g rodzynek

20 g obranych migdałów w całości

2 łyżki białego sezamu

20 g moreli suszonych

1 łyżka miodu

250 ml śmietany 30 proc.

1 łyżka masła

1 łyżka curry

 

sól

pieprz

olej do smażenia

mięta do dekoracji

 

Kotleciki jagnięce oczyść, zachowaj kostkę (nie odcinaj), dopraw solą, pieprzem, cynamonem i obsmaż ze wszystkich strona na rozgrzanym oleju. Następnie dopiecz mięso w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez mniej więcej 5-10 minut (stopień wysmażenia w zależności od gustu).

Przygotuj sos: obrane cebule pokrój w paski, podsmaż na maśle, dodaj obrany i drobno pokrojony imbir, całe ząbki czosnku, rodzynki, migdały, miód. Podlej śmietaną i duś sos do lekkiego odparowania. W razie potrzeby dopraw pieprzem. Na koniec dodaj sezam. Przed podaniem sosu wyjmij z niego czosnek.

Kotleciki podawaj z kaszą kuskus i sosem, udekorowane listkami świeżej mięty.

Zdjęcie FLORENTYNA Papa s Hand DOM Zdjęcie Gorenje MG 2000 TJW Zdjęcie TEFAL Nóż elektryczny 852331
FLORENTYNA Papa s Hand DOM Gorenje MG 2000 TJW TEFAL Nóż elektryczny 852331
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z duszonej jagnięciny z serem feta Sałatka z duszonej jagnięciny z serem feta Fot. MARCIN URBAN

Sałatka z duszonej jagnięciny z serem feta

100 g oczyszczonego udźca jagnięcego
6 płatów ciasta filo
1/2 pokrojonej w kostkę i zeszklonej na maśle cebuli
1 łyżeczka oliwy
2 gałązki świeżej natki pietruszki
20 g roztopionego masła
1 łyżeczka jogurtu
sól

pieprz
20 g orzechów pinii (in. sosnowych, pinoli)
olej do smażenia
miks sałat
1 opakowanie sera feta
2 czerwone cebule

Mięso jagnięce zmiksuj, wymieszaj z cebulą, oliwą i zrumienionymi na patelni orzechami pinii. Przełóż na patelnię i duś około 10 minut. Dodaj posiekaną natkę, jogurt, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto filo pokrój w długie paski, posmaruj roztopionym masłem. Na jednym końcu paska nałóż łyżeczką farsz i złóż w warstwowe trójkąty.
Bukiet sałat wymieszaj, dodaj pokrojoną w krążki czerwoną cebulę oraz pokrojony w kostkę ser feta.


Nadziewane farszem mięsnym trójkąty z ciasta filo obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Gotowe ułóż na liściach sałaty bezpośrednio przed podaniem. Podawaj z sosem tzatziki, raitą ogórkową lub winegretem musztardowym.

Zdjęcie Ambition Patelnia Dajar 93474 Zdjęcie Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH-3849 Zdjęcie WMF Brytfanka 17/4002/6040
Ambition Patelnia Dajar 93474 Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH... WMF Brytfanka 17/4002/6040
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Flaczki jagnięce z krewetkami i knedlami ziemniaczanymi Flaczki jagnięce z krewetkami i knedlami ziemniaczanymi Fot. MARCIN URBAN

Flaczki jagnięce z krewetkami i knedlami ziemniaczanymi

500 g flaczków jagnięcych
ok. 1 litra wywaru drobiowego (ew. jagnięcego)
1 marchew
1/2 korzenia selera
1 pietruszka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 + 1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól

pieprz
gałka muszkatołowa

majeranek
12 szt. krewetek surowych z ogonkami (rozmiar 16/20)

Flaczki dokładnie umyj, oczyść i włóż do zimnej wody na ok. 4 godziny. Następnie obgotuj je w świeżej wodzie przez 10 minut i wyjmij. Zalej flaczki zimną wodą, odstaw na godzinę, a następnie odcedź i ugotuj pod przykryciem w wywarze drobiowym do miękkości. Ugotowane flaki pokrój w paseczki, przełóż do wywaru.

Warzywa obierz, pokrój w paseczki i podsmaż na maśle wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodaj do flaków i gotuj razem jeszcze 10 minut.
Łyżkę masła przesmaż z mąką, nie rumieniąc i dodaj do gotujących się flaków. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Pod koniec gotowania dodaj surowe krewetki (możesz je wcześniej obsmażyć osobno na oliwie).

Całość podawaj z knedlami ziemniaczanymi.

Zdjęcie CREATIVE TOPS ZESTAW: 3 MISECZKI DO DIPÓW - Whiteware 5176207 Zdjęcie PPd miseczki na przystawki 1895 Zdjęcie ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA PRZYSTAWKI I SOSY - Italian Tomatoes
CREATIVE TOPS ZESTAW: 3 MIS... PPd miseczki na przystawki ... ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
"Nemsy" z tatarem jagnięcym, sezamem i kolendrą Fot. MARCIN URBAN

.

400 g jagnięciny najlepszej jakości
12 okrągłych płatków papieru ryżowego
1 łyżka sezamu czarnego
1 łyżka sezamu białego
1 łyżka oleju sezamowego
2 cebule czerwone
kilka gałązek kolendry
mały kawałek korzenia imbiru
sól

pieprz
sos sojowy według uznania

 

Mięso jagnięce posiekaj bardzo drobno (jak na tatara), dodaj połowę sezamu, olej, drobno posiekane: cebulę i imbir oraz listki kolendry. Dopraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym, dokładnie wymieszaj.

Papier ryżowy namocz w letniej wodzie, odsącz na ściereczce, na każdy nałóż farsz i złóż w sajgonki. Posyp pozostałym sezamem.

Podawaj z sałatką z kiełków warzywnych, surowymi warzywami (np. selerem naciowym), liśćmi sałaty i sosem sojowym.

Zdjęcie Serwetki Astara Zdjęcie Serwetki Dracula Zdjęcie Serwetki Vintage Butterflies Motyle
Serwetki Astara Serwetki Dracula Serwetki Vintage Butterflie...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.