Przepis dla 4 osób
3 pomarańcze
2 pomidory
2 awokado
1 czerwona cebula
10 czarnych oliwek Kalamata bez pestek
200 g sera Manouri
sos:
4 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z pomarańczy
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
sól
pieprz
Ser pokrój w kostkę. Pomarańcze obierz, usuń białą błonkę i podziel na cząstki. Pomidory i awokado obierz i pokrój w kostkę, oliwki - na ćwiartki, a cebulę w krążki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
Składniki na sos zmiksuj, dodaj do sałatki, raz jeszcze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
DUO komplet serwis kawowy 2... | Komplet talerzy 4szt. 113114 | Lubiana Serwis obiadowy Rom... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Przepis dla 4 osób
4 średnie pomidory
farsz:
100 g startego sera Manouri
100 g startego sera Halloumi
2 jajka
4 karczochy
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
sok z 1 cytryny
50 g rukoli
150 ml oliwy extra virgin
Pomidory umyj, osusz, od każdego odetnij górną część o wysokości około 1,5 cm i usuń łyżeczką nasiona. Wnętrze pomidorów posyp solą, cukrem, a następnie je odwróć, by odsączyć sok.
Przygotuj farsz: karczochy oczyść z zewnętrznych liści, zanurz w niewielkiej ilości wody z sokiem z cytryny, by nie ściemniały, a następnie pokrój w kostkę. Dymkę i czosnek posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodaj karczochy i smaż przez 5 minut na dużym ogniu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj na jednolitą masę sery, żółtka jaj, podsmażone karczochy oraz majeranek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Gotowym farszem napełnij pomidory, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 20 minut.
Liście rukoli umieść w sitku, zalej wrzątkiem, potem zimną wodą, następnie odsącz, zmiksuj z oliwą i dopraw solą i pieprzem.
Faszerowane pomidory podawaj skropione oliwą z rukolą.
Banquet Komplet szklanek z ... | Black Red White Helsinki ko... | Black Red White Vario kompl... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Przepis dla 16 osób
masa serowa:
1,4 kg g sera Manouri
450 g cukru pudru
225 g mąki
4 jajka
2 żółtka
400 ml śmietanki 36 proc.
350 ml masła klarowanego
1 opakowanie (450 g) ciasta Filo
500 g posiekanych orzechów włoskich
250 g zwykłego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
400 g miodu
Przygotuj masę: ser utrzyj z cukrem pudrem i śmietanką. Następnie, ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku. Gdy masa będzie puszysta, wsyp mąkę i wymieszaj.
Każdy z arkuszy ciasta filo posmaruj klarowanym masłem. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 30x40cm wysmaruj masłem, a następnie wyłóż połową arkuszy ciasta.
Przygotuj farsz: do zwykłego cukru dodaj orzechy i cynamon, wymieszaj. Połową mieszanki posyp rozłożone w blaszce ciasto, na wierzch wyłóż masę serową, posyp drugą częścią mieszanki i przykryj pozostałymi arkuszami ciasta. Ostrym nożem ponacinaj głęboko porcje, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 80 minut na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika polej baklawę podgrzanym miodem, a gdy wystygnie, podziel na części.
Duo SERWIS KAWOWY 6 OS/21 E... | Duo Serwis kawowy PORTO 50823 | Serwis kawowy Rococo |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki na 4 porcje
200 g sera Manouri
2 łyżki cukru pudru
100 ml śmietany kremówki 30 proc.
4 łyżki konfitury z wiśni
8 pokruszonych herbatników
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżeczki wiśniówki
do dekoracji:
2 łyżki pistacji
4 łyżki rozkruszonych herbatników
1 łyżka pokruszonej czekolady
świeża mięta
Czekoladę zetrzyj na tarce. Pistacje upraż na suchej patelni i posiekaj na mniejsze kawałki. W misce zmiksuj na jednolitą masę ser, cukier puder i śmietankę. Do każdego z czterech pucharków wykładaj kolejno warstwy: 1 łyżkę herbatników, 1 łyżkę konfitury, pół łyżeczki wiśniówki, kremową masę i czekoladę. Następnie powtórz czynność ze wszystkimi składnikami.
Każdy z pucharków udekoruj pistacjami, listkami świeżej mięty, posyp niewielką ilością rozkruszonych herbatników i czekoladą.
La Rochere KWIAT FLEUE 6698 | Leonardo Loop 6szt. 60417 | W.M. Bartleet & Sons T182 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |