1 główka zielonej ulubionej sałaty lub 1 opakowanie miksu sałat
4-5 rzodkiewek
2 łodygi selera
6-8 pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka wężowego
dressing:
6 filecików anchois
4 łyżki oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 duże kromki czerstwego chleba
sól
pieprz
Przygotuj grzanki: pokrój chleb w kostkę i zrumień na małej patelni na 1 łyżeczce oleju. Odsącz z ew. nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Przygotuj warzywa: wszystkie obierz i dokładnie umyj, a następnie osusz. Rzodkiewki i selera pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół, a ogórka pokrój w kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj.
Przygotuj dressing: na tę samą patelnię co grzanki wlej pozostały olej, dodaj odsączone anchois i posiekany czosnek. Na niewielkim ogniu przesmażaj czosnek, aż się lekko zrumieni, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj sok z cytryny i pieprz, wymieszaj.
Gotowym sosem polej sałatkę, ewentualnie dopraw solą, dodaj grzanki i od razu podawaj.
Rada: jeśli lubisz czosnek, możesz kromki chleba natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i dopiero potem pokroić w kostkę i zrobić grzanki.
150 g świeżego serka koziego
12 blanszowanych migdałów
1/2 opakowania (50 g) roszponki
1/2 opakowania (50 g) rukoli
dressing:
1 mała szalotka
1 mała gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Migdały upraż na suchej patelni, ostudź i grubo posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w cienkie piórka, przełóż do miseczki i zalej octem winnym, wymieszaj. Ser pokrój w plastry, sałaty umyj i osusz.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane igiełki rozmarynu, a następnie miód. Chwilę przesmażaj i dodaj szalotki z octem winnym. Gotuj całość na niewielkim ogniu około minuty.
Na talerzach rozłóż sałaty i plastry sera. Skrop dressingiem miodowym i dopraw solą oraz grubo mielonym pieprzem, od razu podawaj.
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Home& You Komplet Noży ... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
1 owoc granatu
1 duża lub 2 małe główki sałaty radicchio
2 pomarańcze
1 czerwone jabłko
dressing:
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki oleju rzepakowego
pieprz
Owoce i sałatę dokładnie umyj i osusz. Pomarańcze obierz i wyfiletuj, granat przekrój i wyłuskaj pestki, jabłko ze skórką pokrój w kostkę. Na talerzach ułóż liście sałaty, a na nich kawałki pomarańczy i jabłek, posyp pestkami granatu. Skrop olejem i sokiem z cytryny, dopraw grubo mielonym pieprzem. Od razu podawaj.
Rada: z sałatką możesz podać np. pokrojoną w plastry grillowaną pierś kurczaka lub świeży kozi serek.
Przepisy Paulina Kałka, stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska
Andropol Bawełniany obrus M... | HEINE Obrus (10122) | Inspire Obrus 45067736 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |