W jednym garnku

Kartoflany gulasz
1 kg ziemniaków
1 czerwona papryka
2 zielone papryki
1 cebula
2 gałązki szałwii
2 łyżki roztopionego masła
250 g kiszonej kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
330 ml soku pomidorowego
150 ml bulionu warzywnego
100 ml mocnego wytrawnego czerwonego wina
sól
biały pieprz
Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Szałwię umyj i także pokrój w paski, a cebulę w krążki.
W dużym garnku na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i szałwię. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś około 5 minut. Następnie dolej bulion, sok pomidorowy i wino. Dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj do momentu, aż gulasz odparuje. Na koniec ewentualnie raz jeszcze dopraw solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Roemertopf Classik Garnek r... | SKK - Titanium Induction - ... | Morphy Richards 48898 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kiełbasa gotowana z soczewicą
3 łyżki oliwy z oliwek
8 sztuk kiełbasy myśliwskiej (o długości około 15 cm)
1 cebula posiekana
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 łyżki rozmarynu posiekanego
800 g pomidorów z puszki
16 pokruszonych jagód jałowca
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 liść laurowy
1 suszona papryczka chili
200 ml czerwonego wina
100 g zielonej soczewicy
gałązki rozmarynu do dekoracji
Każdy kawałek kiełbasy pokrój na 3 mniejsze. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż przez 5-10 minut, by z każdej strony dobrze się zarumieniła. Zdejmij z patelni i odłóż. Zmniejsz ogień, wrzuć cebulkę, czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista i miękka, ale się nie zarumieni. Dosyp posiekany rozmaryn, wymieszaj, a następnie dodaj pomidory i duś na bardzo małym ogniu, około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wsyp pokruszone owoce jałowca i gałkę muszkatołową, dodaj liść laurowy i chili. Wlej wino i 400 ml wody. Zagotuj, po czym dodaj soczewicę i usmażone kiełbaski. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i trzymaj na małym ogniu około 40 minut, aż do chwili, gdy soczewica będzie miękka. W tym czasie kilka razy zamieszaj. Przed podaniem usuń liść laurowy, chili i udekoruj świeżym rozmarynem.
![]() |
![]() |
![]() |
Patelnia głęboka Fissler Sp... | SKK - Titanium Induction - ... | SKK - Titanium Induction - ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Gulasz z wołowiny i małych cebulek
2 łyżki oliwy z oliwek
450 g małych cebulek - szalotek
2 ząbki czosnek przekrojone na połówki
900 g krojonej w kostkę wołowiny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
1 butelka mocnego czerwonego wina
skórka i sok z 1 pomarańczy
1 liść laurowy
siekana natka pietruszki
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzucić czosnek i cebulki w całości. Smaż przez 5 minut, aż zmiękną i przyrumienią się na złoty kolor. Dodaj wołowinę i cały czas mieszając, smaż przez 5 minut, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron. Nie przerywając mieszania, dodawaj cynamon, goździki, kminek i przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wlej wino, dodaj skórkę, sok z pomarańczy i listek laurowy. Doprowadź do wrzenia, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Piecz gulasz godzinę, a potem zdejmij pokrywkę, zamieszaj i już bez przykrycia piecz kolejną godzinę. Podawaj posypany zieloną pietruszką.
![]() |
![]() |
![]() |
Domotti AZALIA KOMPLET OBIA... | Komplet obiadowy Luminarc C... | Komplet obiadowy Luminarc P... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
4 piersi kurczaka
oliwa do smażenia
1 cebula
2 ząbki czosnku
imbir
szafran
500 ml bulionu drobiowego
2 kiszone cytryny (przepis znajdziesz tutaj)
2 łyżki zielonych oliwek
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok wyciśnięty z jednej cytryny
sól
pieprz
W rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż pokrojone w paski mięso i zdejmij z ognia. Do mięsa dodaj pokrojoną w paski cebulę, zmiażdżony czosnek, imbir i szafran. Zalej wszystko ciepłym bulionem, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie ustaw rondel na średnim ogniu i duś potrawę pod przykryciem około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. Cytryny pokrój w plastry i usuń pestki. Do dania dodaj oliwki, cytryny, migdały, natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez 5-7 minut. Podawaj na ciepło z chlebem lub ziemniakami.

Cielęcina duszona w czerwonym winie
900 g cielęciny
25 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy z oliwek
350 g małych cebulek szalotek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
350 g marchewki pokrojonej w plasterki
300 ml wytrawnego czerwonego wina
150 ml bulionu warzywnego
400 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki)
skórka z 1 cytryny
1 listek laurowy
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka siekanej bazylii
1 łyżka siekanego tymianku
sól
pieprz
Mięso umyj, pokrój w kostkę i obtocz w mące. W dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzej oliwę, wrzucaj mięso partiami i smaż około 10 minut, a gdy się zarumieni, wyjmuj łyżką cedzakową.
Do garnka wrzuć obrane i przekrojone na pół cebulki, marchewkę, czosnek i smaż około 5 minut. Gdy warzywa zmiękną, ponownie przełóż do naczynia mięso, wlej wino, bulion, dodaj pomidory, skórkę z cytryny, listek laurowy i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Podawaj na gorąco z ryżem.

Kiełbasa z białą fasolą
6 szt. kiełbasy wieprzowej np. frankfurterki, przekrojonych na pół
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
6 ząbków czosnku
240 g papryki żółtej lub czerwonej opieczonej
2 puszki białej fasoli osączonej z zalewy i opłukanej
1 i 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
6 łyżek natki posiekanej pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
oliwa z oliwek do skropienia potrawy
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kawałki kiełbasy z wszystkich stron, aż zbrązowieją i będą miękkie. Wyjmij je łyżką cedzakową, a na tą samą patelnię wrzuć 3 całe ząbki czosnku i smaż na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dorzuć pokrojoną w paski paprykę, kiełbaski i fasolę. Całość wymieszaj, smaż jeszcze na małym ogniu około 2 minut i dopraw solą i pieprzem. Pozostałe 3 ząbki czosnku rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli lub przeciśnij przez praskę i delikatnie posól. Następnie wymieszaj ze skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Tą mieszankę dodaj do dania tuż przed podaniem, wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny i delikatnie skrop oliwą.

Pieczona fasola Jaś
400 g moczonej przez kilka godzin fasoli Jaś
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 pomidory
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
120 ml oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól
pieprz
Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny. Następnie ją odcedź, zalej ponownie wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 10 minut. Potem zmniejsz ogień, przykryj, gotuj tak długo, aż będzie miękka, i odcedź.
Czosnek i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory także pokrój na plastry, ale nie obieraj. W garnku rozgrzej olej, wrzucić czosnek, cebulę, pomidory i zieloną pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 4 minuty. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż fasolę, posyp majerankiem, dodaj podduszone warzywa z sosem i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 30 minut. Podawaj z razowym chlebem i sałatą.

Bób z jarzynami
400 g bobu
4 pomidory
4 ziemniaki
2 cukinie
1 bakłażan
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
600 ml wody
sól
pieprz
Cukinię, bakłażana, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój na kawałki. Czosnek posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, włóż czosnek, cebulę, ziemniaki, cukinię i bakłażana. Smaż przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj bób, dolej wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 35 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij z ognia.

Risotto z prawdziwkami
85 g masła
1 duża cebula
300 g mrożonych prawdziwków, rozmrożonych i pokrojonych w plasterki
sól
pieprz
400 g ryżu do risotto, najlepiej arborio lub carnaroli
2 litry rosołu drobiowego
60 g świeżo startego parmezanu
Grzyby rozmroź i wraz z cebulą pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, dorzuć cebulę z grzybami i duś, aż będą miękkie. Następnie posól i dodaj ryż. Cały czas mieszając, stopniowo dolewaj rosół. Postępuj tak do chwili, gdy ryż wchłonie cały płyn, około 20 minut. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj resztę masła, parmezan i wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i od razu podawaj.

Pilaw z suszonymi morelami
1 kg piersi z kurczaka drobno krojone
60 g masła
2 cebule pokrojone na plasterki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
80 g suszonych moreli pokrojonych na plasterki
400 g długoziarnistego ryżu, najlepiej basmati
4 szklanki bulionu z kurczaka
35 g suszonej żurawiny
60 g mrożonego zielonego groszku
80 g uprażonych orzeszków piniowych
pęczek liści kolendry
W rondlu rozgrzej połowę masła, usmaż i wyjmuj. W tym samym rondlu rozpuść pozostałe masło, dodaj pokrojone w plastry cebule, czosnek i przyprawy (kmin, kolendrę, kurkumę). Smaż mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodaj morele i ryż. Nadal smaż, cały czas mieszając, aż cebula z przyprawami oblepi ryż. Następnie wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj kurczaka, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj żurawinę, zielony groszek, orzeszki piniowe i posyp liśćmi kolendry.

Grzyby zapiekane z ziemniakami
500 g świeżych lub mrożonych grzybów
300 g ziemniaków
2 pomidory
1 cebula
50 ml oleju
masło do smażenia
100 ml śmietany
1 liść laurowy
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
Grzyby pokrój na plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki, a cebulę drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej 2 łyżki masła, włóż grzyby i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory, sól, pieprz i liść laurowy. Wlej śmietanę i duś pod przykryciem około 10 minut.
Ziemniaki usmaż na oleju na złoty kolor, a na maśle podsmaż cebulę. Dodaj wszystko do grzybów i wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą, przełóż do niej masę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i zapiekaj przez 15 minut.

Makaron z trzema fasolami i szynką
250 g makaronu rurki
170 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej
2 łyżeczki oliwy z oliwek
15 g masła
1 pęczek cebulki dymki pokrojonej w krążki
2 łyżki gęstej tłustej śmietany 30 proc.
2 łyżeczki musztardy Dijon
skórka otarta z cytryny
225 g gotowanej szynki lub schabu
410 g (1 puszka) czerwonej fasolki odsączonej z puszki lub gotowanej
410 g (1 puszka) białej fasolki odsączonej z puszki lub gotowanej
3 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
W dużym rondlu zagotuj wodę i wsyp makaron. Gotuj, aż będzie al dente (lekko twardy) i na ostatnie 3 minuty dodaj fasolkę szparagową. Starannie odcedź. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło, wrzucić pokrojoną w krążki dymkę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie. Śmietanę dobrze wymieszaj z musztardą i skórką z cytryny, dodaj do cebuli i wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone w słupki mięso oraz fasolki. Podgrzewaj na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wrzucić makaron z fasolką, znowu wymieszaj i posyp natką pietruszki.
Dobrze smakuje z bagietką.
Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban