Sałata z awokado i tuńczykiem
Składniki:
2 dojrzałe awokado
4 dojrzałe pomidory
2 puszki tuńczyka w zalewie
1 pęczek natki pietruszki
1 cytryna
olej rzepakowy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka odsącz z zalewy. Awokado obierz, pokrój na ćwiartki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Umyte pomidory pokrój w ósemki, natkę posiekaj.
Do 4 miseczek rozłóż po 8 kawałków pomidora, ćwiartki awokado i kawałki tuńczyka. Posyp posiekaną natką, dopraw solą i pieprzem do smaku i skrop olejem. Podawaj od razu.
![]() |
![]() |
![]() |
Duo SERWIS OBIADOWY 12 OS/4... | Lubiana Komplet talerzy pły... | Veroni Porcelana i Ceramika... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałatka z pieczoną dynią
Składniki:
1 mała dynia Hokkaido
4 pomidory
1 opakowanie rukoli
1 mała sałata rzymska
100 g migdałów w słupkach
100 g sera ricotta lub innego serka twarożkowego
olej rzepakowy
sól
pieprz
sos:
2 łyżki miodu
4 łyżki czerwonego octu winnego
8 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół, usuń pestki, następnie pokrój w ósemki i ułóż na wyłożonej papierem blaszcze do pieczenia. Skrop olejem, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 25-30 minut, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię odstaw, aby trochę przestygła.
Składniki sosu wymieszaj. Migdałowe słupki upraż na suchej patelni.
Na umytych i osuszonych liściach sałaty i rukoli układaj plastry upieczonej dyni (nie trzeba jej obierać ze skórki, jeśli jest to Hokkaido), posyp migdałami i dodaj pokruszone kawałki sera ricotta. Polej sosem i od razu podawaj.
![]() |
![]() |
![]() |
THK Komplet filiżanek Geome... | Yamasen Fine Porcelain Komp... | Yamasen Fine Porcelain Komp... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałata z brukselką i orzechami pekan
Składniki:
1/2 kg brukselki
50 g masła
100 g orzechów pekan lub włoskich
1 łyżeczka soli
1 opakowanie miksu sałat lub 1 główka ulubionej sałaty
sos:
3 łyżki białego octu winnego
1 łyżka musztardy Dijon
1 szalotka lub cebulka dymka
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oleju rzepakowego
pieprz do smaku
Przygotowanie:
W żaroodpornym naczyniu do zapiekania rozpuść masło, dodaj umyte i przecięte na pół brukselki oraz orzechy pekan, posyp solą, wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz około 12-15 minut, aż brukselki będą złociste.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj z drobniutko posiekaną szalotką.
Na 4 talerzach rozłóż liście sałaty, a na każdej ułóż porcje pieczonej brukselki i orzechów. Polej sosem i od razu podawaj.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerlach komplet noży 5 szt ... | Gerpol Komplet noży ELEGANCE | KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałata z gruszką, żurawinami i orzechami laskowymi
Składniki:
1 szalotka
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki suszonej żurawiny
1 opakowanie miksu sałat lub 1 duża sałata frisee lub rzymska
2 gruszki
100 g orzechów laskowych
sos:
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pieprz
Przygotowanie:
Szalotkę pokrój w talarki, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut. Umyte gruszki przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plasterki. Orzechy zrumień na suchej patelni, a następnie przestudzone zawiń w ściereczkę i pocieraj, żeby usunąć ciemnobrązową skórkę.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita emulsja. Dopraw pieprzem.
Na 4 talerzach rozłóż umyte i osuszone liście sałaty, plasterki gruszek, posyp żurawinami i orzechami, dodaj szalotkę. Polej sosem i od razu podawaj.
Przepisy i wykonanie: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Sławomir Smolarek
![]() |
![]() |
![]() |
AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL D... | FUCHS sztućcy drewno 16 el ... | Mastergrill Zestaw akcesori... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |