Składniki:
ciasto:
125 g mąki pszennej
75 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
zimna woda
sól
farsz:
250 g nieobranej dyni
1 łyżka oliwy
250 ml śmietany min. 30-proc.
175 g gorgonzoli
3 jajka
kilka listków szałwii
sól
pieprz
Aquanova Carpe Diem szara 6... | BergHOFF Straight Nóż do se... | Kuchenprofi 0750418228 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kawałek dyni (ze skórką i pestkami) posmaruj oliwą i posmarowaną stroną przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 30 minut, aż miąższ dyni będzie bardzo miękki. Wyjmij z pieca i ostudź.
FISKARS Avanti pędzelek 838... | Pyrex Naczynie żaroodporne ... | Tom Gast 4011 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Z upieczonej dyni usuń pestki, wydrąż miąższ do miseczki, a skórkę wyrzuć.
Amefa Łyżka stołowa BAGUETT... | House of Rym Drewniana desk... | Koziol Miseczka Aroma |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i kawałki schłodzonego masła. Ręcznie lub za pomocą miksera rozetrzyj masło z mąką, aż struktura będzie przypominała zacierki lub okruchy chleba. Stopniowo dodawaj po łyżce zimnej wody i szybko zagnieć ciasto - powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest za twarde - dodaj więcej wody. Jeśli za miękkie - podsyp mąką.
Vinzer 89254 | ZAK Designs Miska 58939 | Electrolux Assistent EKM4500 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy do tart o średnicy około 22 cm.
Küchenprofi Naczynie cerami... | Wojdrew Miska drewniana 10 ... | Wojdrew Wałek do ciasta 210... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Dokładnie wypełnij spód i boki formy, dociśnij krawędzie i usuń nadmiar ciasta wystający za boki. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na schłodzonym cieście ułóż pergamin lub folię aluminiową i wysyp na wierzch obciążenie (możesz użyć grochu, fasoli lub specjalnych ciężarków do pieczenia ciasta). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 10 minut. Następnie wyjmij z pieca, ostrożnie usuń pergamin z obciążeniem, ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z pieca, ale go nie wyłączaj.
Miąższ dyni rozgnieć widelcem i wymieszaj z połową śmietany, dopraw solą i pieprzem. Masę wyłóż na podpieczony spód tarty.
Gorgonzolę podziel na kawałki i rozłóż na masie dyni. Pozostałą śmietanę ubij z jajkami i delikatnie wylej na ser.
Tartę udekoruj listkami szałwii i wstaw do piekarnika. Piecz 30-40 minut, aż masa stężeje, a wierzch się zarumieni. Podawaj na ciepło.