8 średnich pomidorów
120 g twardego koziego sera
400 g łopatki jagnięcej
1 puszka anchois
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju
1 cebula
1 łyżeczka kminku
kilka gałązek majeranku
1 gałązka tymianku
400 ml sosu z pieczeni lub wywaru mięsnego
sól
pieprz
Cebulę obierz, mięso jagnięce drobno pokrój. W rondelku podsmaż na oleju mięso jagnięce wraz z cebulą, dodaj miód, kminek, dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień i szybko podsmaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj sos z pieczeni, zmniejsz ogień i duś bez przykrycia około 45 minut tak, aby mięso było bardzo miękkie.
Kozi ser zetrzyj na tarce. Pomidory na wysokości 3/4 przekrój w poprzek i wydrąż.
Mięso jagnięce wyjmij z sosu, ostudź i drobno posiekaj. Dodaj anchois w takiej ilości, aby smak ci odpowiadał, a następnie dopraw listkami majeranku i tymianku i wymieszaj. Farszem napełnij wydrążone pomidory, delikatnie polej częścią sosu z duszenia i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj ok. 10-15 minut.
Podawaj gorące od razu po upieczeniu polane pozostałym sosem z duszenia.
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Skeppshult Forma do zapieka... | Vialli Design Naczynie do z... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 gicze jagnięce
200 g czosnku
kilka gałązek rozmarynu
1 kg ziemniaków
100 ml oleju
sól
pieprz
Gicze natrzyj solą i pieprzem, wielokrotnie nakłuj nożem, a w miejscach nacięć włóż obrane ząbki czosnku i igiełki rozmarynu (ważne - pozostałe nieobrane ząbki czosnku wykorzystasz później). Podlej olejem i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godzin (najlepiej przygotuj mięso dzień wcześniej).
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj na parze lub upiecz w folii.
Gicze jagnięce przełóż do brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj wodą, aby otrzymać naturalny sos. Pod koniec dodać pozostałe, nieobrane ząbki czosnku.
Ziemniaki obsmaż na tłuszczu. Podawaj z pieczonymi giczami i pieczonym czosnkiem.
Silit Zestaw Garnków Modest... | Florina Zestaw Garnków Novi... | Tadar Zestaw Garnków Quatro... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
6 szt. nóżek jagnięcych
bukiet garni
1 duży por
300 g świeżych borowików
2 ząbki czosnku
6 naleśników
300 ml śmietany 30 proc.
100 g masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
świeża natka pietruszki
Oczyszczone nóżki jagnięce ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z bukietem garni (liściem laurowym, gałązką tymianku i gałązką natki pietruszki). Wyjmij mięso, wystudź, obierz z kostek i drobno pokrój.
Pora oczyść, pokrój w kawałki, zeszklij na 50 g masła z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, dodaj mięso i wymieszaj.
Borowiki oczyść (większe sztuki pokrój) i usmaż na pozostałym maśle, z dodatkiem soli, pieprzu i obranych, całych ząbków czosnku. Połowę borowików wymieszaj z jagnięciną i porami. Podziel na sześć porcji, zawiń w naleśniki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj do zrumienienia.
Wyłóż na talerz z pozostałymi borowikami, udekoruj smażonym porem i natką pietruszki.
Tadar Patelnia do Naleśnikó... | Patelnia do Naleśników Czer... | Kamille Patelnia do Naleśni... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
3 combry jagnięce
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka tymianku
odrobina pieprzu czarnego
skorupka solna:
400 g mąki pszennej
400 g soli
4 białka
250 ml wody
Oczyszczony comber jagnięcy oprósz pieprzem.
W misce wymieszaj składniki na skorupkę solną. Ciasto podziel na 6 części i cienko rozwałkuj. Na trzech kawałkach ułóż combry, przykryj pozostałymi kawałkami rozwałkowanego ciasta. Nożem odetnij nadmiar ciasta i wyrównaj boki. Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 10 minut.
Fartuch Jamie Oliver denim | Nytta Design Click-on 705-3 | Garneczki Fartuszek dziecię... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 i 1/2 kg łopatki jagnięcej lub innej części dobrej do duszenia
2 łyżki mąki
1 litr wywaru z drobiu
100 ml wytrawnego czerwonego wina
5 ząbków czosnku
3 pomidory drobno pokrojone
1 łyżeczka przecieru z pomidorów
1/2 kg ziemniaków
6 marchewek
120 g fasoli szparagowej
2 rzepy białe
olej do smażenia
1 łyżka masła
5-8 małych szalotek
suszony tymianek
sól
pieprz
świeża natka pietruszki
Ziemniaki, marchew, fasolkę szparagową i rzepę obierz, pokrój i ugotuj.
Mięso pokrój w średnią kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron, doprawiając solą i pieprzem. Dodaj mąkę i przesmaż całość do zrumienienia. Dolej wino, odparuj je, następnie wlej wywar, dodaj przecier, pokrojone pomidory, tymianek i całe, obrane ząbki czosnku. Duś bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie. Następnie zdejmij z ognia, ale nie wyjmuj z garnka.
Szalotki obierz, jeśli są większe - przekrój na pół i dodaj do ugotowanych warzyw. Potem przesmaż je na maśle, przełóż do mięsa i całość zagotuj. Duś jeszcze chwilę i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Maxwell & Williams Półmiski... | Villeroy&Boch Anmut Flowers... | Villeroy&Boch Rose Cottage ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 łopatka jagnięca
200 g chudego boczku
1/4 główki kapusty włoskiej
200 g fasoli "Jaś"
4-5 średnich ziemniaków
1 duża biała rzepa
3 marchewki
1 główka obranego czosnku
1 cebula
1 średni seler
1 mały por
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
szczypta suszonego tymianku
natka pietruszki
Dzień wcześniej namocz fasolę.
Warzywa obierz i pokrój. Cebulę podduś na odrobinie tłuszczu wraz z pokrojonym boczkiem. Dodaj obrane i pokrojone mięso jagnięce, fasolę i zalej wodą (dla lepszego smaku możesz wykorzystać podczas gotowania kostkę jagnięcą). Gotuj do momentu, gdy mięso i fasola będą półtwarde - wówczas dołóż warzywa, przyprawy, zioła i gotuj dalej do miękkości. Zupa powinna być gęsta i aromatyczna. Podawaj z tostem z wiejskiego chleba z czosnkiem lub ze smalcem jagnięcym.
HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... | Villeroy & Boch - New Wave ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej typ 500
250 g masła
125 ml wody
sól
Farsz mięsny:
700 g jagnięciny z udźca
300 g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
300 ml śmietany 30 proc.
3 jaja
12 suszonych śliwek
4 ząbki czosnku
50 g pistacji
sól
pieprz
duża szczypta gałki muszkatołowej
Przygotuj ciasto: zagnieć ciasto ze wszystkich składników, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przygotuj farsz: jagnięcinę oczyścić, zmiel lub zmiksuj. Podobnie przygotuj podgardle (lub boczek). Masę dokładnie wymieszaj z jajkami, śmietaną, przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj pistacje i całe lub pokrojone suszone śliwki, wymieszaj. Masę wstaw do lodówki na czas wałkowania ciasta i przygotowania foremki.
Przygotuj pasztet: rozwałkuj ciasto na mniej więcej 3-5 mm grubości, tak by płaty wystawały za brzegi formy i dały się potem połączyć. Wyłóż nim formę na pasztet i dociśnij. Nałóż do środka masę mięsną, zwisające po bokach formy ciasto zawiń do góry, przykryj nim masę mięsną i dokładnie zlep. Na powierzchni ciasta zrób nożem dwa otwory, aby podczas pieczenia para wodna miała ujście. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175-180 st. C i piecz przez 70 minut.
Wystudzony pasztet możesz zalać galaretą przez otwory w kruchym cieście.
Silit Keksówka zamykana 637... | SNB Keksówka CAFFE CREME 00... | Tadar Keksówka silikonowa Z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
ok. 600 g mielonego lub siekanego udźca jagnięcego
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek bazylii
kilka gałązek mięty
2 jajka
4 kromki białego pieczywa
2 łyżki oliwy orzechowej
1 łyżeczka musztardy
3 kubki (po 125 g) jogurtu naturalnego
100 g mąki
100 g bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
warzywa do grillowania: bakłażan, kolorowa papryka, cukinia
Przygotuj orzechowy sos winegret: 2 łyżki oliwy orzechowej wymieszaj z łyżeczką musztardy.
Z pieczywa wykrój biały miąższ, pokrój go w kostkę i wymieszaj z przygotowanym sosem.
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu, dodaj kilka listków posiekanej bazylii.
Do miski przełóż mięso, dodaj miks cebulowo-czosnkowy, namoczony chleb, 1 jajko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kulki, obtocz je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż w głębokim tłuszczu.
Przygotuj dip jogurtowo-ziołowy: pozostały jogurt wymieszaj z posiekaną bazylią i miętą, dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj warzywa: wybrane warzywa umyj, oczyść, pokrój w kawałki i ugrilluj na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju.
Usmażone krokiety podawaj z grillowanymi warzywami i dipem jogurtowo-ziołowym.
Amefa Sztućce Chopin 24-czę... | BergHOFF Sztućce Stella Mat... | SSW Sztućce Melon 2375 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
4 kotleciki jagnięce (150 g na osobę) z antrykotu
1 szczypta cynamonu
sos:
2 cebule
kawałek korzenia imbiru
2 obrane ząbki czosnku
30 g rodzynek
20 g obranych migdałów w całości
2 łyżki białego sezamu
20 g moreli suszonych
1 łyżka miodu
250 ml śmietany 30 proc.
1 łyżka masła
1 łyżka curry
sól
pieprz
olej do smażenia
mięta do dekoracji
Kotleciki jagnięce oczyść, zachowaj kostkę (nie odcinaj), dopraw solą, pieprzem, cynamonem i obsmaż ze wszystkich strona na rozgrzanym oleju. Następnie dopiecz mięso w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez mniej więcej 5-10 minut (stopień wysmażenia w zależności od gustu).
Przygotuj sos: obrane cebule pokrój w paski, podsmaż na maśle, dodaj obrany i drobno pokrojony imbir, całe ząbki czosnku, rodzynki, migdały, miód. Podlej śmietaną i duś sos do lekkiego odparowania. W razie potrzeby dopraw pieprzem. Na koniec dodaj sezam. Przed podaniem sosu wyjmij z niego czosnek.
Kotleciki podawaj z kaszą kuskus i sosem, udekorowane listkami świeżej mięty.
FLORENTYNA Papa s Hand DOM | Gorenje MG 2000 TJW | TEFAL Nóż elektryczny 852331 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
100 g oczyszczonego udźca jagnięcego
6 płatów ciasta filo
1/2 pokrojonej w kostkę i zeszklonej na maśle cebuli
1 łyżeczka oliwy
2 gałązki świeżej natki pietruszki
20 g roztopionego masła
1 łyżeczka jogurtu
sól
pieprz
20 g orzechów pinii (in. sosnowych, pinoli)
olej do smażenia
miks sałat
1 opakowanie sera feta
2 czerwone cebule
Mięso jagnięce zmiksuj, wymieszaj z cebulą, oliwą i zrumienionymi na patelni orzechami pinii. Przełóż na patelnię i duś około 10 minut. Dodaj posiekaną natkę, jogurt, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Ciasto filo pokrój w długie paski, posmaruj roztopionym masłem. Na jednym końcu paska nałóż łyżeczką farsz i złóż w warstwowe trójkąty.
Bukiet sałat wymieszaj, dodaj pokrojoną w krążki czerwoną cebulę oraz pokrojony w kostkę ser feta.
Nadziewane farszem mięsnym trójkąty z ciasta filo obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Gotowe ułóż na liściach sałaty bezpośrednio przed podaniem. Podawaj z sosem tzatziki, raitą ogórkową lub winegretem musztardowym.
Ambition Patelnia Dajar 93474 | Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH... | WMF Brytfanka 17/4002/6040 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 g flaczków jagnięcych
ok. 1 litra wywaru drobiowego (ew. jagnięcego)
1 marchew
1/2 korzenia selera
1 pietruszka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 + 1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
12 szt. krewetek surowych z ogonkami (rozmiar 16/20)
Flaczki dokładnie umyj, oczyść i włóż do zimnej wody na ok. 4 godziny. Następnie obgotuj je w świeżej wodzie przez 10 minut i wyjmij. Zalej flaczki zimną wodą, odstaw na godzinę, a następnie odcedź i ugotuj pod przykryciem w wywarze drobiowym do miękkości. Ugotowane flaki pokrój w paseczki, przełóż do wywaru.
Warzywa obierz, pokrój w paseczki i podsmaż na maśle wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodaj do flaków i gotuj razem jeszcze 10 minut.
Łyżkę masła przesmaż z mąką, nie rumieniąc i dodaj do gotujących się flaków. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Pod koniec gotowania dodaj surowe krewetki (możesz je wcześniej obsmażyć osobno na oliwie).
Całość podawaj z knedlami ziemniaczanymi.
CREATIVE TOPS ZESTAW: 3 MIS... | PPd miseczki na przystawki ... | ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
400 g jagnięciny najlepszej jakości
12 okrągłych płatków papieru ryżowego
1 łyżka sezamu czarnego
1 łyżka sezamu białego
1 łyżka oleju sezamowego
2 cebule czerwone
kilka gałązek kolendry
mały kawałek korzenia imbiru
sól
pieprz
sos sojowy według uznania
Mięso jagnięce posiekaj bardzo drobno (jak na tatara), dodaj połowę sezamu, olej, drobno posiekane: cebulę i imbir oraz listki kolendry. Dopraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym, dokładnie wymieszaj.
Papier ryżowy namocz w letniej wodzie, odsącz na ściereczce, na każdy nałóż farsz i złóż w sajgonki. Posyp pozostałym sezamem.
Podawaj z sałatką z kiełków warzywnych, surowymi warzywami (np. selerem naciowym), liśćmi sałaty i sosem sojowym.
Serwetki Astara | Serwetki Dracula | Serwetki Vintage Butterflie... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |