Naleśniki i placki

Naleśniki z figami i serem pleśniowym
Naleśniki z figami i serem pleśniowym
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 świeże figi
50g sera typu roquefort
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gdy wystygną, wytnij z nich średniej wielkości kółka.
Figi pokrój w plastry. Na talerzu układaj kółka z naleśników na zmianę z plasterkami fig. Całość posyp pokruszonym serem.

Naleśniki z brazylijskimi orzechami i bitą śmietaną
Naleśniki z brazylijskimi orzechami i z bitą śmietaną
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz
Farsz:
150 g cukru
100 g orzechów brazylijskich
500 ml śmietanki 36 proc.
2 kiwi
20 g cukru pudru
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, cukier, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gdy przestygną, wytnij z nich równe koła.
Przygotuj farsz: na patelni skarmelizuj cukier, dodaj posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj, przelej na pergamin i odstaw do wystygnięcia. Gdy masa będzie już zimna, pokrusz ją na drobne kawałki. Schłodzoną śmietanę ubij, pod koniec dodaj cukier puder. Kiwi obierz i pokrój w plasterki.
Na talerzu ułóż warstwy: plasterki kiwi, następnie bita śmietana, naleśnik, posyp pokruszoną masą z orzechów. Czynność powtórz, zaczynając od bitej śmietany.

Naleśniki z wołowiną i musem z marchewki
Naleśniki z wołowiną i musem z marchewki
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
oliwa do smażenia
sól
pieprz
Farsz:
100 g polędwicy wołowej
500 g marchewki
500 ml mleka
oliwa do smażenia
sól
pieprz
szczypiorek do dekoracji
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotuj farsz: oczyszczoną wołowinę dopraw solą, pieprzem i w całości usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie, po jakieś 4 minuty na każdą ze stron. Mięso powinno być soczyste i różowe w środku.
Przygotuj mus: marchew umyj, obierz, ugotuj w mleku do miękkości, odcedź, a następnie zmiksuj i przetrzyj przez drobne sito.
Upieczoną wołowinę pokrój w grube plastry i zawiń w naleśniki. Roladki zwiąż blanszowanym szczypiorkiem zanurzonym we wrzątku na 5-10 sekund i odcedzonym, a na wierzch ułóż niewielką ilość musu.

Naleśniki z jabłkami i kaszanką
Naleśniki z jabłkami i kaszanką
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
oliwa do smażenia
sól
pieprz
Farsz:
1 jabłko
1/4 szklanki cukru
50 g masła
1 pętko kaszanki
olej
szczypiorek do dekoracji
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotuj farsz: jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małe cząstki. Następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię z masłem, a gdy się lekko zarumieni, dodaj cukier i smaż, aż cukier się skarmelizuje. Kaszankę pokrój w plastry i podsmaż na oleju na osobnej patelni.
Na rozłożony naleśnik ułóż jabłka, potem podsmażoną kaszankę, a całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Naleśniki z paprykowym pesto i kapustą pak-choy
Naleśniki z paprykowym pesto i kapustą pak-choy
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
oliwa do smażenia
20 g cukru
sól
pieprz
Pesto:
2 czerwone papryki
1 ząbek czosnku
10 g prażonych orzechów pinii (sosnowych)
10 g tartego parmezanu
20 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 szt chińskiej kapustki pak-choy
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotuj pesto: paprykę opiecz nad palnikiem kuchenki i obierz ze skórki. Jeżeli nie masz kuchenki gazowej, użyj piekarnika - wyłóż paprykę na blaszkę, skrop niedużą ilością oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na jakieś 10 minut, aż skórka sama będzie odchodziła od miąższu. Nie nacinaj papryki przed pieczeniem.
Upieczoną paprykę razem z orzechami i oliwą zmiksuj w blenderze. Do powstałej masy dodaj tarty parmezan, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i ostudź.
Kapustę zblanszuj. Na naleśnik ułóż pesto, a na wierzch połóż zblanszowany liść pak-choy.

Naleśniki z łososiem i z cytrusami
Naleśniki z łososiem i z cytrusami
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
20 g startej skórki z pomarańczy
mąka
sól
pieprz
Farsz:
100 g łososia wędzonego
2 pomarańcze
2 grejpfruty
50 g koziego sera twarogowego (jeśli kupisz twardy, zmiksuj go w malakserze)
50 ml śmietanki 36 proc.
sól
pieprz
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotuj pastę: ser wymieszaj ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na kremową konsystencję.
Cytrusy obierz ze skórki, usuń białą błonkę i podziel na cząstki. Na naleśniku rozłóż pastę serową, na niej ułóż na zmianę cząstki pomarańczy i grejpfruta, a na wierzch - plasterki łososia zwinięte w różyczki. Podawaj na zimno.

Placki z czekoladą
Placki z czekoladą
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
1 szklanka maślanki
1 jajko
2 łyżeczki rozpuszczonego masła
50 g pokruszonej gorzkiej czekolady
sól
cukier puder
Do miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugiej misce roztrzep jajko i połącz z rozpuszczonym wystudzonym masłem oraz z maślanką. Dodaj do mąki i miksuj, dodając czekoladę.
Smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju na złoty kolor z obu stron. Pankejki powinny delikatnie urosnąć podczas smażenia. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.

Naleśniki z kozim serem i pieczonymi burakami
Naleśniki z kozim serem i pieczonymi burakami
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
sól
pieprz
Farsz:
200 g koziego sera twarogowego (jeśli kupisz twardy, zmiksuj go w malakserze)
100 ml śmietanki 36 proc.
1 średniej wielkości burak
1 gałązka rozmarynu
oliwa
sól
pieprz
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotuj farsz: buraka obierz, pokrój w drobna kostkę, wyłóż na blachę, dodaj igiełki rozmarynu, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10 minut.
Ser wymieszaj ze śmietanką, a następnie z upieczonymi burakami.
Na naleśniki nałóż farsz i zawiń w roladę.

Naleśniki z sosem pomidorowym i oliwkami
Naleśniki z sosem pomidorowym i oliwkami
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos:
1 puszka (400 g) pomidorów bez skóry
suszone oregano
sól
pieprz
kilka listków rukoli
50 g czarnych oliwek
5 jajek przepiórczych
masło klarowane (lub według uznania, zwykłe masło, oliwa, olej)
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotuj sos: pomidory przełóż do rondelka i gotuj, aż się rozpadną. Dodaj szczyptę oregano, dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż sos będzie gęsty.
Z jajek przepiórczych przygotuj jajka sadzone na maśle klarowanym - ważne, żeby z wierzchu były jeszcze surowe.
Na naleśniki wyłóż sos, na nich sadzone jajka i posyp posiekanymi oliwkami. Udekoruj listkami rukoli.

Naleśniki z musem z pasiflory i arbuzem
Naleśniki z musem z pasiflory i arbuzem
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz
Mus:
4 owoce marakui (pasiflory)
1 gruby plaster arbuza
2 łyżki koncentratu z marakui
sól
biały pieprz
2 łyżki śmietanki 36 proc. do dekoracji
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotuj mus: owoce przekrój na pół, wydrąż zawartość i przełóż do rondelka. Do miąższu dodaj koncentrat owocowy i gotuj, aż mus zgęstnieje. Dopraw solą i białym pieprzem.
Z arbuza wydrąż kuleczki lub pokrój go w drobną kostkę.
Złożony naleśnik polej musem owocowym, a dookoła ułóż arbuza. Udekoruj bitą śmietaną.
Rada: koncentrat z marakui jest dostępni w sklepach specjalizujących się w produktach kuchni całego świata

Naleśniki z krewetkami i z musem z awokado
Naleśniki z krewetkami i z musem z awokado
Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
sól
pieprz
curry
Farsz:
1 dojrzałe awokado
100 g oczyszczonych krewetek obranych z ogonkiem 16/20
1/2 czerwonej papryki
1 limonka
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka masła
1 posiekany ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i curry, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotuj farsz: awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w drobne cząstki, przełóż do blendera, dodaj cukier i sok z limonki. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Krewetki usmaż na osolonym maśle z dodatkiem czosnku.
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w bardzo cienkie paski i przesmaż na oleju.
Z naleśników wytnij kółka i układaj na zmianę warstwy z ciasta, musu awokado i krewetek. Udekoruj paskami papryki

Placki z boczkiem i z syropem klonowym
Placki z boczkiem i z syropem klonowym
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
1 szklanka maślanki
1 jajko
2 łyżeczki rozpuszczonego masła
szczypta soli
Farsz:
50 g boczku wędzonego w plastrach
50 g boczniaka
sól
pieprz
oliwa
gałązka rozmarynu
syrop klonowy
Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugiej misce roztrzep jajko i połącz z rozpuszczonym wystudzonym masłem oraz z maślanką.
Pankejki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju na złoty kolor z obu stron. Powinny delikatnie urosnąć podczas smażenia.
Boczek rozłóż na blaszce, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 7 minut. Na drugiej blaszce rozłóż pokrojonego w paski boczniaka, skrop oliwą, dodaj igiełki rozmarynu, dopraw solą, pieprzem i również wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 7 minut
Na pankejku ułóż pieczone grzyby oraz boczek, złóż go na pół i polej syropem klonowym.