Smaczne przyjęcie

Ananas na ostro
1 średniej wielkości ananas
2 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
1 mała papryczka czuszka lub chili
2 limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
Ananasa obierz, pokrój wzdłuż na ćwiartki, usuń rdzeń i pokrój na mniej więcej centymetrowe kawałki.
Przygotuj sos z posiekanego czosnku, drobno posiekanej papryczki bez pestek, soku z limonek, oleju sezamowego i sosu rybnego. Wymieszaj z ananasem i listkami kolendry. Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Kawałki ananasa podawaj ponabijane na wykałaczki.
![]() |
![]() |
![]() |
Tadar Zestaw miseczek TAPAS... | Vacu Vin Tapas Zestaw do pr... | Tapas |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Ostra sałatka z szarona
1 owoc szaron (in. owoc kaki, owalny pomarańczowego koloru owoc z 4 listkami)
1 granat
1 mała kiść winogron
1 pęczek lub doniczka melisy
1 pęczek lub doniczka mięty
sok z 1 cytryny
sok z 1 limonki
1 łyżka tabasco
1 garść płatków migdałowych
1 łyżka cukru
1 łyżka nasion czarnuszki
Owoce umyj. Szaron obierz, pokrój w małe kostki. Z granata wyłuskaj pestki i usuń białe osłonki, winogrona pokrój na ćwiartki i wypestkuj. Pokrojone owoce wymieszaj z misce z sokami z cytryny i limonki, dodaj listki mięty i melisy (możesz je posiekać), dopraw tabasco. Na rozgrzaną patelnię wysyp cukier, a następnie migdały. Gdy się zaczną rumienić, dodaj ziarna czarnuszki, zamieszaj i wysyp jeszcze ciepłe do miski z owocami.
Rada: Do sałatki możesz dodać ugotowany kuskus lub ryż.

Rostbef
1 kg rostbefu
1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól
pieprz
Zamarynuj mięso: oczyszczone, umyte i osuszone mięso przełóż do szczelnej plastikowej torebki, zalej winem, dokładnie zawiąż torebkę i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij mięso z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło, na dużym ogniu obsmaż rostbef przez ok. ok.2-3 min z każdej strony. Zawartość patelni przełóż na brytfankę. Wstaw ją do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz 25 min.
Upieczone mięso wyjmij na deskę i odstaw do ostygnięcia.
Podawaj pokrojone w cieniutkie plasterki (mięso powinno być różowe w środku) z dowolnymi sosami lub dipami (patrz przepisy poniżej lub na www.palcelizac.gazeta.pl) oraz miksem sałat.

Pasztet z wątróbek drobiowych
250 g wątróbek drobiowych kurzych
250 g wątróbek drobiowych indyczych
2 szalotki
sok i skórka z 1 limonki
oliwa lub olej do smażenia
100 g boczku wędzonego w plastrach
sól
pieprz kajeński
Szalotki obierz i posiekaj, limonkę wyszoruj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Wątróbki oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli są duże, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oliwie (lub oleju) z szalotką, dopraw solą i pieprzem. Ważne - wątróbki muszą być różowe w środku, a nie wysmażone na wiór. Pod koniec smażenia dodaj sok z limonki i trochę zredukuj sos.
Zdejmij z ognia, przełóż do miski i zmiksuj całość blenderem. Masę wymieszaj ze skórką otartą z limonki i pieprzem kajeńskim, wyłóż do miseczki, wyrównaj powierzchnię i wstaw pasztet do lodówki do schłodzenia.
Na tej samej patelni, na której smażyły się wątróbki, rozłóż plastry boczku. Na wolnym ogniu wytop tłuszcz i wylej na powierzchnię wystudzonego pasztetu. Odstaw do zastygnięcia.
Podawaj z kromkami chrupiącej bagietki i czipsami z bekonu.

Tabule z pęczaku
1 szklanka pęczaku
4 średnie pomidory lub 1 gałązka pomidorów truskawkowych
1 ogórek wężowy
1 duży pęczek pietruszki
1 pęczek lub doniczka mięty
1 pęczek lub doniczka kolendry
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu
sól
pieprz świeżo mielony
prażony sezam do posypania
Ugotuj szklankę pęczaku w dwóch szklankach wody.
Gdy kasza się gotuje, pokrój warzywa: w kostkę pomidory (truskawkowe na ćwiartki) i ogórek. Posiekaj zioła. W misce wymieszaj drobno posiekane warzywa, zioła, rozgnieciony czosnek, drobno poszatkowaną cebulę, dodaj oliwę i sok z cytryny.
Przestudzoną kaszę, ale jeszcze ciepłą, wymieszaj z przygotowanym sosem, dodaj przyprawy, przełóż do mniejszych miseczek, przykryj i wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
Przed podaniem każdą porcję wyłóż na talerz, posyp uprażonym sezamem i ewentualnie skrop jeszcze sokiem z cytryny.

Pikantne pierożki
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego
farsz:
1 wędzone udko kurczaka
100 g kiełbasy chorizo lub ostrego salami
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18-22 proc.
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek posiekanej bazylii
1-2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
1 jajko do posmarowania pierożków
Przygotuj farsz: mięso kurczaka oddziel od kości i drobno pokrój, kiełbasę lub salami pokrój w drobną kostkę. Dodaj żółtko, śmietanę, natkę pietruszki, bazylię, dopraw papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę.
Przygotuj pierożki: Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij szklanką kółka i na środek każdego placuszka nałóż nadzienie. Całość zlep w pierożek.
Tak przygotowane pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno.

Sakiewki z bakłażanem
2 średnie bakłażany
5 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 pęczek dymki (osobno szczypior i cebulki)
1 por (tylko biała część)
1 papryczka chili lub 1 łyżeczka pasty chili
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu hoisin
1 łyżka oleju sezamowego
olej do smażenia lub masło klarowane
1 opakowanie papieru ryżowego
rzeżucha lub kiełki do dekoracji
Warzywa umyj i osusz. Bakłażany pokrój na równe kawałki (najlepiej na małe kostki), pora - w półplasterki, obraną cebulkę na ćwiartki, a połowę szczypioru posiekaj na duże kawałki (pozostały zachowaj do związywania).
Obrane imbir i czosnek zetrzyj na tarce i w misce wymieszaj z sosem hoisin, sosem sojowym i pastą chili lub drobno posiekaną papryczką bez pestek oraz olejem sezamowym.
Na rozgrzanym oleju (lub maśle) usmaż kawałki cebulki i pora, odłóż do miski z przyprawami. Rozgrzej olej w woku, dodaj bakłażana i smaż go ok. 10 min. Gdy bakłażan jest miękki, dodaj wymieszane składniki z miseczki i grubo posiekany szczypior, smaż jeszcze chwilę.
Placki ryżowe (papier ryżowy) lekko zwilż lub na chwilę zamocz w letniej wodzie, odłóż na ściereczkę, nałóż bakłażana z sosem, zawiń w sakiewkę i zwiąż szczypiorem zanurzonym na chwilę we wrzątku. Ułóż na talerzu wyłożonym rzeżuchą.
Rada: tak przygotowanego bakłażana można zmiksować i podawać jako pastę do grzanek.

Sery w pieczonych jabłkach
jabłka renety lub inne zgrabne i jednakowej wielkości
po 1 łyżeczce sera camembert, gorgonzoli i mascarpone na jabłko
po 1 kawałku suszonego pomidora z oleju na jabłko
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
posiekane orzechy laskowe
płynny miód do dekoracji
Jabłka umyj i odetnij wierzch z ogonkiem na 1/4 wysokości jabłka, wydrąż gniazdo nasienne (najlepiej łyżeczką do melona), usuń pestki. Wydrążone jabłka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do środka jabłek nałóż odrobinę skórki pomarańczowej i po łyżeczce każdego sera. Ostrożnie dociśnij plastrem suszonego pomidora i posyp posiekanymi orzechami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20-30 min, w zależności od wielkości jabłek. Ser musi się lekko zrumienić na wierzchu.
Podawaj na ciepło lub na zimno z kroplą miodu na każdym jabłku.

Paluchy drożdżowe z łososiem
150 g łososia wędzonego w plastrach
kilka listków rukoli
sok z 1/2 cytryny
ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g masła
200 ml mleka
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu i/lub cynamonu
1/2 łyżeczki białego pieprzu
Przygotuj paluchy: Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami. Na małym ogniu w rondelku roztop masło, dolej mleko i odstaw do ostygnięcia (mleko z masłem musi być lekko ciepłe, ale nie gorące, bo drożdże nie urosną). Wkrusz drożdże, dodaj cukier, zamieszaj i odstaw. Gdy roztwór zacznie lekko bąbelkować, przelej do doprawionej mąki i dokładnie wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Uformuj kulę, oprósz mąką, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie je zagnieć. Porcje ciasta rozwałkuj na grubość 1 cm i pokrój w paski o szerokości 1 cm. Z każdego paska uformuj wałeczek i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby między wałeczkami zachować odstęp, bo podczas pieczenia urosną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (z włączonym termoobiegiem) i piecz ok 10 min, aż paluchy będą złociste.
Wyjmij z pieca i ostudź.
Plastry łososia pokrój na szerokie wstążki, skrop sokiem z cytryny. Każdy paluch owiń plastrem łososia i rukolą.

Pataty z jogurtem
4 pataty
oliwa
sól
pieprz
dipy:
gęsty jogurt naturalny (np. grecki) i dowolne dodatki, np. garam masala, sproszkowane suszone pomidory, czosnek, papryka, zioła prowansalskie, kapary, posiekane świeże zioła i inne przyprawy
Pataty obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój wzdłuż na ósemki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop niewielką ilością oliwy, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 30 min.
Gdy pataty się pieką, przygotuj kilka rodzajów dipów: mieszaj jogurt z wybranymi dodatkami.
Podawaj na półmisku razem z dipami.

Kulki mięsne
500 g mięsa mielonego drobiowego lub mieszanego
1 bułka kajzerka
1 szklanka mleka
1 jajko
1 cebula czerwona drobno posiekana i podsmażona na oliwie
1 pęczek lub doniczka natki
1 łyżeczka kuminu lub garam masali lub zmielonego kminku
oliwa lub olej do smażenia
sól
pieprz
Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
Do mięsa dodaj rozdrobnioną bułkę, cebulę, posiekane listki natki i jajko. Masę dokładnie wyrób, dopraw kuminem, solą i pieprzem.
Uformuj małe kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju, obracając, aby się zrumieniły z każdej strony. Odsączaj na ręczniku papierowym.
Podawaj na sałacie ułożone w piramidkę lub ponabijane na patyczki do szaszłyków.

Pałki kurczaka w miodzie
5 pałek kurczaka
marynata:
2 ząbki czosnku
1 szklanka sosu sojowego
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (ostrej lub słodkiej - według gustu)
rukola i plastry z 1/2 pomarańczy
W brytfance do pieczenia wymieszaj składniki marynaty: posiekany drobno czosnek, sos sojowy, sok z pomarańczy, miód i paprykę. Obtocz w niej oczyszczone i umyte mięso. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 50 min. Podczas pieczenia obracaj mięso od czasu do czasu, aby się zrumieniło ze wszystkich stron.
Kurczaka podawaj na półmisku z rukolą i plastrami pomarańczy.
Rada: zamiast pałek możesz użyć skrzydełek.
Przepisy, wykonanie, stylizacja i zdjęcia Junona Lamcha-Grynberg