1 spory brokuł
1 puszka (ok. 220 g) ciecierzycy
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki chili
1/4 szklanki (4 łyżki) oliwy
sól
1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowaj ok. 1/2 szklanki wody z gotowania.
W tym czasie przygotuj brokuły: na dużej głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek oraz papryczkę i smaż, mieszając, aż czosnek będzie złocisty. Dodaj umytego i podzielonego na różyczki brokuła, dopraw solą i smaż kolejne 5-7 minut. Następnie dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę i podgrzewaj jeszcze kilka minut.
Na patelnię z warzywami dodaj makaron, wymieszaj i jeśli sos jest za suchy, dolej wodę z gotowania makaronu. Ewentualnie dopraw jeszcze solą, skrop oliwą i podawaj.
![]() |
![]() |
![]() |
Eva Solo Naczynie do serwow... | Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 duży brokuł
3 duże pory
3 łyżki masła
3 łyżeczki listków świeżego tymianku
1-1,2 litra bulionu z kurczaka
Obierz i umyj dokładnie brokuł i pory. Brokuła podziel na różyczki, a z porów odetnij ciemnozieloną część, pozostałą białą i jasnozieloną pokrój w plasterki.
W dużym głębokim rondlu rozpuść masło, dodaj pora oraz tymianek i smaż, aż por zmięknie (7-8 minut). Odłóż 2 łyżki uduszonych porów, a do rondla dołóż brokuła i wlej 3/4 objętości bulionu. Gotuj na mniejszym ogniu 8-10 minut. Po tym czasie zupę ostrożnie zmiksuj na krem, dodając więcej bulionu, jeśli jest za gęsta. Dopraw solą i pieprzem.
Przelej do miseczek i każdą udekoruj odłożonym duszonym porem.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender AMICA BK3014 | Blender Clatronic SM 3577 | Blender Bugatti Eva EVACR |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
ciasto:
1/4 szklanki mąki pszennej
150 g masła
1/4 łyżeczki soli
3-5 łyżek zimnej wody
farsz:
1 duży brokuł
2 ząbki czosnku
4 jajka
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
150 g tartego sera typu cheddar (lub innego dojrzałego, ostrego sera)
gałka muszkatołowa
pieprz kajeński
sól
W dużej misce rozetrzyj posiekane zimne masło z mąką i solą, tak aby przypominało mokry piasek. Do mieszanki dodaj 3 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto się rozpada, dodaj jeszcze 2 łyżki zimnej wody. Z zagniecionego ciasta zrób kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Brokuła umyj i podziel na różyczki, następnie obgotuj w osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty, odcedź i przestudź.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy z wysypaną mąką i wyłóż nim formę do tarty formując wysoki brzeg. Nakłuj widelcem i schłodź w lodówce przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasto będzie lekko złociste. Delikatnie usuń papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut.
W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę oraz drobno posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 min, aż masa się zetnie. Podawaj ciepłą lub przestudzoną do temperatury pokojowej.
![]() |
![]() |
![]() |
AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... | FlexiForm Silikonowa forma ... | Sagaform Season SF-5015821 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
1 spory brokuł
1 opakowanie (200 g) sera feta
4 łyżki płatków migdałowych
sos:
1/3 szklanki oliwy
1 łyżka miodu
3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Brokuła zblanszuj przez 3-4 min w osolonym wrzątku i wystudź. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złocisty kolor. Fetę pokrój w grubą kostkę. Przestudzonego brokuła podziel na różyczki i rozłóż na 4 talerzach. Na każdym ułóż kostki fety i posyp płatkami migdałowymi. Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i polej każdą porcję sałatki.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Salaterka Programma 8 | KULSAN Salaterka 10336 | Salaterka 96048 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |