8 kromek pieczywa
150 g miękkiego sera koziego
2 średnie czerwone papryki
4 duże pieczarki
1 średni bakłażan pokrojony w półcentymetrowe plasterki
oliwy
ocet balsamiczny
garść listków bazylii
sól
pieprz
Ugrilluj warzywa: Bakłażana pokrój w 0,5-cm plasterki i przełóż do osolonej wody na 10 minut. Wyjmij, opłucz i osusz. Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pieczarki oczyść i usuń trzonki. Warzywa skrop oliwą i ugrilluj na patelni grillowej. Oprósz solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym.
Z pieczywa przygotuj tosty lub grzanki i posmaruj grubo kozim serem. Na połowie kromek poukładaj warzywa i listki bazylii, przykryj pozostałymi czterema tostami.
Chodzież Iwona Komplet tale... | FLORINA KOMPLET TALERZY 6/1... | Villa & Tavola Miranda Komp... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
6-8 dojrzałych średnich pomidorów
200 g twarożku koziego
2 łyżki małych kaparów
2 łyżki uprażonych orzechów piniowych
2 łyżki świeżej kolendry
sól
pieprz
Z umytych pomidorów odetnij wierzchy i ze środka usuń gniazda nasienne. Serek wymieszaj z kaparami, orzechami (odłóż część do dekoracji) i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij pomidorki, udekoruj orzechami i listkami kolendry.
250 g drobnego makaronu (np. muszelki, kolanka)
150 g twardego sera koziego
300 g szpinaku
3 cebule dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól
pieprz
cząstki cytryny do podania
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź.
W rondlu rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni. Dodaj opłukany, osuszony i pokrojony szpinak i przesmażaj około 5 minut. Do sosu dodaj makaron i starty kozi ser, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z cząstkami cytryny.
150 g koziego twarożku
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
4 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
masło i ser typu parmezan do wysypania foremek
Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy pojawią się bąbelki, wlej mleko i podgrzewaj dalej, aż sos będzie gęsty, gładki i błyszczący (możesz użyć trzepaczki, żeby rozbić ewentualne grudki). Dodaj posiekany czosnek, tymianek, kozi serek i żółtka, dokładnie wymieszaj.
Foremki na suflety wysmaruj masłem i wysyp startym parmezanem. Ubij sztywną pianę z białek, delikatnie połącz z masą serową. Napełnij foremki, wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Podawaj od razu po przygotowaniu.