4 okrągłe bułki z sezamem
4 okrągłe bułki z makiem
8 plastrów surowego łososia (ok. 300 g)
1 dojrzały owoc awokado
2 ząbki czosnku
1 strączek papryki czuszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
główka sałaty (lub cykoria)
Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ starannie wydrąż łyżeczką. Dodaj obrany ząbek czosnku oraz oczyszczoną z nasion czuszkę i zmiksuj. Dopraw pastę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Plastry łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Bułki przekrój, spody posmaruj pastą z awokado, ułóż na nich umyte i osuszone liście sałaty (lub cykorii), na tej warstwie ułóż kawałki ryby. Przykryj górnymi połówkami bułki.
Dla 4-8 osób, czas przygotowania 20 minut
Bambusowy kosz piknikowy | Cilio Kosz piknikowy COMO | PROMOTION TOPS Kosz pikniko... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 podłużne bułki grahamki
1 pojemniczek naturalnego serka kremowego lub ricotty (100 g)
4 plastry szynki wędzonej
2 strąki dużej czerwonej papryki marynowanej w oleju (lub 8 płatków suszonych pomidorów w oliwie)
garść roszponki lub rzeżuchy
kilka listków bazylii
sok z cytryny
sól, pieprz cayenne
Paprykę lub pomidory osącz z zalewy. Zieleninę umyj i osusz. Serek kremowy lub ricottę rozetrzyj na gładką masę z odrobiną oliwnej zalewy i soku z cytryny. dopraw solą i pieprzem cayenne. Bułki przekrój na połówki, każdą posmaruj cienko serem.
4 połówki obłóż szynką, kawałkami papryki lub pomidorów i posyp zieleniną, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przykryj pozostałymi połówkami bułek.
Dla 4 osób, czas przygotowania 10 minut
Iris Lunch Box Twin Bag pom... | Outwell Collaps Lunch Box O... | Sistema Pojemnik na Lunch P... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 małe chlebki ciabatta
4 cienkie surowe sznycle cielęce (po ok. 80 g każdy)
8 małych listków szałwii
4 plastry szynki wędzonej
kilka liści sałaty strzępiastej (lub garść roszponki)
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sznycle cielęce rozklep, nadając im podłużny kształt (taki, jaki ma ciabatta). Szałwię oraz sałatę (lub roszponkę) umyj i osusz. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej mięso z jednej strony, obróć, dodaj szałwię, usmaż z drugiej strony i zsuń na talerz. Chlebki głęboko natnij wzdłuż, skrop odrobiną oliwy z patelni. Dolne połówki wyściel sałatą lub roszponką, następnie ułóż na tej warstwie sznycelki, na nich rozłóż plasterki szynki i listki szałwii. Przykryj górnymi połówkami chlebków.
Dla 4 osób, czas przygotowania 20 minut
Gerlach Zestaw noży Loft 5szt | Gerpol Komplet noży SAKO | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 podłużne bułeczki pszenne
4 małe lub 2 większe filety z białej ryby o zwartym miąższu, np. z pangi, miruny lub soli (razem ok. 300 g)
2 łyżki soku z cytryny
2 średniej wielkości marchewki
4 cienkie plasterki świeżego imbiru
1/2 strąka czerwonej papryki (może być z marynaty oliwnej)
4 rzodkiewki
garść kiełków sojowych
1 łyżeczka ziaren sezamu
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki mąki
80 g masła
kilka liści sałaty rzymskiej
sól, pieprz, cukier
Umytą i osuszoną rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, przykryj i wstaw do lodówki. W tym czasie umyj warzywa, obierz marchew, pokrój lub zetrzyj na cienkie paski. Imbir pokrój w cieniutkie słupki, paprykę w paseczki, a rzodkiewki w plasterki. Obsmaż warzywa krótko na łyżce rozgrzanego oleju, posyp sezamem, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Kiełki przelej wrzątkiem, zahartuj zimną wodą, osusz i dodaj do warzyw, całość wymieszaj. Rybę pokrój na kawałki wielkości bułek, obtocz w mące, usmaż na pozostałym rozgrzanym oleju z obydwu stron (albo upiecz na ruszcie). Bułki przekrój, posmaruj masłem. Na spodnich częściach rozłóż umytą i osuszoną sałatę, wystudzone warzywa i porcje ryby. Przykryj górnymi połówkami bułek.
Tefal Patelnia do Naleśnikó... | Valdinox Patelnia 79024 24cm | Zestaw Patelnia Garnków Ske... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
4 podłużne bułeczki (paluchy)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g czarnych oliwek bez pestek
słoik karczochów
mała główka sałaty głowiastej
kawałek świeżego ogórka
2 pomidory
kilka malutkich listków bazylii
1/2 łyżeczki musztardy
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Ogórek pokrój w cienkie plasterki, pomidory pokrój na ćwiartki. Rybę osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Osączone karczochy pokrój na kawałki. Bazylię umyj i osusz. Wymieszaj warzywa z oliwkami i tuńczykiem. Do zakręcanego słoiczka włóż musztardę, wlej sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, aż składniki się połączą. Polej tym sosem składniki sałatki, wymieszaj. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Bułeczki natnij wzdłuż z jednej strony (nie do końca), wydrąż trochę miąższu ze środka. Napełnij powstałe łódeczki sałatką i cząstkami jajek.
Dla 4 osób, czas przygotowania 20 minut
XXLselect Pojemniki na kana... | ALADDIN Pojemnik na kanapki... | Tyrell Katz Pojemniki na ka... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 długa i dość szeroka bagietka
4 plastry surowej polędwicy wołowej (po ok. 100-150 g)
100 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
mały pojemnik roszponki (lub pęczek natki pietruszki)
1 dojrzały, mięsisty pomidor
sok z cytryny
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Pomidor i zieleninę umyj i osusz. Miękkie masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem cayenne. Cebulki i pomidor pokrój w plasterki. Mięso oprósz świeżo zmielonym pieprzem i smaż z obydwu stron po 3-4 minuty na rozgrzanej oliwie, po czym zdejmij z ognia, posól, zawiń w folię aluminiową. Bagietkę pokrój na 4 równe kawałki, każdy poziomo przetnij na pół, zrumień w tosterze lub na patelni, posmaruj masłem czosnkowym. Dolne kawałki wyściel roszponką (lub natką pietruszki) i plasterkami cebuli. Na tej warstwie ułóż plasterki pomidora i polędwicę. Przykryj kanapki pozostałymi kawałkami bagietki.
Dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut
Nóż do chleba z ergonomiczn... | GERLACH Nóż do chleba 8 991 | KAI Seki Magoroku Red Wood ... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
8 kromek pieczywa tostowego
2 średniej wielkości gruszki (mogą być też marynowane lub z syropu)
100 g sera typu rokpol
3 łyżki świeżego gęstego półtłustego twarogu
2 łyżki soku z pomarańczy
duża garść rzeżuchy
sól, pieprz cayenne
Ser pleśniowy utrzyj z twarogiem na gładka masę, dopraw solą, pieprzem cayenne i sokiem z pomarańczy. Rzeżuchę umyj i osusz. Gruszki pokrój wzdłuż na ósemki (ze świeżych owoców usuń gniazda nasienne). Z pieczywa skrój skórkę, połowę kromek posmaruj masą serową, wszystkie tosty pokrój na ćwiartki. Na każdą posmarowaną ćwiartkę tostu połóż trochę rzeżuchy, następnie kawałek gruszki i znów trochę rzeżuchy. Przykryj suchą ćwiartką tostu, zepnij dolną i górną część kanapeczki drewnianymi wykałaczkami.
Koc piknikowy AUGUST 44845416 | Koc Piknikowy Spokey 018 ST... | POLIFLAME Koc piknikowy w s... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 małe chlebki pita
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
3 czerwone cebule
4 łyżki oliwy
250 g mozzarelli
1 łyżka kaparów
1 łyżka soku z cytryny
szczypta skórki otartej z cytryny
sól, pieprz
sałata rzymska
2 łyżeczki świeżych listków tymianku
Cukinię oraz oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój w paseczki. Dodaj obraną, pokrojoną w plasterki cebulę i tymianek, dopraw solą i pieprzem, wlej 2 łyżki oliwy, obsmaż na patelni. Mozzarellę drobno pokrój, wymieszaj z kaparami, resztą oliwy. sokiem i skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Chlebki pita na krótko włóż do piekarnika, po czym wyjmij, napełnij sałatą, warzywami i marynowaną mozzarellą.
Dla 4 osób, czas przygotowania 15 minut
Opracowanie Nina Kosińska, wykonanie potraw i stylizacja Dorota Biały, zdjęcia Bogdan Biały
Bloomingville Miseczka Flor... | Bloomingville Miseczka Summ... | Leonardo Miseczka Optic 049441 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |