Szwedzkie przysmaki

Carpaccio z marynowanego łososia
(Gravad lax)
Przepis dla 6 osób
750 g filetu świeżego łososia ze skórą
marynata:
85 g cukru
120 g soli
8 łyżek posiekanego koperku
1 łyżeczka kruszonego białego pieprzu
sos:
2 łyżki łagodnej szwedzkiej musztardy
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
2 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
sól
biały pieprz
200 ml oleju (nie oliwy)
posiekany koperek
Oczyść łososia, umyj go, osusz i usuń małe ości, ale nie ściągaj skóry. Skórę natnij w kilku miejscach, aby przepuszczała marynatę. W miseczce wymieszaj sól, cukier i pieprz. Mieszanką natrzyj rybę z obu stron, a następnie oprósz dużą ilością koperku. Przełóż do naczynia i odstaw na 2-4 godziny, a następnie naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na jedną lub dwie doby. Pamiętaj, żeby łososia obracać w marynacie co jakiś czas.
Następnie opłucz łososia w zimnej wodzie i pokrój w bardzo cienkie plasterki, uważając, by nie odciąć skórki.
Przygotuj sos: wymieszaj musztardę, cukier i ocet winny. Dopraw solą i pieprzem. Następnie energicznie mieszając, zacznij dolewać oleju. Gdy sos będzie miał konsystencję majonezu, dodaj koperek i wymieszaj. Carpaccio z łososia podawaj z sosem i cząstkami cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Komplet noży Mami | Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Tost Skagen
Przepis dla 2-4 osób
4 kromki białego chleba
320 g obranych, ugotowanych krewetek
4 łyżki majonezu
1 łyżek musztardy typu Dijon
150 kawioru
50 g świeżego koperku
1 cytryna
masło
Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim chleb z obydwu stron, aż grzanki będą złociste. Przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krewetki obgotuj (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i na 1 minutę zanurz we wrzątku, a następnie odsącz i osusz). Jeśli są duże, pokrój na mniejsze kawałki. Koperek umyj, osusz, odłóż kilka gałązek do dekoracji, a resztę posiekaj i wymieszaj z krewetkami, majonezem i musztardą.
Gotową pastę rozłóż na grzankach. Na wierzchu każdej ułóż kawior i udekoruj gałązką koperku i kawałkami plasterków cytryny.
![]() |
![]() |
![]() |
Adler AD 3206 | ELECTROLUX EAT 7100 | Severin AT 2514 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |

Zapiekanka z łososia
Laxpudding
Przepis dla 4-6 osób
400 g wędzonego, świeżego lub sezonowanego w soli łososia
1 i 1/2 kg ziemniaków
4 jaja
300 ml (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 proc.
300 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
2 cebule
1 duży pęczek koperku
sól
biały pieprz
masło do smażenia
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a kiedy wystygną, obierz je i pokrój w plastry. Jeśli używasz solonego łosia, namocz go w mleku lub w wodzie przez kilka godzin (jak śledzie będzie mniej słony). Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem.
Żaroodporne naczynie natłuść masłem i ułóż warstwy: ziemniaków, cebuli, łososia i posyp koperkiem. Następnie łososia przykryj kolejną warstwą ziemniaków, cebuli i ryby. Zakończ warstwą ziemniaków.
W misce ubij jaja, śmietanę i mleko. Masę dopraw solą, pieprzem i ostrożnie przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem.
![]() |
![]() |
![]() |
Eva Solo Naczynie żaroodpor... | Simax Naczynie Żaroodporne ... | THK Czarne naczynie żaroodp... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Sałatka z jajek i anchois
Gubbröra
Przepis dla 4-6 osób
6 jajek
2 żółtka
2-3 łyżki pasty kawiorowej
125 g anchois
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mały pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
kawałki plasterków cytryny do dekoracji
Jaja ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Wymieszaj je z żółtkami i pastą kawiorową. Anchois posiekaj i dodaj do masy. Koperek, pietruszkę i szczypiorek umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj. Dodaj zioła do reszty sałatki, dokładnie całość wymieszaj.
Podawaj na ciemnym pieczywie.
Na podstawie przepisów Carla Jana Granqvista
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Salaterka Programma 8 | Salaterka 115885 | Salaterka kwadratowa 25cm |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |