Zimowe sałatki dla dwojga

Mroźna pogoda jest zdradliwa - mamy większy apetyt na kalorie, jemy tłuściej i niekoniecznie zdrowo. Wieczorem lepiej zjeść mniej i bardziej lekkostrawnie. Na przykład zimową sałatkę
Sałata z sosem anchois i grzankami Sałata z sosem anchois i grzankami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Sałata z sosem anchois i grzankami

1 główka zielonej ulubionej sałaty lub 1 opakowanie miksu sałat
4-5 rzodkiewek
2 łodygi selera
6-8 pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka wężowego

dressing:
6 filecików anchois
4 łyżki oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny

2 duże kromki czerstwego chleba
sól
pieprz  


Przygotuj grzanki:
pokrój chleb w kostkę i zrumień na małej patelni na 1 łyżeczce oleju. Odsącz z ew. nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Przygotuj warzywa: wszystkie obierz i dokładnie umyj, a następnie osusz. Rzodkiewki i selera pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół, a ogórka pokrój w kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj.
Przygotuj dressing: na tę samą patelnię co grzanki wlej pozostały olej, dodaj odsączone anchois i posiekany czosnek. Na niewielkim ogniu przesmażaj czosnek, aż się lekko zrumieni, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj sok z cytryny i pieprz, wymieszaj.
Gotowym sosem polej sałatkę, ewentualnie dopraw solą, dodaj grzanki i od razu podawaj.

Rada: jeśli lubisz czosnek, możesz kromki chleba natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i dopiero potem pokroić w kostkę i zrobić grzanki.

Sałatka z serem kozim i miodem Sałatka z serem kozim i miodem Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z serem kozim i miodem

150 g świeżego serka koziego
12 blanszowanych migdałów
1/2 opakowania (50 g) roszponki
1/2 opakowania (50 g) rukoli

dressing:

1 mała szalotka
1 mała gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz


Migdały upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w cienkie piórka, przełóż do miseczki i zalej octem winnym, wymieszaj. Ser pokrój w plastry, sałaty umyj i osusz.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane igiełki rozmarynu, a następnie miód. Chwilę przesmażaj i dodaj szalotki z octem winnym. Gotuj całość na niewielkim ogniu około minuty.
Na talerzach rozłóż sałaty i plastry sera. Skrop dressingiem miodowym i dopraw solą oraz grubo mielonym pieprzem, od razu podawaj.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Home& You Komplet Noży ... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka owocowa z radicchio Sałatka owocowa z radicchio Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka owocowa z radicchio

1 owoc granatu
1 duża lub 2 małe główki sałaty radicchio
2 pomarańcze
1 czerwone jabłko

dressing:
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki oleju rzepakowego
pieprz


Owoce i sałatę dokładnie umyj i osusz. Pomarańcze obierz i wyfiletuj, granat przekrój i wyłuskaj pestki, jabłko ze skórką pokrój w kostkę. Na talerzach ułóż liście sałaty, a na nich kawałki pomarańczy i jabłek, posyp pestkami granatu. Skrop olejem i sokiem z cytryny, dopraw grubo mielonym pieprzem. Od razu podawaj.

Rada:
z sałatką możesz podać np. pokrojoną w plastry grillowaną pierś kurczaka lub świeży kozi serek.

Przepisy Paulina Kałka, stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Zdjęcie Andropol Bawełniany obrus Monika Zdjęcie HEINE Obrus (10122) Zdjęcie Inspire Obrus 45067736
Andropol Bawełniany obrus M... HEINE Obrus (10122) Inspire Obrus 45067736
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.