Domowe czekoladki

Biała, mleczna czy gorzka. Czekolada idealnie smakuje z dodatkiem bakalii, lodów, likierów czy orzechów. Niezwykłym dodatkiem może być też lawenda.
Pralinki Pralinki Fot. MARCIN URBAN

Czekoladki lawendowe

Składniki (na ok. 20 sztuk):

200 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)

150 ml śmietanki 30-36 proc.

12 sztuk świeżych lub 18 suszonych kwiatów lawendy

1 łyżka masła

25 g cukru pudru

 

czekolada w płatkach biała i ciemna do obtoczenia

 

Przygotowanie:

W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę z lawendą, zdejmij z ognia i odstaw na 45 minut, żeby aromat lawendy przeszedł do śmietany, a następnie ponownie zagotuj, odcedź i odstaw płyn do wystygnięcia.

W kąpieli wodnej roztop połamaną na cząstki czekoladę, dodaj masło, cukier puder i śmietanę, dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Przestudź i wstaw do lodówki, aby masa stężała, ale była nadal plastyczna. Z masy formuj nieregularne czekoladki i obtocz je w wiórkach z białej i ciemnej czekolady. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.

Zdjęcie Kuchenprofi Rondelek 1035782810 Zdjęcie Rondelek Fissler Intensa 1615816 Zdjęcie Tescoma Rondelek Ultima 780641
Kuchenprofi Rondelek
Rondelek Fissler Intensa
Tescoma Rondelek Ultima
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pralinki Pralinki Fot. MARCIN URBAN

Czarno-białe pralinki

Składniki (na na 24-30 sztuk każdych):

białe:

500 g śmietanki 30-36 proc.

10 łyżeczek żelatyny spożywczej

4 łyżki cukru

1 małe opakowanie cukru wanilinowego

 

czarne:

500 g śmietanki 30-36 proc.

10 łyżeczek żelatyny spożywczej

30 g włoskich ciasteczek amaretti lub innych kruchych ciasteczek migdałowych

4 łyżki cukru

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka gorzkiego kakao

2 łyżki rumu

 

bita śmietana i kolorowe jadalne kulki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Przygotuj białe pralinki: śmietanę wymieszaj w rondlu z cukrami i powoli podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Cały czas mieszaj płyn miotełką lub trzepaczką (ok. 10 minut). Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Masę przestudź i przelej do małych sylikonowych foremek. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 4 godz.).

Przygotuj czarne pralinki: ciasteczka amaretti przełóż do foliowego woreczka i pokrusz wałkiem do ciasta. Śmietanę wymieszaj w rondlu z cukrem, kawą, kakao i ciasteczkami. Powoli podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Cały czas ubijaj płyn miotełką lub trzepaczką (ok. 10 minut). Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, rum i dokładnie wymieszaj. Masę przestudź i przelej do małych sylikonowych foremek. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 4 godz.).

Deser wyjmij z lodówki, a następnie z foremek. Przed podaniem udekoruj kleksami bitej śmietany i kolorowymi kulkami spożywczymi.

Rada: jeśli nie masz małych foremek sylikonowych, masę możesz przelać do dużej prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki, a gdy masa zastygnie, pokroić ją w dowolne kształty. Możesz też przygotować dwukolorową galaretkę, jeśli najpierw przygotujesz jedną warstwę, która zastygnie, a potem na wierzch wlejesz przestudzoną drugą i ponownie wstawisz do lodówki.

Zdjęcie Pavoni CHOCOLOVEMRS 14szt Zdjęcie Pavoni Kitty CHOCO10 Zdjęcie Pavoni SUMMER CHOCO13
Pavoni CHOCOLOVEMRS
Pavoni Kitty CHOCO10 Pavoni SUMMER CHOCO13
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Pralinki Pralinki Fot. MARCIN URBAN

Czekoladki orzechowe

Składniki (na ok. 40 sztuk):

500 g mlecznej czekolady, posiekanej

30 g kremu orzechowego typu nutella

1 kieliszek (40 ml) likieru pomarańczowego

1 łyżka masła

200 g cukru pudru

100 g obranych orzechów laskowych

 

posiekane orzechy laskowe do obtoczenia

 

Przygotowanie:

200 g połamanej na cząstki czekolady roztop w kąpieli wodnej. Dodaj krem orzechowy i likier do czekolady, wymieszaj. Następnie dodaj masło, połącz z masą. Przestudź i wstaw do lodówki, aby masa stężała, ale była nadal plastyczna. Z masy formuj kulki, do każdej wkładając jeden orzeszek laskowy.

Pozostałą czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. Posiekane orzechy wysyp na talerzyk, przygotuj małe papierowe foremki papilotki. Zanurzaj w płynnej czekoladzie orzechowe kulki i od razu obtaczaj w mielonych orzechach laskowych. Czekoladki przekładaj do papilotek. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.

Kaiser Backform Patisserie - Zestaw do pralin
w okazje.info
Pralinki Pralinki Fot. MARCIN URBAN

Trufle lodowo-czekoladowe

Składniki (na ok. 12 sztuk):

250 ml lodów czekoladowych

250 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)

1 szklanka (250 ml) śmietanki 30-36 proc.

2 i 1/2 łyżki cukru pudru

kakao do obtoczenia kulek

 

Przygotowanie:

Łyżką do herbaty lub do melona z lodów przygotuj małe kulki lodowe i wstaw do zamrażalnika na min. 1 godzinę - muszą być mocno zmrożone. Czekoladę połam lub posiekaj na małe cząstki.

Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i podgrzej w rondelku o grubym dnie. Zdejmij z ognia i do gorącej, ale nie wrzącej śmietany dodaj czekoladę, chwilę poczekaj, żeby zaczęła się roztapiać, i dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka i jednolita. Odstaw do wystudzenia.

Wysyp kakao na talerzyk. Mocno zmrożone kulki lodowe partiami wyjmuj z lodówki i zanurzaj w masie czekoladowej, a następnie obtaczaj w kakao. Układaj w szczelnym pojemniku umieszczonym w zamrażalniku (trufle można przechowywać do miesiąca).

Zdjęcie Cilio Mezzo Fondue czekoladowe CI-45 107012 Zdjęcie Kela Fondue czekoladowe BLOB 66486 Zdjęcie Fondue porcelanowe serce (7168)
Cilio Mezzo Fondue czekoladowe Kela Fondue czekoladowe Fondue porcelanowe serce
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: