300 ml gorącej kawy
60 g cukru pudru
30 ml białego rumu
2 łyżeczki soku z limonki
6 kostek lodu
4 łyżki śmietany 30 proc.
do dekoracji
2 plasterki cytryny
łyżeczka mielonej kawy
2 listki mięty
Kawę wymieszaj z cukrem pudrem i odstaw do lodówki na 30 minut. Gdy wystygnie, dodaj rum, sok z limonki i wymieszaj. Kostki lodu pokrusz, wsyp do 2 szklanek i zalej mieszanką kawy z rumem. Śmietanę ubij na puszysty krem i przełóż na kawę. Gotową kawę udekoruj miętą i cytryną oprószoną mieloną kawą.
![]() |
![]() |
![]() |
BARTSCHER Kruszarka do lodu | Stalgast Moździerz do kruszenia | RIGAMONTI do kruszenia lodu |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
20 ml grappy
200 ml gorącej kawy espresso
3 łyżeczki cukru
200 ml mleka
kakao do dekoracji
Grappę przelej do dwóch szklanek. Do gorącego espresso wsyp cukier i wymieszaj, aby się rozpuścił. Dwie trzecie kawy przelej po równo do szklanek z grappą. Połowę mleka podgrzej i wymieszaj z pozostałą kawą. Następnie ostrożnie, powoli, po długiej łyżce przelej kawę z mlekiem do szklanek (dzięki temu zachowasz warstwy). Pozostałe mleko spień, umieścić na kawie i oprósz kakao.
![]() |
![]() |
![]() |
Gastroback Design Espresso | Lavazza Espresso Point | Severin Espresso |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
20 g gorzkiej czekolady
szczypta mielonego cynamonu
25 ml gorącej, mocnej kawy
40 ml likieru kawowego
2 laski cynamonu
Do dwóch kubków włóż kawałki czekolady i posyp szczyptą cynamonu. Kawę wymieszaj z likierem kawowym i zalej nią czekoladę.
Ostrożnie mieszaj łyżką, aż czekolada się roztopi. Podawaj z laską cynamonu.
![]() |
![]() |
![]() |
Banquet for home JUMBO KROP | Banquet for home SQUARE | Dekoria Kubek oliwkowo-brązowy |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
500 ml mocnej, gorącej kawy
2 łyżki brązowego cukru
2 banany
1/2 laski wanilii
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżeczki syropu klonowego
6 kostek lodu
mięta do dekoracji
Do gorącej kawy wsyp cukier, wymieszaj, aby się rozpuścił, i odstaw do lodówki na 30 minut. Do zimnej kawy dodaj miąższ wydrążony z laski wanilii, banany, mielone migdały, syrop klonowy i dokładnie wszystko zmiksuj. Następnie dodaj kostki lodu i zmiksuj ponownie.
Przelej do dwóch szklanek i udekoruj listkiem mięty.
Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Łukasz Zandecki
![]() |
![]() |
![]() |
Blender Bosch MSM | Blender Bugatti Vela | BLENDER HENDI |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |