Składniki (na ok. 20 sztuk):
200 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
150 ml śmietanki 30-36 proc.
12 sztuk świeżych lub 18 suszonych kwiatów lawendy
1 łyżka masła
25 g cukru pudru
czekolada w płatkach biała i ciemna do obtoczenia
Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę z lawendą, zdejmij z ognia i odstaw na 45 minut, żeby aromat lawendy przeszedł do śmietany, a następnie ponownie zagotuj, odcedź i odstaw płyn do wystygnięcia.
W kąpieli wodnej roztop połamaną na cząstki czekoladę, dodaj masło, cukier puder i śmietanę, dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Przestudź i wstaw do lodówki, aby masa stężała, ale była nadal plastyczna. Z masy formuj nieregularne czekoladki i obtocz je w wiórkach z białej i ciemnej czekolady. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi Rondelek |
Rondelek Fissler Intensa |
Tescoma Rondelek Ultima |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Składniki (na na 24-30 sztuk każdych):
białe:
500 g śmietanki 30-36 proc.
10 łyżeczek żelatyny spożywczej
4 łyżki cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
czarne:
500 g śmietanki 30-36 proc.
10 łyżeczek żelatyny spożywczej
30 g włoskich ciasteczek amaretti lub innych kruchych ciasteczek migdałowych
4 łyżki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki rumu
bita śmietana i kolorowe jadalne kulki do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotuj białe pralinki: śmietanę wymieszaj w rondlu z cukrami i powoli podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Cały czas mieszaj płyn miotełką lub trzepaczką (ok. 10 minut). Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Masę przestudź i przelej do małych sylikonowych foremek. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 4 godz.).
Przygotuj czarne pralinki: ciasteczka amaretti przełóż do foliowego woreczka i pokrusz wałkiem do ciasta. Śmietanę wymieszaj w rondlu z cukrem, kawą, kakao i ciasteczkami. Powoli podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Cały czas ubijaj płyn miotełką lub trzepaczką (ok. 10 minut). Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, rum i dokładnie wymieszaj. Masę przestudź i przelej do małych sylikonowych foremek. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 4 godz.).
Deser wyjmij z lodówki, a następnie z foremek. Przed podaniem udekoruj kleksami bitej śmietany i kolorowymi kulkami spożywczymi.
Rada: jeśli nie masz małych foremek sylikonowych, masę możesz przelać do dużej prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki, a gdy masa zastygnie, pokroić ją w dowolne kształty. Możesz też przygotować dwukolorową galaretkę, jeśli najpierw przygotujesz jedną warstwę, która zastygnie, a potem na wierzch wlejesz przestudzoną drugą i ponownie wstawisz do lodówki.
![]() |
![]() |
![]() |
Pavoni CHOCOLOVEMRS |
Pavoni Kitty CHOCO10 | Pavoni SUMMER CHOCO13 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Składniki (na ok. 40 sztuk):
500 g mlecznej czekolady, posiekanej
30 g kremu orzechowego typu nutella
1 kieliszek (40 ml) likieru pomarańczowego
1 łyżka masła
200 g cukru pudru
100 g obranych orzechów laskowych
posiekane orzechy laskowe do obtoczenia
Przygotowanie:
200 g połamanej na cząstki czekolady roztop w kąpieli wodnej. Dodaj krem orzechowy i likier do czekolady, wymieszaj. Następnie dodaj masło, połącz z masą. Przestudź i wstaw do lodówki, aby masa stężała, ale była nadal plastyczna. Z masy formuj kulki, do każdej wkładając jeden orzeszek laskowy.
Pozostałą czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Posiekane orzechy wysyp na talerzyk, przygotuj małe papierowe foremki papilotki. Zanurzaj w płynnej czekoladzie orzechowe kulki i od razu obtaczaj w mielonych orzechach laskowych. Czekoladki przekładaj do papilotek. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.
Składniki (na ok. 12 sztuk):
250 ml lodów czekoladowych
250 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30-36 proc.
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
kakao do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
Łyżką do herbaty lub do melona z lodów przygotuj małe kulki lodowe i wstaw do zamrażalnika na min. 1 godzinę - muszą być mocno zmrożone. Czekoladę połam lub posiekaj na małe cząstki.
Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i podgrzej w rondelku o grubym dnie. Zdejmij z ognia i do gorącej, ale nie wrzącej śmietany dodaj czekoladę, chwilę poczekaj, żeby zaczęła się roztapiać, i dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka i jednolita. Odstaw do wystudzenia.
Wysyp kakao na talerzyk. Mocno zmrożone kulki lodowe partiami wyjmuj z lodówki i zanurzaj w masie czekoladowej, a następnie obtaczaj w kakao. Układaj w szczelnym pojemniku umieszczonym w zamrażalniku (trufle można przechowywać do miesiąca).
![]() |
![]() |
![]() |
Cilio Mezzo Fondue czekoladowe | Kela Fondue czekoladowe | Fondue porcelanowe serce |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |