Śniadania świata

Śniadanie niemieckie
Niemieckie śniadanie jest proste, składa się z chleba lub bułeczek, smażonych lub gotowanych kiełbasek lub parówek, sera, dżemu lub miodu i müsli albo owsianki. Do tego kawa lub herbata.
Bułeczki wieloziarniste
przepis na 8-10 bułeczek
1 i 2/3 szklanki (250 g) mąki pszennej
2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej graham lub pełnoziarnistej
10 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
po 2 łyżki ziaren: słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego
ziarna do posypania
pieprz do posypania (opcjonalnie)
Drożdże rozpuść w połowie wody, dodaj 2/3 szklanki zwykłej mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie na suchej patelni upraż ziarna. Pozostałe mąki przesiej z solą, uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej do niej zaczyn i wyrób ciasto, w razie potrzeby dolewając wodę - powinno być gładkie, sprężyste i odchodzić od ręki. Na koniec dodaj ziarna, wyrób, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i chwilę zagniataj. Podziel na 8-10 części, z każdej uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj wodą i posyp mieszanką ziaren oraz oprósz pieprzem (pamiętaj, by zachować odstępy, bo bułeczki podczas pieczenia będą rosły). Bułeczki ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 15 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Foppapedretti Taca śniadani... | MyGiftDna Couple - Taca Śni... | Zeller Taca Śniadaniowa B00... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Śniadanie szwedzkie
Tradycyjne szwedzkie śniadanie to też kanapki. Podobnie jak w Polsce dodatkami są zazwyczaj: szynka, żółty ser, jajka, pomidory czy papryka, ale też pasty rybne i kawior. Do tego obowiązkowa kawa, zazwyczaj czarna. Oprócz kanapek popularne jest także müsli i płatki śniadaniowe.
Przepis na granolę, czyli domowe müsli
Kanapki z chrupkiego pieczywa
2 kromki chrupkiego pieczywa
1 plaster świeżego łososia
1 łyżka dowolnej pasty rybnej
1 łyżeczka kawioru
2 gałązki koperku
masło do posmarowania
Kromki chleba posmaruj masłem, na jednej połóż łososia, a na drugiej rozsmaruj pastę rybną. Na wierzchu rozłóż kawior i gałązki koperku.
![]() |
![]() |
![]() |
Dekoria Obrus Koronkowe Ser... | Mariall Design Obrus 7o3 15... | XXLselect GACE695-IV |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Śniadanie indonezyjskie
Bardzo częstym składnikiem śniadania w Indonezji są banany. Podaje się je w omletach lub jako banana Jaffle, czyli tosty z plastrami banana.
Omlet z bananem
2 łyżki mąki
łyżka masła
4 jajka
sól
1 dojrzały banan pokrojony w plasterki
Jajka ubij, dodaj mąkę i sól. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej ciasto i smaż na małym ogniu. Gdy spód się zarumieni, odwrócić omlet, włóż pod spód resztę masła i smaż, aż druga strona będzie rumiana.
Na gotowym omlecie ułóż plasterki banana, złóż na pół i podawaj.
![]() |
![]() |
![]() |
Nordic Ware Patelnia Płatki... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Wmf Patelnia 0570044291 27cm |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Śniadanie indyjskie
To typowe indyjskie śniadanie składa się z pszennego placka chapati oraz gęstego curry. Do picia podaje się bardzo słodką herbatę z mlekiem.
Chapati z warzywnym curry
1 opakowanie gotowych chapati (możesz zastąpić tortillami)
warzywne curry:
1 czerwona cebula
300 g kalafiora
2 średnie ziemniaki
1/2 szklanki ciecierzycy (surowej lub z puszki)
1 czerwona papryczka chili
1 czubata łyżeczka żółtego curry
1/2 pęczka świeżej kolendry
sól
olej do smażenia
Surową ciecierzycę zalej wodą i odstaw na godzinę, aby napęczniała. Następnie dolej wody, tak by przykryła ciecierzycę, i gotuj, aż będzie miękka.
Przygotuj curry: cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę (o boku około 1,5 cm), kalafiora podziel na małe różyczki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekane chili i pokrojone warzywa. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, to wrzuć ją razem z warzywami, jeśli ugotowanej - dodaj ją, gdy skończysz smażyć warzywa. Całość dopraw curry, solą i smaż, aż warzywa będą gotowe (ziemniaki powinny być miękkie, a kalafior lekko chrupiący). Curry podawaj z chapati lub tortillą.
![]() |
![]() |
![]() |
Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 | Rondel z pokrywką; 26 cm; 6... | Silit Rondel NATURE BLACK 4... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |

Śniadanie tureckie
To zazwyczaj ser owczy, a do niego warzywa, np. pomidory, oliwki i ogórki. Na słodko - miód, dżem, masło oraz chleb, podawane z herbatą. Bardzo popularna jest tzw. mercimek áorbasi - zupa z soczewicy z dużą ilością chleba.
Zupa z soczewicy
1 litr bulionu warzywny
250 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka masła
sól
W garnku roztop masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Powoli wlej zimny bulion, a następnie dodaj soczewicę i pokrojoną w małą kostkę marchew. Dopraw solą i gotuj, aż soczewica będzie miękka (ok. 40 minut). Zupę możesz przetrzeć przez sitko lub zmiksować, następnie wlać z powrotem do garnka i gotować jeszcze przez chwilę. Podawaj z chlebem.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition VADER 68913 | TESCOMA 896512 | Wesco Breadboy 222201-26 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Śniadanie polskie
Najpopularniejsze polskie śniadanie to... kanapki. Na słodko z dżemem lub na słono z wędliną, białym lub żółtym serem. Do tego plasterki pomidora, ogórka i herbata z cytryną.
Kanapki z serem lub wędliną
2 kromki chleba żytniego lub pszenno-żytniego
plaster ulubionej szynki
2 plastry białego sera
2 duże plastry pomidora
łyżka posiekanego szczypiorku
masło do posmarowania
Pieczywo cienko posmaruj masłem. Na jednej kromce ułóż plaster szynki, a na drugiej biały ser twarogowy. Na wierzch połóż plaster pomidora i posyp posiekanym szczypiorkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerlach Zestaw noży kuchenn... | Rainbow MR-1403 | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Śniadanie greckie
Greckie śniadanie - jak w większości krajów basenu Morza Śródziemnego - jest zwykle lekkie, np. naturalny jogurt z miodem, suszonymi owocami i orzechami. Można też zjeść ciasta, takie jak tiropita (grecka zapiekanka), słodka bougatsa czy spanakopita. Do śniadania pije się kawę, kawę frappé lub mleko.
Spanakopita - ciasto ze szpinakiem
225 g ciasta filo
1 kg świeżego szpinaku lub 1/2 kg mrożonego
2 łyżki oliwy
3 jajka
200 g sera feta
1/2 kostki (100 g) masła
1 drobno posiekana cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmażaj cebulę, aż będzie miękka. Dodaj szpinak (jeśli używasz mrożonego, odciśnij nadmiar wody) i duś całość ok. 5 minut. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj zioła, jajka i pokruszony ser, dopraw i wymieszaj.
Roztop masło i niewielką jego ilością posmaruj brytfannę o wymiarach 30x20 cm.
Płaty ciasta przekrój wzdłuż na pół i przykryj wilgotną ściereczką. Brytfannę wyłóż płatem ciasta i za pomocą pędzelka wierzch posmaruj masłem. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz połowę płatów ciasta. Na cieście rozłóż farsz i przykryj pozostałym ciastem, postępując jak przy dolnej warstwie. Podwiń brzegi pod spód, aby farsz nie wyciekał podczas pieczenia, i ostrym nożem podziel danie na 6 porcji.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 40 minut na złoty kolor. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.
![]() |
![]() |
![]() |
Kenwood ECAM 21.117.SB Magn... | Krups XN 2505 | Philips HD8847/09 |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |

Śniadanie hiszpańskie
Popularne są kanapki w bagietce - z tuńczykiem i oliwkami lub szynką hiszpańską. Inną opcją jest tost z oliwą lub tortilla z warzywami, serem lub pulpą pomidorową. Do picia - sok pomarańczowy lub czarna kawa.
Tortilla z pulpą pomidorową
3 jajka
500 g ziemniaków
425 ml oliwy z oliwek
2 posiekane cebule
sól
pieprz
Pulpa pomidorowa:
1 dojrzały pomidor
1/2 ząbka czosnku
Przygotuj pulpę: pomidora sparz i obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotuj tortillę: ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę (o bokach około 1,5 cm) i dokładnie osusz na papierowym ręczniku. Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki z cebulą, zmniejsz ogień i smaż ok. 20 minut, często mieszając, aby nie przywarły i się nie zarumieniły. Warzywa powinny być miękkie i raczej ugotowane w oliwie, a nie usmażone. W dużej misce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem. Usmażone ziemniaki odsącz z oliwy, dodaj do jajek i wymieszaj. Patelnię wytrzyj, by była sucha, rozgrzej na niej dwie łyżki oliwy i wlej ziemniaki z jajkami. Zmniejsz płomień i smaż 3-5 minut, aż spód się zetnie. Ziemniaki muszą być całkowicie zanurzone w jajkach. Podczas smażenia podważaj brzegi tortilli, aby się nie przypaliła. Następnie odwróć ją i podobnie smaż z drugiej strony. Tortillę pokrój w trójkąty, podawaj na ciepło lub na zimno.
![]() |
![]() |
![]() |
Olympia Patelnia Głęboka 15... | Promis Patelnia Głęboka Gra... | Valdinox Patelnia Głęboka z... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Śniadanie amerykańskie
Amerykańskie śniadanie jest podobne do polskiego - to tradycyjne kanapki (zazwyczaj na chlebie tostowym) oraz sok. Popularne są też pankejki z syropem klonowym lub sosem owocowym.
Pankejki
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki (100 g) cukru
1 jajko
1 i 1/5 szklanki (300 ml) mleka
3/4 szklanki (185 ml) maślanki
75 g roztopionego masła
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce trzepaczką ubij mleko, maślankę, jajko i roztopione masło. Wlej mieszaninę do suchych składników i dokładnie wymieszaj (możesz użyć miksera). Na rozgrzanej teflonowej patelni smaż niewielkie placuszki, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Wtedy przewróć na drugą stronę.
Podawaj z syropem klonowym, sosem owocowym, możesz też dodać świeże owoce.
Przepis na pankejki Zuzanna Wiciejowska
![]() |
![]() |
![]() |
Churchill Zestaw śniadaniow... | HAPPYROSS Zestaw śniadaniow... | PPD ZESTAW ŚNIADANIOWY: KUB... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Śniadanie angielskie
To chyba jedno z najmniej zdrowych śniadań - jest tłuste i ciężkostrawne: smażony boczek, sadzone jajka, kiełbaski lub parówki oraz fasolka w sosie pomidorowym... Do tego tosty, a do picia kawa lub sok.
Fasola, boczek i jajko
1 jajko
1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym
4 plastry bekonu
1 frankfurterka lub 1 drobno mielona kiełbaska wieprzowa albo 2 kiełbaski Pork Sausages
1-2 kromki pieczywa tostowego
sól
pieprz
Fasolkę z sosem przełóż z puszki do rondla i podgrzej. Obok na rozgrzanej patelni ułóż kilka plasterków bekonu i kiełbaski. Smaż składniki z obu stron. Gdy się zrumienią, przesuń je, a w wolne miejsce wbij jajko tak, by żółtko zostało nienaruszone. Jajko smaż, aż białko się zetnie i lekko zarumieni (jajko sadzone). Zdejmij z patelni i podawaj z pieczywem tostowym.
![]() |
![]() |
![]() |
Clatronic EK 3497 | Alessi Le Nid kieliszek do ... | Ministerstwogadzetów Czołg ... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Śniadanie francuskie
Francuskie śniadanie jest słodkie. To croissanty, rogaliki z ciasta francuskiego, podawane z masłem i dżemem lub opcjonalnie bagietka. Do tego kawa.
Croissanty
1 opakowanie ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
1 roztrzepane jajko
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 15 cm, a następnie każdy kwadrat podziel na dwa trójkąty. Każdy trójkąt zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Zachowując odstępy (będą rosnąć podczas pieczenia), układaj rogaliki tak, by zawinięty wierzchołek był na dole, a następnie wygnij każdy w kształt półksiężyca i delikatnie przyciśnij końce do podłoża. Na koniec posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15-20 minut na złoty kolor.
Podawaj na ciepło lub przestudzone.
Rada: możesz przygotować też wersje smakowe, smarując ciasto przed zwinięciem np. kremem czekoladowo-orzechowym lub ulubionym dżemem.

Śniadanie portugalskie
Portugalskie śniadanie jest zwykle słodkie, popularne są bułeczki z dużą ilością cynamonu lub grzanki smażone z cukrem i cynamonem, które serwowane są także jako deser. Do tego kawa.
Rabanadas
1 bagietka
1 jajko
1 szklanka mleka
cynamon
cukier
oliwa z oliwek
Cynamon wymieszaj z cukrem w proporcji 1:2 (jedna łyżka cynamonu na dwie łyżki cukru). Jajko wymieszaj z mlekiem. Bagietkę pokrój na plastry o grubości 1-2 cm. Każdą kromkę maczaj w jajku z mlekiem i kładź na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż chwilę z obu stron, aż grzanki się zarumienią. Następnie zdejmij z patelni, obficie posyp mieszanką cukru i cynamonu. Podawaj na ciepło.
Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban, przepis na pankejki Zuzanna Wiciejowska
Dziękujemy Nordic Decoration, ul. Kałuży 1 w Krakowie, za wypożyczenie przedmiotów do sesji.
![]() |
![]() |
![]() |
BOSCH TAT 8611 | MPM BH-8863 | Siemens TT 86104 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |