1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru
3 jaja
skórka otarta z jednej cytryny
1/2 szklanki oleju
Do małej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce dokładnie wymieszaj jogurt, jajka, cukier i skórkę cytrynową. Następnie, ciągle mieszając, stopniowo dodawaj suche składniki, na końcu olej. Masę przelej do wysmarowanej masłem foremki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 50 min lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Podawaj z marmoladą pomarańczową.
Kaiser La Forme Plus Blacha... | SNB Blacha do pieczenia CIA... | TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZK... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 dojrzałe mango lub 1 puszka mango
100 g białej czekolady
340 g jogurtu
4 łyżki cukru
Przygotuj karmel: na dużej patelni rozpuść cukier i podgrzewaj. Gdy nabierze bursztynowego koloru, wylej go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wystudź i pokrusz lub posiekaj.
Mango pokrój w grubą kostkę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (włóż do miseczki i umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by miseczka nie dotykała tafli wody), lekko przestudź i wymieszaj z jogurtem (jogurt powinien mieć temperaturę pokojową). W czterech szklankach układaj warstwami kostki mango i krem jogurtowy. Wierzch posyp pokruszonym karmelem.
1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta sody oczyszczonej
80 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
żółtko
gruby cukier do posypania
W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i sodę oczyszczoną. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami, tak aby przypominało mokry piasek. W mniejszej misce roztrzep jajko z jogurtem i wlej do suchych składników. Z ciasta ukształtuj kulę, przełóż je na wysypaną mąką stolnicę, zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Dużą foremką wycinaj kształty (np. serduszka) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko roztrzep z odrobiną wody, posmaruj nim wierzch ułożonych ciasteczek i posyp grubym cukrem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 18 min na złoty kolor.
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
3 łyżki miodu
330 g jogurtu o smaku brzoskwini i mango
2 jaja
szczypta soli
Do niewielkiego rondelka przełóż masło i miód, podgrzewaj, aż się rozpuszczą, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka roztrzep z jogurtem. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, zrób w środku dołek i wlej masło z miodem oraz jogurt z jajkami. Całość wymieszaj, by połączyć składniki, jednak nie mieszaj zbyt długo, ponieważ masa powinna być grudkowata. Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i wypełnij gotowym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 min lub do chwili, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, odczekaj około 5 min i delikatnie wyjmij muffinki, po czym przełóż je na metalową kratkę, aby wystygły.
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
600 g jogurtu o smaku owoców leśnych
1 i 3/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka cukru
Sos:
400 g świeżych owoców lub 1 opakowanie (400 g) mrożonej mieszanki kompotowej
cukier do smaku
Żelatynę zalej wodą i sokiem cytrynowym, wymieszaj i odstaw na 15 min, aż napęcznieje. W dużej misce wymieszaj jogurt i 3/4 szklanki śmietanki. Pozostałą śmietankę przelej do rondelka, dodaj łyżkę cukru i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a śmietanka będzie gorąca (nie gotuj). Do gorącej śmietanki dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Ciepłą masę połącz z jogurtem, przelej do małych naczyń lub filiżanek i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Przygotuj sos: do małego rondelka przełóż owoce, zalej niewielką ilością wody i zagotuj. Dopraw cukrem.
Tuż przed podaniem naczynia z panna cottą zanurzaj w gorącej wodzie, ostrym nożem oddzielaj krawędzie i wykładaj na talerzyki. Podawaj polane sosem.
Rada: panna cottę możesz także przygotować i podawać w kieliszkach. Wtedy nie trzeba jej przekładać na talerzyki.