Włochy
2 średnie bakłażany
50 g pecorino romano, grana padano lub parmezanu
100 g sera ricotta
1 puszka (400 g) siekanych pomidorów pelati
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
gałązka bazylii
50 ml oliwy
sól
pieprz
makaron karbowane rurki (capricci)
Bakłażany umyj, pokrój w dość grubą kostkę i przełóż do miski. Przesyp solą i odstaw na minimum pół godziny, żeby puściły sok. Po tym czasie wylej płyn, a bakłażany dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekany czosnek i bakłażana. Smaż, mieszając, aż bakłażan się przyrumieni, następnie dodaj pomidory wraz z sosem, koncentrat pomidorowy i posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem. Duś około 10-15 minut, aż bakłażan zmięknie, a sos zgęstnieje.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odsącz.
Wymieszaj gorący makaron z sosem, posyp parmezanem, nakładaj na talerz, a na wierzchu każdej porcji połóż po jednej łyżce sera ricotta.
Bergner Garnek Makaronu Bg-... | Kinghoff Garnek do Makaronu... | Silit Garnek 0524186811 24cm |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Włochy
200 g wędzonego boczku
500 g podłużnych pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki pesto z suszonych pomidorów (pesto romano)
125 ml śmietany 22 proc.
50 g pecorino romano, grana padano lub parmezanu
sól
pieprz
cukier (opcjonalnie)
makaron rurki bez skosów (rigatoni)
Zetrzyj ser na tarce. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Boczek pokrój w paski i usmaż na chrupko na suchej patelni tak, aby wytopił się tłuszcz. Do boczku dodaj pomidory i duś, aż pomidory zmiękną. Dodaj pesto, śmietanę, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru, jeśli pomidory były kwaśne. Wymieszaj i duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Przełóż na patelnię z gorącym sosem i wymieszaj
Porcje makaronu podawaj posypane serem.
Ćmielów Komplet Talerzy des... | Villa & Tavola Alessandro K... | Villa & Tavola Lord Komplet... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Włochy
450 g polędwicy wieprzowej
2 nieduże cukinie
1 cebula
pęczek bazylii
80 g masła
150 g czarnych oliwek bez pestek
60 g tartego parmezanu
sól
pieprz
makaron świderki (fusilli)
Mięso pokrój w plasterki i zrumień na połowie masła. Zdejmij mięso z patelni, oprósz solą i pieprzem.
Na patelnię dodaj pozostałą część masła i pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, często mieszając i kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki cukinie. Smaż, aż cukinia zmięknie, ale będzie wciąż chrupiąca. Dodaj oliwki i wymieszaj sos.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
Świderki podawaj z sosem posypane tartym parmezanem.
Duka Blok na Noże Kuchenne ... | Nuova POJEMNIK NA NOŻE - Me... | Victorinox 7.7053.0 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Włochy
120 g łuskanych orzeszków pistacjowych
1 pęczek rukoli
100 g sera pecorino romano, grana padano lub parmezanu
150 ml oliwy
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
makaron spaghetti
Rukolę umyj i osusz. Orzeszki upraż na suchej patelni, wystudź i zmiksuj na gładką masę z rukolą, startym serem i oliwą. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj więcej oliwy. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odlewając makaron, zostaw kilka łyżek wody, w której się gotował.
Do makaronu dodaj kilka łyżek pesto i wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty, dolej kilka łyżek zachowanej wody z gotowania.
Podawaj posypany serem i udekorowany listkami rukoli.
Maszynka do makaronu - ręczna | Tarmex Krajarka do makaronu... | Unold 68801 Nudelmeister |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Włochy
250 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
100 g pecorino romano, grana padano lub parmezanu
100 g orzeszków pinii (sosnowych)
sól
pieprz
makaron wstążki (tagliatelle)
Orzeszki upraż na suchej patelni. Ser zetrzyj na tarce.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odlej, przełóż z powrotem do garnka i postaw na małym ogniu. Dodaj śmietankę, skórkę i sok z cytryny oraz ser. Wymieszaj i podgrzewaj chwilę, aż sos zgęstnieje.
Przed podaniem porcje makaronu posyp uprażonymi orzeszkami pinii.
BLAUMANN Przybory kuchenne ... | Drewniane przybory kuchenne... | Stellar REVOLVIN Akcesoria ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Włochy
1,5 kg dyni
4 ząbki czosnku
150 ml bulionu z kurczaka (lub więcej, zależy od dyni)
100 ml oliwy
150 ml śmietany 22 proc.
50 g tartego parmezanu
gałązki tymianku
sól
pieprz
makaron szerokie wstążki (papardelle)
Dynię oczyść, usuń pestki, umyj, odetnij skórkę, a miąższ pokrój na kawałki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, dodaj nieobrane ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 40 min., aż dynia będzie miękka - widelec powinien wchodzić w nią jak w ugotowanego ziemniaka.
Przestudzoną dynię zmiksuj z upieczonym i obranym ze skórki czosnkiem, dodaj gorący bulion, śmietanę i posiekany tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Podawaj wymieszany z gorącym sosem i posypany parmezanem.
Wojdrew Komplet przypraw + ... | KAPP Komplet na przyprawy 5... | Wojdrew Komplet 20 przypraw... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Włochy
500 ml bulionu z kurczaka
1 puszka (400g) soczewicy
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
świeży tymianek
80 ml oliwy
śmietana 22 proc. (opcjonalnie)
sól
pieprz
makaron rurki ukośnie ścięte (penne)
Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce, umytego selera i obraną cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Do rondelka wlej oliwę i dodaj czosnek. Kiedy oliwa się rozgrzeje, a czosnek zacznie się rumienić, dodaj posiekaną marchewkę i selera. Smaż, aż warzywa będą rumiane. Dodaj odsączoną z zalewy soczewicę i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 8 minut, aż sos trochę odparuje. Dodaj śmietanę i tymianek, dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
Sos wymieszaj z gorącym makaronem, podziel na porcje i podawaj.
USA
150 g sera cheddar
250 g sera gruyere
100 g sera parmezan
500 ml śmietanki 30 proc.
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
makaron kolanka
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewaj do momentu, aż śmietanka będzie bliska zagotowania. Dodaj starte sery, musztardę, paprykę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Podgrzewaj sos, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, około 5 minut.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
Do gorącego makaronu wlej sos, wymieszaj i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Tajlandia
400 g filetów z piersi kurczaka
4 dymki ze szczypiorem
3 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej pasty curry (lub mniej, jeśli sos ma być łagodniejszy)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
750 ml mleka kokosowego
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oleju
pęczek kolendry
makaron ryżowy lub jajeczny
Czosnek i dymkę posiekaj. Mięso oczyść, umyj i pokrój na niewielkie kawałki.
Na patelni (lub w woku) rozgrzej olej, dodaj dymkę i czosnek i smaż przez chwilę, energicznie mieszając. Dodaj pokrojonego kurczaka , pastę curry i smaż, aż kurczak lekko się zrumieni, a pasta zacznie mocno pachnieć. Następnie dodaj mleko kokosowe, sos rybny, cukier i sok z limonki. Kolendrę posiekaj i część dodaj do sosu, a część zostaw do posypania gotowej potrawy. Duś, aż sos zgęstnieje.
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
Podawaj z gorącym sosem posypany kolendrą.
Chiny
600 g polędwicy wieprzowej
6 dymek
150 g groszku cukrowego (możesz użyć mrożonego)
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
2 łyżki oleju
szczypta płatków chilli (lub 1 posiekana mała papryczka chilli)
1/2 szklanki (125 ml) bulionu
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka sosu rybnego
2/3 szklanki sosu ostrygowego
pęczek kolendry
100 g orzeszków ziemnych
makaron ryżowy
Orzeszki upraż na suchej patelni. Dymki posiekaj, osobno białą i zieloną część. Polędwicę pokrój w cienkie paseczki.
Wymieszaj bulion, sos z limonki, sos rybny i sos ostrygowy.
Na dużej patelni (lub w woku) rozgrzej olej, dodaj imbir, dymkę, polędwicę i smaż, cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodaj groszek i chilli. Następnie dolej sos i duś, aż ten zgęstnieje.
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu i podawaj z sosem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
Chiny
650 g mielonej wieprzowiny
6 dymek ze szczypiorem
200 ml bulionu wołowego
1 ogórek wężowy
3 łyżki sosu hoisin
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
pęczek kolendry
kiełki fasoli lub soi
1 łyżka soku z limonki
makaron ryżowy nitki
Na dużą patelnię (lub wok) wlej olej i dodaj posiekany czosnek i dymkę. Smaż chwilę, następnie dodaj mieloną wieprzowinę i smaż cały czas mieszając, aż mięso się zrumieni.
Bulion wymieszaj z sosem hoisin, cukrem i olejem z orzeszków ziemnych. Wlej do mięsa i duś, aż sos zgęstnieje.
Ogórka pokrój w półplasterki i wymieszaj z posiekaną kolendrą, kiełkami i sokiem z limonki.
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Podawaj z gorącym sosem i sałatką z ogórka.