Pizza con spinaci e mozzarella
dla 4 osób
ciasto:
500 g mąki pszennej typ 550
250 ml letniej wody
50 ml oliwy
20 g świeżych drożdży piwnych
3/4 łyżki cukru
15 g soli
100 g pulpy pomidorowej
300g mozzarelli startej na tarce o grubych oczkach
200 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
200 g świeżego szpinaku baby
oregano
oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
sól
Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą, następnie połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Podziel na cztery części, przełóż do oprószonych mąką misek, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 3-4 godziny.
Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy ok. 32 cm, przełóż na blachę do pieczenia lub specjalną kratkę do pieczenia pizzy (jeśli używasz kamienia, oprósz go mąką).
Pulpę dopraw oregano i solą, następnie cienko rozprowadź na cieście (zachowaj 1-cm odstęp od brzegu placka) i posyp tartą mozzarellą. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut. Na gorącej pizzy rozłóż umyty i osuszony szpinak, a na wierzch kawałki pokrojonej mozzarelli. Całość skrop oliwą.
MASTRAD Nóż do pizzy f22910 | EXCELSA Kamień do pizzy 847... | Hendi Piecyk do pizzy (220306) |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Scaloppine di vitello all kiwi
dla 4 osób
12 sznycelków (ok. 600 g) z udźca cielęcego
80 ml bulionu mięsnego
4 owoce kiwi
50 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
sól
natka pietruszki
Mięso umyj i osusz. Kiwi umyj, obierz i pokrój w plasterki.
Na rozgrzanej patelni usmaż kotleciki z obu stron po1 minucie. Następnie dolej bulion i dodaj kiwi. Całość duś jeszcze przez 3 minuty, aż sos się zredukuje. Dopraw solą i dodaj oliwę.
Danie wyłóż na talerze i udekoruj natką pietruszki.
AMBITION Półmisek FALA biał... | Karolina Karolina Półmisek ... | Półmisek Liść 226 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Spaghetti con pomodorini di pachino
dla 4 osób
320 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
80 ml bulionu warzywnego
250 g pomidorków cherry
bazylia
sól
Pomidorki i bazylię umyj i osusz, pomidorki przekrój na pół, bazylię posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Czosnek pokrój w plasterki.
W dużym garnku w osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidorki przełóż na rozgrzaną patelnię, dolej bulion (możesz zastąpić go gorącą wodą) i oliwę, dodaj czosnek i bazylię. Całość duś bez przykrycia ok. 10 minut, aż sos się zredukuje, dopraw solą.
Makaron odcedź i przełóż na patelnię, całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj bazylią.
Alessi Garnek Mami do Makaronu | Hermann Garnek Miller do Ma... | Silit Garnek Vitaliano Nero... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Costatine di agnello all'aceto balsamico e spinaci con aglio
dla 4 osób
12 kotlecików jagnięcych z kostką
40 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
120 ml octu balsamicznego
80 ml bulionu mięsnego
600 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
4-5 listków świeżej mięty
sól
Mięso umyj i osusz. Na rozgrzanej patelni podsmaż kotleciki z obu stron po 2 minuty. Następnie dolej bulion, a gdy odparuje, dolej ocet balsamiczny i miętę. Płyn ponownie redukuj, aż otrzymasz konsystencję sosu, i dopraw solą.
Na drugiej rozgrzanej patelni uduś przez 2 minuty umyte i osuszone liście szpinaku (nie dolewaj wody, szpinak puści sok). Na koniec dodaj pokrojony w plasterki czosnek i oliwę, duś kolejną minutę i dopraw solą.
Na talerze wyłóż kotleciki i szpinak, udekoruj listkami mięty.
Kitchen Patelnia Craft Kcci... | Le Creuset Patelnia Płytka ... | Valdinox Patelnia 79024 24cm |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Filetto di tacchino alla pizzaiola
dla 4 osób
12 sznycelków (ok. 600 g) z filetu z indyka
6 filecików anchois w oliwie
12 kaparów w soli
60 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
50 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody
1 ząbek czosnku
200 g pomidorów cherry
oregano
natka pietruszki
bazylia
sól do smaku
Mięso, pomidory i zioła umyj i osusz (odłóż kilka listków natki do dekoracji). Pomidorki przekrój na pół, czosnek pokrój w plasterki, zioła posiekaj. Anchois odsącz z oliwy.
Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso, po 2 minuty z każdej strony. Dodaj bulion, pomidorki, czosnek, zioła, anchois i kapary. Całość duś ok. 5 minut.
Gotowe danie wyłóż na talerze, skrop oliwą, udekoruj natką i podawaj.
Alessi Deska do krojenia FS... | Bugatti Lola Deska do kroje... | Zwilling Deska do krojenia ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Filetto di tacchino al vapore con crema di spinaci
dla 4 osób
4 sznycle z filetu z indyka (ok. 100 g każdy)
350 g świeżego szpinaku baby
50 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Umyte i osuszone liście szpinaku ugotuj na parze przez 1 minutę. Następnie razem z czosnkiem i 3 kostkami lodu zmiksuj całość na gęsty krem, dopraw solą.
Plastry indyka umyj i osusz, a następnie gotuj na parze przez 5 minut.
Na dno talerza wyłóż sos szpinakowy i ugotowanego indyka. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.
BergHOFF Zestaw do przypraw... | XD MODO Planet Zestaw Młynk... | Wojdrew Zestaw przypraw 00318 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Involtino di melanzane con pollo alla griglia su insalata mista
dla 4 osób
1 mały bakłażan
1 filet (ok. 200 g) z kurczaka
12 anchois w oliwie
200 g ulubionej mieszanki sałat
60 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
40 ml octu balsamicznego
sól
Umytego i osuszonego bakłażana pokrój wzdłuż w 12 cienkich plasterków, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Gdy puści sok, osusz go ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmaż bakłażana z obu stron przez 2 minuty, aby warzywo pozostało lekko twarde.
Oczyszczony filet pokrój wzdłuż w cienkie plastry i ugrilluj bez tłuszczu przez 3 minuty z każdej strony. Mięso przełóż na deskę, dopraw solą i skrop oliwą, następnie ponownie pokrój w cieniutkie paseczki (metoda julienne).
Na plastrach bakłażana ułóż po pasku kurczaka i jednym anchois, zawiń w roladkę. Tak samo przygotuj pozostałe roladki.
Na talerzach rozłóż umyte, osuszone i porwane na kawałki sałaty, skrop octem balsamicznym i oliwą, a na wierzchu każdej porcji ułóż roladki z bakłażana.
Ambition Serwis Obiadowy Ev... | Duo Serwis Obiadowy Ritz Bi... | Home& You Zastawa Stoło... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Insalata di spinaci, arance e gamberetti
dla 4 osób
400 g świeżego szpinaku baby
4 pomarańcze
320 g krewetek (31/40)
60 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
20 ml octu balsamicznego
sól
Szpinak umyj i osusz. Pomarańcze obierz i wykrój z nich fileciki (sam miąższ, bez błon).
Krewetki gotuj we wrzątku przez 2 minuty i odcedź.
Szpinak rozdziel na talerze, dodaj pomarańcze i krewetki. Dopraw solą, skrop oliwą i octem balsamicznym.
Practic Miska 7592 | Miska różowa (100430781) | Tadar Miska WYSOKA 75127 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Involtino di melanzane con mozzarella, anchois, capperi con sugo di pomodoro
dla 4 osób
1 mały bakłażan
300 g pulpy pomidorowej
1 cebula
1 opakowanie (220 g) mozzarelli
12 filecików anchois w oliwie
12 kaparów w soli
80 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
natka pietruszki
bazylia
sól
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę umyj, osusz i posiekaj. Na patelnię wlej pulpę, dodaj cebulę, bazylię (odłóż kilka listków do dekoracji), natkę i dolej niewielką ilość wody. Całość duś bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez 7 minut. Mozzarellę pokrój w słupki, anchois odsącz z oleju.
Umytego i osuszonego bakłażana pokrój wzdłuż w 12 cienkich plasterków, oprósz solą i odstaw na kilka minut. Gdy puści sok, osusz go ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmaż bakłażana z obu stron przez 2 minuty, aby warzywo pozostało lekko twarde.
Na każdym plastrze bakłażana ułóż po jednym: kawałku sera, kaparze i fileciku anchois, ewentualnie dopraw solą. Bakłażana zwiń w roladkę. Tak samo przygotuj pozostałe plastry bakłażana.
Gotowy sos pomidorowy wyłóż na talerze i na nim ułóż roladki. Udekoruj bazylią i skrop oliwą.
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Swiss Hufeisen Komplet noży... | Tadar Tokio Modern Komplet ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Insalata allegra
dla 4 osób
1 główka sałaty radicchio
1 opakowanie (100 g) rukoli
1 opakowanie (220 g) mozzarelli
1/2 melona
1 ogórek
80 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
20 ml octu balsamicznego
sól
Radicchio rozdziel na listki, obydwie sałaty umyj i osusz. Ogórka umyj i pokrój w średniej grubości plasterki, mozzarellę pokrój na kawałki. Do głębokich talerzy rozdziel porwaną w kawałki radicchio, rukolę, ogórek i mozzarellę. Dodaj pokrojonego w kostkę melona. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym, dopraw solą.
Rada: Jeśli używasz małych okrągłych mozzarelli, tzw. ovoletti, również z melona przygotuj kulki.
Healthy Plan by Ann Lunchbo... | Promis Lunchbox Dwukomorowy... | Rotho Lunchbox Quick&Sa... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Spaghetti aglio e olio e pepperoncino
dla 4 osób
320 g makaronu spaghetti
8 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
100 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
natka pietruszki
1 papryczka pepperoncino (można zastąpić papryczką chili)
sól
Natkę umyj, osusz i posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Papryczkę umyj i drobno posiekaj (jeśli zostawisz pestki, sos będzie superostry). W dużym garnku w osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym samym czasie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i przesmaż go na złoty kolor. Następnie dodaj natkę pietruszki i pepperoncino, dopraw solą.
Makaron odcedź i przełóż na patelnię, całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj natką pietruszki.
Alessi Durszlak Pots&Pans | Eva Solo Durszlak | Koziol Durszlak Palsby oliw... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Frappe di fragole
dla 4 osób
320 g świeżych truskawek (mogą być także mrożone)
800 ml zimnego mleka o niskiej zawartości tłuszczu
listki mięty
Truskawki umyj, osusz i obierz, 4 odłóż do dekoracji. W blenderze zmiksuj mleko z owocami i kilkoma listkami mięty. Przelej koktajl do szklanek, udekoruj truskawką i podawaj.
Blender MPM MBL 19 | Blender SENCOR SBL 2200WH | Blender SENCOR SNB 4301RD |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |