Nie trzeba wybierać się w daleką podróż, by spróbować dobrej kuchni regionalnej. Dla mnie priorytetem jest, by za szyldem restauracji stał kucharz z kraju, którego dania podawane są gościom. Ważne są też rodzime przyprawy, produkty i oczywiście umiejętność gotowania. Taką właśnie ofertę znalazłem w Gdyni w Thai Way - Take Away, gdzie dania domowej kuchni tajskiej przygotowywane są wyłącznie przez Tajów. Wraz z szefową kuchni Bualoy miałem przyjemność przygotowywać te potrawy i muszę przyznać, że to niezwykłe przeżycie dla polskiego kucharza. Tajowie uwielbiają gotować, a jeszcze bardziej rodzinnie celebrować spożywanie posiłków.Kuchnię tajską charakteryzuje mieszanina wyrazistych smaków takich jak ostre chili, kwaskowy tamarynd czy z lekka cierpkie liście limonki. Najczęściej stosowane przyprawy to bazylia, kolendra, galangal, trawa cytrynowa, liście limonki i mięta. Różnorodność potraw zapewniają owoce, warzywa czy owoce morza. Podstawowym składnikiem wszystkich posiłków jest ryż i makaron ryżowy, a nieodzownymi dodatkami: sosy (słodko-pikantny, ostrygowy, sojowy) oraz pasty (curry i chili).
Uwaga! Wszystkie przepisy podane są w proporcjach dla 1 osoby.
Patelnia CAMRY CR 6689 | Patelnia Skeppshult 0130t | Patelnia Skeppshult 0250 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Kaeng Khiao Neua
200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
150 g wołowiny
100 g mleczka kokosowego
3 łyżki rosołu z kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki pokrojonej w kostkę cukinii
2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
2 łyżki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
1 papryczka chili garść pokrojonego w nitki bambusa
3 listki bazylii
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw, przypraw i soli)
W garnku podgrzej olej, dodaj pastę curry, smaż ją około 30 sekund, po czym dodaj pokrojoną w cienkie plastry wieprzowinę i podsmażaj całość około 4 minut. Po tym czasie zalej wszystko mleczkiem kokosowym i rosołem z kurczaka, dopraw przyprawą warzywną, solą i odrobiną cukru. Następnie dodaj pokrojone warzywa oraz bambus, doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, zestaw i dodaj listki bazylii. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Tom Kha Kai
200 g mięsa z piersi kurczaka
150 g mleka kokosowego
2 szklanki wywaru rosołowego z kurczaka
4 małe pieczarki
4 cieniutkie plastry korzenia galangi
1 łodyżka trawy cytrynowej
1 listek limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka świeżego soku z limonki
1/4 łyżeczki świeżego pieprzu
sól
1 łyżka pasty Chili Tom Yam
1 łyżeczka szczypiorku
1 pokrojona cebula
Oczyszczone i umyte filety z kurczaka pokrój na cienkie paseczki i smaż w woku na oleju około 2 minut. Do garnka wlej mleko kokosowe i rosół. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i dodaj: pastę Chili Tom Yam, mięso z kurczaka, pokrojone w cząstki pieczarki i cebulę, plastry korzenia galangi, pokrojoną w paseczki trawę cytrynową i listek limonki, sos rybny, sok z limonki, pieprz i sól. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaj szczypior.
Tom Jued Wun Sen
100 g makaronu ryżowego
4 liście kapusty pekińskiej
2 gałązki kolendry z korzeniem
3 ząbki czosnku
świeży pieprz tłuczony w moździerzu
sól
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 szklanki bulionu wołowego
2 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw, przypraw i soli)
Makaron zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut, a następnie odsącz. Kapustę pokrój w grube paski. Liście, łodyżki i korzenie kolendry drobno posiekaj. Czosnek, korzenie kolendry, sól i pieprz zmiksuj w blenderze na pastę. Mięso dopraw solą i pieprzem. W garnku zagotuj litr wody, dolej bulion i przygotowaną pastę. Z mięsa ulep klopsiki, po czym wrzucaj je do wrzącej zupy. Po 3 minutach dodaj przyprawę warzywną, kapustę, makaron, sos rybny i gotuj całość jeszcze około 2 minut. Dopraw pieprzem i listkami kolendry.
Rada: Jeśli nie masz korzeni kolendry, dodaj więcej posiekanych listków
Tom Yam Kung
6 średniej wielkości świeżych
obranych krewetek (16/20)
150 g mleka kokosowego
1 szklanka wywaru rosołowego z kurczaka
4 małe pieczarki
4 cieniutkie plastry korzenia galangi
1 łodyżka trawy cytrynowej
listek limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka świeżego soku z limonki
1/4 łyżeczki świeżego pieprzu
sól
1 łyżeczka szczypiorku
1 łyżka pasty Chili Tom Yam
1 mała pokrojona cebula
Do garnka wlej mleko kokosowe i rosół. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i dodawaj: pastę Chili Tom Yam, oczyszczone i pokrojone w cząstki pieczarki i cebulę, plastry korzenia galangi, pokrojoną w paseczki trawę cytrynową i listek limonki, sos rybny, sok z limonki, pieprz i sól. Całość gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dorzuć krewetki, szczypior i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Kai Jiaw Phak
1 pomidor
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki oleju do smażenia
3 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
sól
świeży pieprz
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw, przypraw i soli)
2 łyżki szczypiorku
Pomidora pokrój w ćwiartki. Cebulę i szczypiorek pokrój w grube plastry. Marchew zetrzyj na tarce na cienkie nitki. W woku rozgrzej olej, rozbij jajka, a kiedy lekko się zetną, dodaj cebulę, marchew, sos sojowy, cukier, przyprawę warzywną, sól i pieprz. Omlet smaż, aż się zetnie do ulubionej konsystencji, przed podaniem posyp szczypiorkiem. Do smaku możesz dodać odrobinę keczupu.
Kaeng Khiao Wan Mu
200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczka zielonej pasty curry
150 g wieprzowiny
100 g mleczka kokosowego
3 łyżki rosołu z kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki pokrojonej w kostkę cukinii
2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
2 łyżki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
1 papryczka chili
garść pokrojonego w nitki bambusa
3 listki bazylii
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw, przypraw i soli)
W garnku podgrzej olej, dodaj pastę curry, smaż ją około 30 sekund, po czym dodaj pokrojoną w cienkie plastry wieprzowinę i podsmażaj całość około 3 minut. Po tym czasie zalej wszystko mleczkiem kokosowym i rosołem z kurczaka, dopraw przyprawą warzywną, solą i odrobiną cukru. Następnie dodaj pokrojone warzywa oraz bambus, doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, zestaw i dodaj listki bazylii. Podawaj z ryżem jaśminowym
Kai Phat Met Ma Muang
200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki orzeszków nerkowca
2 roztarte ząbki czosnku
200 g pokrojonej w kostkę piersi kurczaka
1 łyżka krojonej w kostkę czerwonej papryki
1 łyżka krojonej w kostkę zielonej papryki
2 pokrojone w kostki pieczarki
1 mała krojona cebula dymka
3 różyczki (ok. 80 g) brokuła
1/2 pokrojonej w plastry małej marchewki
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego (Katjap Manis)
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw, przypraw i soli)
3 (2+1) łyżki rosołu z kurczaka
sól
1 łyżka mąki
W woku podgrzej olej, dodaj orzeszki nerkowca, smaż minutę, a potem dodaj czosnek i kurczaka. Całość podsmażaj 4 minuty, potem dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejną minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj sosy, cukier, sól przyprawę warzywną i 2 łyżki rosołu. Po 3 minutach dodaj mąkę rozrobioną z łyżką rosołu, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Kai Jiaw Kungsap
2 łyżki oleju do smażenia
6 średniej wielkości świeżych
obranych krewetek (16/20)
1 mała cebula
1 łyżka szczypiorku
3 jajka
1/2 marchewki startej na niteczki
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw, przypraw i soli)
sól
świeży pieprz
cukier
cząstki pomidora
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć krewetki i smaż je minutę. Cebulkę i szczypior pokrój na grube plastry. W woku rozgrzej olej, wbij jajka, a gdy się lekko zetną, dodaj krewetki, cebulę, marchewkę, sos sojowy, przyprawę warzywną, sól, pieprz oraz odrobinę cukru, a na końcu cząstki pomidora. Całość wymieszaj. Smaż omlet, aż będzie miał ulubioną konsystencję. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Możesz dodać do smaku odrobinę keczupu.
Pad Thai Kung
200 g makaronu ryżowego
6 surowych krewetek 16/20
1 jajko (roztrzepane)
2 ząbki posiekanego czosnku
1 papryczka chili
1 grubo siekana cebula
3 łyżki kiełków fasoli mung
3 łyżki orzechów nerkowca
4 łyżki oliwy do smażenia
sos:
50 ml przecieru pomidorowego
50 ml sosu rybnego
1/2 łyżeczki sosu chili
sok z 2 limonek
2-3 łyżki brązowego cukru
Makaron zalej letnią wodą, pozostaw na noc, a potem odsącz. Przygotuj sos: zmiksuj przecier, sos rybny, sos chili, sok z limonek oraz cukier i odstaw na godzinę. Krewetki oczyść. Na dużej patelni typu wok rozgrzej oliwę. Z jednej strony woka zacznij smażyć krewetki, a z drugiej ? roztrzepane jajko. Po 1 minucie dodaj czosnek i posiekaną papryczkę chili. Mieszając wszystko, smaż przez kolejną minutę. Następnie dorzuć makaron, cebulę, wszystko zalej sosem i bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec wrzuć kiełki, raz jeszcze zamieszaj i posyp posiekanymi orzechami nerkowca.
Phat Priao Wan Pak
150 g ugotowanego ryżu jaśminowego
2 łyżki oleju
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka kostek świeżego ananasa
2 pokrojone w kostkę pieczarki
1 mała pokrojona cebula
3 różyczki brokuła
1 łyżka pokrojonego w kostkę ogórka
1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
1 łyżka pokrojonej w kostkę zielonej papryki
1/2 pokrojonej w plastry małej marchewki
3 łyżki rosołu z kurczaka
2 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu ostrygowego
1/2 łyżki cukru
sól
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (mieszanki suszonych warzyw, przypraw i soli)
2-3 małe cząstki średniej wielkości pomidora
W woku podgrzej olej, dodaj do niego czosnek, smaż minutę, a następnie dodaj ananasa, pieczarki oraz wszystkie warzywa poza pomidorami. Podsmażaj kolejną minutę, po czym dodaj rosół, keczup, sos ostrygowy, przyprawę warzywną, cukier, sól, a na koniec pomidory. Zwiększ maksymalnie ogień i smaż całość jeszcze 5 minut. Podawaj z ryżem.
Pad Thai Mo
200 g makaronu ryżowego
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki sosu rybnego
1/2 łyżeczki sosu chili
1/4 szklanki soku z limonki
2-3 łyżki brązowego cukru
4 łyżki oliwy
150 g wieprzowiny pokrojonej w niewielkie plastry
1 jajko (roztrzepane)
2 ząbki posiekanego czosnku
1 papryczka chili
1 grubo siekana cebula
3 łyżki kiełków fasoli mung
3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
Makaron zalej letnią wodą, pozostaw na noc, a potem odsącz. Zmiksuj przecier, sos rybny, sos chili, sok z limonki oraz cukier i odstaw na godzinę. Na dużej patelni typu wok, rozgrzej cztery łyżki oliwy. Z jednej strony smaż około 2 minut wieprzowinę, a obok dodaj po jednej minucie roztrzepane jajka i poczekaj aż się zetną. Po 2 minutach dodaj czosnek oraz posiekaną papryczkę chili i wymieszaj wszystko. Następnie dorzuć makaron, cebulę, wszystko zalej sosem i bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj kiełki, jeszcze raz zamieszaj i posyp posiekanymi orzeszkami nerkowca.
Khao Pat Kung
2 łyżki oleju
2 ząbki roztartego czosnku
6 świeżych, obranych krewetek z ogonkami (16/20)
1 mała cebula dymka
1 jajko
200 g ryżu jaśminowego
1 marchewka starta na niteczki
1/2 pomidora
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego (Katjap Manis)
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
świeży pieprzłyżka krojonego szczypiorku
3 plastry świeżego ogórka
1 cząstka cytryny
sól
W woku podgrzej olej, dodaj do niego czosnek, krewetki i smaż około 3 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną cebulę, jajko, ugotowany ryż jaśminowy, marchewkę, cząstki pomidorów, sosy, sól, cukier i świeży pieprz. Smaż wszystko około 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodaj pokrojony szczypior i ogórek. Podawaj z cząstką cytryny do smaku.