przepis na 20 szt.
300 g orzechów włoskich
200 g cukru pudru
4 białka
50 g mąki pszennej
Odłóż kilka orzechów do dekoracji, a resztę zmiel. Białka ubijaj na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy już cały cukier wsypiesz do masy, ubijaj dalej nad parą tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Następnie wsyp do masy zmielone orzechy, mąkę i wymieszaj. Na posmarowaną blaszkę wykładaj po 1 dużej łyżce masy, rozpłaszcz ją i wyrównaj. Metalowym kółkiem wyrównaj brzegi każdego ciasteczka, zabierając resztki odkrojonej kółkiem masy. Na środku każdego kółeczka połóż orzech. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 st. C i piecz około 20 minut.
ESPERANZA SPIENIACZ DO MLEK... | Ootb Spieniacz do Mleka 713003 | QUISELLE Spieniacz do mleka... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
przepis na 15 dużych sztuk
4 białka
200 g cukru
300 g wiórków kokosowych
50 g mąki pszennej
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i mąkę. Wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wykładaj na nią kokosanki, formując owalne grube ciasteczka.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut.
Ambition serwis kawowy Fala... | DUO HEMINGWAY KWADRAT Serwi... | Karolina Serwis kawowy HIRU... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
przepis na 30 szt.
250 g mąki
200 g masła
60 g cukru pudru + 4 łyżki
sok i skórka z 1/2 cytryny
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka gęstej śmietany
1/2 szklanki gęstej marmolady lub dżemu
Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, sól, żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko gęste ciasto i włóż do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na pół, jedną część schowaj do lodówki, a drugą rozwałkuj.
Podziel ciasto na kwadraty o boku ok. 5 cm. Każdy przetnij na pół po przekątnej, tak by powstał trójkąt równoramienny. Nabierz około ćwierć łyżeczki dżemu, połóż na brzegu przy najdłuższym boku i zroluj rogalik, zakręcając jego boki lekko do środka w półksiężyc.
Wyłóż na blachę posmarowaną masłem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut.
Do czterech łyżek cukru pudru dodaj sok oraz posiekaną skórkę z cytryny i smaruj rogaliki po ostygnięciu.
Eva Solo CafeSolo zaparzacz do kawy | Koziol Zaparzacz do kawy |
Officina Alessi Zaparzacz do kawy |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
przepis na 20 szt.
2 białka
200 g mielonych migdałów ze skórką
200 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli
masło do natłuszczenia blaszki
Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier puder, cynamon i sól. Odłóż 1/3 masy białkowej do osobnego naczynia. Do pozostałej masy dodaj zmielone migdały. Blachę posmaruj masłem i nakładaj na nią masę, używając łyżki oprószonej cukrem pudrem.
Odłożoną masę białkową włóż do szprycy i wyciskaj paseczek na wierzchu każdego ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut na dolnej półce, zaglądając pod koniec pieczenia.
Po wystudzeniu, każde ciasteczko posyp szczyptą cynamonu.
DE LONGHI EN 550 S Lattissi... | Krups Nespresso XN1005 | Tchibo Cafissimo Pure 326529 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
przepis na 8 sztuk
200 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
40 g cukru pudru
1 jajko
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g czekolady deserowej
100 g białej czekolady
280 g dżemu pomarańczowego (1 słoiczek)
2 łyżeczki rumu
1 galaretka pomarańczowa
2-3 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki kremówki
Przesiej mąkę na stolnicę, wsyp cukier i dodaj masło. Posiekaj masło nożem, równocześnie je mieszając. Dodaj jajko, mieszaj, siekając, aż składniki zaczną się łączyć. Dokończ zagniatanie ciasta ręką, następnie zawiń je w przezroczystą folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozłóż je na stolnicy, przykryj folią i lekko rozwałkuj. Filiżanką lub metalowym pierścieniem wykrawaj z ciasta kółka o rozmiarze mniej więcej odpowiadającym foremce wraz z bokami. Włóż wycięte ciasto do foremek posmarowanych masłem, przygniataj dłońmi i nakłuj widelcem kilka razy dno. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 15 minut. Wyjmij i ostudź ciastka.
Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Zostaw trochę wiórków czekoladowych do przybrania, a pozostałe roztop w kąpieli wodnej. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją, schłodź aż do momentu, kiedy zacznie tężeć.
Po ostudzeniu tartaletek skrop ich dno kilkoma kropelkami rumu, włóż po jednej łyżce dżemu, zalej tężejącą galaretką i wypełnij czekoladą. Ozdabiaj wiórkami czekolady i skórką pomarańczową lub kroplą białej roztopionej czekolady zmieszanej z 2 łyżkami kremówki.
Kaiser Zestaw foremek do ta... | Lekue Foremka na mini tarta... | Mastrad MA-F44355 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
przepis na 20 szt.
250 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
1 czubata łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier puder. Dodaj masło, jajko i wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto rozwałkuj na stolnicy, a następnie dwoma metalowymi kółeczkami wycinaj krążki i wykładaj je na blachę posmarowaną masłem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 8-10 minut.
Poczekaj chwilę, aż ostygną, zdejmij z blachy i przechowuj w pudełku na ciastka.
Banquet Przyciemniane Szkla... | Crystal Julia Szklanki 2476 | Szklanki do kawy Latte 260 ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
przepis na 50 sztuk
250 g mąki pszennej
120 g miodu
70 g masła
50 g cukru pudru
1-2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
5 rozłupanych i zmielonych ziarenek kardamonu
5-6 zmielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Miód włóż do rondelka i podgrzewaj, aż będzie płynny. Dodaj do mąkę, masło i cukier puder. Wbij jajka, dodaj sodę razem z przyprawami i wyrób ciasto. Rozwałkuj, wycinaj foremkami dowolne wzory i wykładaj na blachę.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170 st. C i piecz około 15 minut.
Po ostudzeniu posyp cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem.
Lekue PODRÓŻE 3000027SURM017 | Lekue Zestaw świąteczny do ... | Zestaw Foremek Świątecznych... |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
przepis na 30 szt.
80 g mąki pszennej
80 g miałkiego cukru
80 g masła
2 duże jajka
1 laska wanilii
Masło rozpuść w rondelku i odstaw. Rozbij jajka i żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, a pod koniec ubijania dodaj ostrożnie roztrzepane żółtka oraz stopniowo dosypuj mąkę. Nożem rozkrój wanilię i zeskrob drobne ziarenka do masy. Następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Foremki natłuść margaryną, do każdej włóż ciasto do ok. 2/3 jej objętości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 8-10 minut.
KOMPLET: 2 PORCELANOWE FILI... | KOMPLET: 2 PORCELANOWE FILI... | KOMPLET: 2 PORCELANOWE FILI... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
przepis na 35 szt.
400 g mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 g masła
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
150 g cukru
Suche składniki zmieszaj w misce. Czekoladę najpierw zetrzyj na tarce lub połam na drobne kawałki, a następnie roztapiaj najlepiej w metalowej miseczce umieszczonej nad parującą w garnku wodą. Ważne! Dno miseczki nie może dotykać lustra wody. Do suchych składników dodaj żółtka, masło i czekoladę, zamieszaj łyżką, a potem ugniataj ręką.
Zagniecione ciasto włóż na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą foremki wycinaj serduszka i przenoś je ostrożnie szerokim nożem na posmarowaną margaryną blaszkę.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 st. C i piecz około 12 minut.
Dary Natury Przyprawa do ka... | Fabbri Mixybar Syrop Do Kaw... | Śmietanka do kawy Cremona 2... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
przepis na 9 szt.
200 g gorzkiej dobrej czekolady
50 g masła
20 g cukru pudru
20 g posiekanych pistacji
20 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki kakao
Czekoladę zetrzyj na drobnej tarce, rozpuść nad garnkiem z parującą wodą, tak by naczynie z czekoladą nie dotykało lustra parującej wody. Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier oraz masło, wymieszaj i włóż do lodówki na około godzinę.
Po schłodzeniu oprósz dłonie kakao. Łyżeczką nabieraj masę czekoladową i dłońmi uformuj kulki. Trzy z nich obtocz w posiekanych pistacjach, kolejne trzy w wiórkach kokosowych, a ostatnie w kakao. Włóż do papierowych muffinkowych foremek i przechowuj w lodówce maksymalnie 2-3 dni.
BIALETTI MOKA INDUCTION ANT... | GAT Kawiarka SHOW ORANGE | Kawiarka GAT Regina 6 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
przepis na 6 porcji
4 jaja
500 g serka mascarpone
200 g biszkoptów
2 łyżki brandy
1 szklanka mocnej dobrej kawy
200 g cukru
1 cukier waniliowy
kakao lub kawa granulowana do dekoracji
Żółtka utrzyj z cukrem. Osobno ubij białka, które następnie wymieszaj z serkiem i żółtkami. Wlej kawę do podłużnego głębokiego naczynia, dodaj brandy i zamieszaj. Biszkopty na krótko zamaczaj w kawie i układaj w pucharkach na przemian z 1-2 łyżkami masy serowo-jajecznej. Deser zakończ masą na górze, posyp granulowaną kawą lub kakao.
Dla urozmaicenia możesz ewentualnie włożyć w masę pionowo kawałek biszkopcika.
Bormioli Rocco Ypsilon Puch... | La Rochere Pucharki do lodó... | Pucharki do lodów 270ml 6szt |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
przepis na 3 duże blachy ciasteczek
500 g mąki pszennej
250 g margaryny
150 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka, szczypta soli
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj zimną margarynę i posiekaj ją nożem. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka. Gdy ciasto zacznie formować się w grudki, szybko zagnieć je dłońmi, uformuj w kulę, zawiń w przezroczystą folię i włóż do lodówki.
Po schłodzeniu podziel ciasto na 3 części, rozwałkuj każdą z osobna i za pomocą drobnych foremek wykrawaj małe ciasteczka. Posmaruj blaszkę margaryną lub wyłóż pergaminem, a następnie układaj na nim ciasteczka. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 st. C i piecz około 8-10 minut.
Bosch MKM 6003 | Graef CM702 | SCARLETT SL 1545 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |